Dance Theater

Physio Art Center

Physio Art Center

Ελ. Βενιζέλου 12Α, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9344233 - 6944776251

Περισσότερα...

Synaskisi

Synaskisi

Αγγελάκη 3, Θεσσαλονίκη, Τ. 2313 00 25 17

Περισσότερα...

FMS - DAFT

Ειδικευμένη Αξιολόγηση Φυσικής Κατάστασης για Χορευτές - Εργομετρική εξέταση

Απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία ενός επιστημονικά δομημένου προγράμματος γύμνασης είναι η μέτρηση και η αξιολόγηση των ικανοτήτων του σώματος. Η Synaskisi παρουσιάζει στην Ελλάδα δύο καινοτομίες που συνεισφέρουν στην επιστημονική προσέγγιση των αναγκών των χορευτών:

To Functional Movement Screen (FMS) και το Dance Specific Fitness Test (DAFT).

 

Functional Movement Screen (FMS)

Το FMS είναι το πρώτο σύστημα Ποιοτικής αξιολόγησης του σώματος που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση των κινητικών λειτουργικών αδυναμιών.

Μπορεί να εφαρμοσθεί σε ανθρώπους που γυμνάζονται ή που επιθυμούν να γυμναστούν. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζει για τη Synaskisi η εφαρμογή του στους χορευτές στα πλαίσια της εργασίας της για τον «Χορευτή ως Αθλητή». Το FMS απαιτεί την ικανότητα παρατήρησης των βασικών κινητικών προτύπων που χρησιμοποιούν ασκούμενοι, αθλητές και χορευτές και μέσω ενός σαφούς συστήματος κριτηρίων, μπορεί να εκτιμήσει την λειτουργική τους επάρκεια και να προτείνει διορθωτικές ασκήσεις.

Η βασική λογική του FMS είναι ότι αν υπάρχουν ανεπιθύμητες τροποποιήσεις στα κινητικά πρότυπα, τότε προκαλούνται μηχανικά φορτία που συνεργούν στην μείωση της κινητικότητας και της σταθερότητας του σώματος και οδηγούν στην δημιουργία τραυματισμών και στην μείωση της απόδοσης. Εάν αυτά τα τροποποιημένα κινητικά πρότυπα συνεχιστούν, τότε η κινητικότητα μειώνεται οδηγώντας σε κακή εμβιομηχανική.

Το FMS αποτελείται από επτά βασικά κινηματικά τεστ που αξιολογούν ισορροπία, κινητικότητα και σταθερότητα. Σε αυτά τα  κινηματικά τεστ  οι εξεταζόμενοι τοποθετούνται σε  εξειδικευμένες θέσεις όπου οι μυϊκές αδυναμίες και ανισορροπίες μπορούν να εντοπιστούν.

 

Οφέλη του FMS:

- Συμβάλλει στην πρόληψη τραυματισμών.

- Είναι εργαλείο για το σχεδιασμό εξατομικευμένων προπονητικών προγραμμάτων.

- Βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα και επίδοση των ασκούμενων.

- Βελτιώνει τα βασικά κινητικά πρότυπα με διορθωτικές ασκήσεις.

- Προσδιορίζει μυϊκές ανισορροπίες, ασυμμετρίες και προβλήματα ισορροπίας.

 

Dance Specific Fitness Test (DAFT)

Tο Dance Specific Fitness Test είναι το πρώτο εργομετρικό τεστ που αξιολογεί και μετρά την αναερόβια-αερόβια ικανότητα των χορευτών. Το τεστ αναπτύχθηκε από τον Dr. Martin Wyon και την Emma Redding στο τμήμα Dance Science του Πανεπιστήμιο Trinity Laban του Λονδίνου.

To DAFT είναι το πρώτο επιστημονικά έγκυρο τεστ που αξιολογεί ειδικευμένα (Dance Specific) την αναερόβια-αερόβια ικανότητα των χορευτών. Η έρευνα δείχνει ότι η ικανή καρδιοαναπνευστική λειτουργία είναι σημαντική για τους χορευτές και πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προπόνησης των χορευτών αφού οι εργοφυσιολογικές απαιτήσεις του χορού είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη για να μπορούν να αποδίδουν οι χορευτές αυτό που μπορούν, η εμφάνιση της κούρασης να καθυστερεί και οι τραυματισμοί που οφείλονται στην ελλιπή αντοχή και στην υπέρχρηση να μειώνονται.

Το τεστ ειδικεύεται περαιτέρω σε σύγχρονο (contemporary) και κλασσικό. Αποτελείται από πέντε τετράλεπτα στάδια αυξανόμενης έντασης και χρησιμοποιεί χορευτικές κινήσεις για να μετρήσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα με έμφαση στην αερόβια ικανότητα . Υπάρχει ακόμη μία δεύτερη μέτρηση τεσσάρων σταδίων και διάρκειας ενός λεπτού αλλά υψηλότερης έντασης. Εδώ η έμφαση δίνεται στην άναερόβια ικανότητα. Και στις δύο περιπτώσεις, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, υπάρχει συνεχή καταγραφή της καρδιακής συχνότητας.


 

Επιστημονικά άρθρα για το DAFT, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.trinitylaban.ac.uk/media/311403/daft%20article.pdf

Πληροφορίες: 2313 00 2517, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , facebook.com/synaskisi.gr, www.synaskisi.gr

Παναγιώτης Πετρογιάννης, MSc in Health and Exercise Science

Share this post

Last modified on
Greek English French German Italian Spanish
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πες ό,τι θες

History
Vana: Τις προσκλήσεις για την παράσταση Sasha Waltz & Guests | "Kreatur" κερδίζουν οι: Ελένη Ζαχαροπούλου, Ίνα Βάρκα , Μαρία Αρβανιτάκη.
admin: Πατήστε "Δημοσίευση Κειμένου" επάνω δεξιά.
Alice Kyriakidou: γεια σας!πως μπορω να δημοσιευσω μια αγγελια?ευχαριστω
admin: Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Dancetheater.gr με περισσότερες από 98.500 επισκέψεις! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
admin: Τον μήνα Ιούλιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 95.000 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Ιούνο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 94.500 επισκέψεις!
admin: Τον μήνα Μάιο η επισκεψιμότητα του Dancetheater.gr ξεπέρασε τις 96.500 επισκέψεις!
annakiii: καλησπερα!! μηπως ξερει κανεις αν παραδιδονται μαθηματα twerk στην αθηνα?
admin: Για να προμηθευτείτε την κάρτα πατήστε στο banner στην κορυφή του site.
admin: admin: Εννοείτε να προμηθευτείτε την κάρτα ή να εντάξετε το μαθημα σας στην κάρτα?
psycorps: καλησπέρα πως μπορώ να ενταχθώ στην κάρτα dance theatre plus?
admin: Η κάρτα Dancetheater Plus είναι πλέον διαθέσιμη.
Margianna: Υπαρχει καποια ανακοιωση για την καρτα dancetheatre plus?
evoulatisvroxis: καλημερες. Πως αποκτουμε τη καρτα dancetheater plus?
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod 5 μέρες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: Η Elizabeth Harrod, σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet), 3 εβδομάδες πριν γεννήσει!!! «link»
3 τελίτσες: φωτο: 7 μηνών έγκυος Elizabeth Harrod, σολίστ του Royal Ballet «link»
3 τελίτσες: RAD's new Advanced 1 & 2 male syllabi. «link»
admin: Τις θέσεις για τα σεμινάρια του Akropoditi κερδίζουν: ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΙΩΤΑ, Αρέστη Εύη, Τσαλκιτζογλου Μαριτα, Ηρώ Μητρούτσικου, Σπύρος Πετρίτης. Καλή διασκέδαση και καλά μπάνια!
something: Tiny Dancers Among Us «link»
drakaki: Γιούπι!!!!! Ευχαριστωωωώ dancetheatre για τη θέση στο εργαστήριο φωνής της Καζαντζίδη στο Dance fest Akropoditi
something: ''Σε κάθε περίπτωση, ο χορευτής που θέλει να γίνει καλός στο μοντέρνο πρέπει να έχει βάσεις κλασικού μπαλέτου.'' ~ Yolanta Zaharieva, χορογράφος και καθηγήτρια μπαλέτου
admin: Στο Acroplane θα πάνε οι: Παναγιωτακοπούλου, Καπετανάκη, Χριστίδη. Καλή διασκέδαση!
ernper: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση για την "Ωραία Κοιμωμένη¨" Ερνέστος Περάκης
admin: Τις προσκλήσεις για την Ωραία Κοιμωμλενη κερδίζουν οι: Αρβανίτη Μικέτα, Κατερίνα Κορμπή, Ερνέστος Περάκης. Καλή διασκέδαση!
admin: Τα ονόματα για τις 24/4 για τον Αντώνη Φωνιαδάκη είναι: Κωνσταντοπούλου, Χαϊδά, Βασιλείου, Κόντες, Λεγάκη, Λέκκας. Καλή διασκέδαση.
amira17: σας ευχαριστώ πολύ. Κάλή σας μέρα
admin: Σε ό,τι αφορά την Σωματοψυχοπαιδαγωγική έχει δημοσιευθεί. Για το ερώτημα της creo-reon αν δεν μας πείτε για ποια καταχώρηση μιλάτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν την έχουμε λάβει ή όχι. Πάντως δεν υπάρχουν τόσο παλιές εκκρεμότητες στις Καταχωρήσεις που έχουμε λάβει.
amira17: στειλτε μου μειλ και στο evangelia.marougka@gmail.com .αυτό σας έχω στείλει. Ευχαριστώ πολύ
amira17: Καλησπέρα, σας έχω στείλει ένα εργαστήριο κίνησης βασισμένο στην πανεπιστημιακή μέθοδο της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής. Δεν γνωρίζω αν το λάβατε. μηπως κατι δεν έκανα σωστά. θα γίνει στο Horos στις 25 Απριλίου. Θα εκτιμούσα μια απάντησή σας
creo-reon: αγαπητέ admin, θα θελα να ρωτήσω αν λαμβάνετε τις καταχωρήσεις μου, γιατί τη μία φορά δεν δημοσιεύτηκε καθόλου και τώρα είχα κάνει μια πριν το πάσχα. Αναρωτιέμαι αν κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό μου. φιλία
admin: Πατήστε "Καταχώρηση" και στείλτε αρχείο κειμένου με τα στοιχεία. Στον τίτλο γράψτε Στοιχεία Ομάδας. Στην κατηγορία επιλέξτε Καταχώρηση Στοιχείων Σχολής (θα καταλάβουμε). Προσέξτε, η ομάδα θα πρέπει να έχει Καταστατικό προκειμένου να καταχωρηθεί.
κιραν: Καλημέρα!πως μπορούμε να καταχωρήσουμε την ομάδα μας?
admin: Στο Betelgez στις 13/3 θα πάνε: Αφροδίτη Ντρισμπιώτη, Μαρία Μαντούκου.
admin: Στο Medula στις 14 και 15/3 θα πάνε:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ, Αλεξανδρος Μπαμπαρακος, Μαρία Τσίχλη, Ναυσικά Θεοδωρίδου
admin: Βέβαια όταν αποκαλώ "εκπληκτική" την Τζοκόντα της Λυρικής, τότε τι να πω για τα Nederlands? Από άλλο πλανήτη..

Only registered users can send messages, register or login

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Top Visiting Day: 10-24-2018 : 1948
Αριθμός μελών σε σύνδεση: 0
Επισκέπτες τώρα: 836
Εγγεγραμένα μέλη: 4339
Τώρα σε σύνδεση:
-
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources