Dance Theater

Το "OPUS I # temporality" στην πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης του Βερολίνου

COMPAGNIE SYNTHESIS 748 / SPYROS KOUVARAS

«OPUS I # temporality»

Space/Time Berlin - Πλατφόρμα Σύγχρονης Τέχνης του Βερολίνου
KW / Flutgraben – Institute for contemporary art
16 και 17 Απριλίου στις 21:30

Η χορογραφική performance, OPUS I # temporality, του Σπύρου Κουβαρά, σε χορογραφία και ερμηνεία του ίδιου και live μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουβαρά, θα παρουσιαστεί στην πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης του Βερολίνου, Space/Time Berlin. Το έργο, έχει προσκληθεί στην ενότητα Art Works on Architectural Conceptions of Time και οι performances θα λάβουν χώρα στο Flutgraben e.V. στις 16 και 17 Απριλίου και ώρα 21:30. Το OPUS I # temporality, είναι μια συμπαραγωγή της Synthesis 748 με την γκαλερί Owl Art Space, για το εικαστικό, εν εξελίξει project, Μετρολόγος και θα παρουσιαστεί προσεχώς και στην Galleria Zero στην Βαρκελώνη και στο Άμστερνταμ. Στην Ελλάδα έχουν ήδη γίνει 8 performances στην Αθήνα, στην γκαλερί Owl Art Space και στον εκθεσιακό χώρο Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ, στα πλαίσια της Promenade του Athens Video Dance Project. Η Synthesis 748 υποστηρίζεται απο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes, και απο το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού στο Παρίσι.

Synthesis 748, SPYROS KOUVARAS

Ιδέα, Χορογραφία, Ερμηνεία: Σπύρος Κουβαράς
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Κουβαράς
Βοηθός Χορογραφίας: Κορίνα Κοτσίρη
Βίντεο: Βλάσης Σταθούλιας
Επιμέλεια project Μετρολόγος: Αλεξάνδρα Νασιούλα, Σοφία Κυριακού
Συμμετέχοντες εικαστικοί με έργα τους: Αλεξάνδρα Νασιούλα, Σοφία Κυριακού, Βλάσης Σταθούλιας, Ηλίας Πούλος, Άγγελος Σκούρτης, Απόστολος Ζιώγας, Βασίλης Καβουρίδης, Κωστής Τριανταφύλλου, Κορνήλιος Γραμμένος, Georges Brehier, Benoit Colignon, Ηλέκτρα Μάϊπα, Αντωνία Παφιλιάρη, Λήδα Τεντόμα, Γεωργία Δαμοπούλου

Παραγωγή: SYNTHESIS 748
Συμπαραγωγή: Γκαλερί Owl Art Space
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ: http://vimeo.com/channels/synthesis748
http://spacetimeberlin.com/saturday-16-april/
https://www.facebook.com/pages/OWL-Art-Space/375363142544745
https://www.works.io/spyros-kouvaras
http://contemporaryperformance.org/profile/SpyrosKouvaras

ΕΠΟΜΕΝΑ PROJECTS ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

RESIDENCIES: Μάιος 2016 – Νοέμβριος 2016 / ΑΣΚΤ Αθήνας και CND-Paris

Έρευνα, πρόβες και δημιουργία για το 3 mountains not to climb, μία χορογραφημένη εγκατάσταση για τρία σώματα, ήχο και δεκατέσσερα αντικείμενα. Έργο σε συμπαραγωγή με το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού στο Παρίσι και με το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και με την υποστήριξη του θεάτρου της ΑΣΚΤ Αθήνας.
Πανευρωπαϊκή Πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2016 στο Ρωμαΐκό Ωδείο Πατρών.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ PERFORMANCES: OPUS I # temporality
KW / Ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης του Βερολίνου, Space/Time Berlin, Απρίλιος 2016
Galleria Zero, Βαρκελώνη, Σεπτέμβριος 2016

ΕΡΕΥΝΑ: Συμμετοχή στο πρόγραμμα IN TERRITORIES που διοργανώνεται απο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών Pépinières Européennes και χρηματοδοτείται απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

H Synthesis 748 ιδρύθηκε τον Μάιο του 2008 στο Παρίσι απο τον χορευτή και χορογράφο Σπύρο Κουβαρά, έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού και του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομάδα αναπτύσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολομβία, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές και έχοντας δημοσιεύσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης. Απο το 2015, βάση της ομάδας αποτελεί και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα.
« Η χορογραφική μου έρευνα συνίσταται αφενός σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και αφετέρου στην αναζήτηση της καθαρής φυσικότητας αυτής, χρησιμοποιώντας παράλληλα το σώμα σαν καμβά, σαν αφηρημένη επιφάνεια, έτσι ώστε η κίνηση να βρίσκεται μέσα στην εικόνα και να είναι η κίνηση αυτή που δονεί την εικόνα.

Με τα χρόνια, έχω αναπτύξει μια χορογραφική πρακτική που εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας και όπου βασικοί άξονές της είναι η γλυπτική απτότητα των σωμάτων, η παρατεταμένη διάρκεια στην κίνηση και η αισθητική ακρίβεια. Η δουλειά μου αποτελεί μια σπουδή αφαίρεσης, όπου η δύναμή της έγκειται στις εντάσεις που πηγάζουν από τη σχέση ανθρώπινου υποκειμένου και εικαστικού αντικειμένου, από την σχέση χρόνου και χώρου, κίνησης και ήχου. Σημαντικό πεδίο έρευνας αποτελεί η προσέγγιση τέχνης και φιλοσοφίας όπως επίσης τέχνης και επιστήμης.
Το κινητικό λεξιλόγιο της ομάδας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προσωπικής χορογραφικής γλώσσας η οποία αποκλίνει απο τις αναγνωρίσιμες φόρμες του σύγχρονου χορού και ενίοτε παίρνει μια υβριδική μορφή.
Τα έργα της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο.
Οι παραστάσεις εστιάζουν στην οργανική σχέση μεταξύ χορού, μουσικής και εικαστικών τεχνών και συχνά κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένου installation, προβάλλοντας πολλές φορές το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα».

Σπύρος Κουβαράς

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
  • Contemporary Syllabus

    Αγγελ. Ανδρινοπούλου - PROASTIO ART

  • Άννα Ομηρίδη

    Mexican Handstand Workshop

  • Χριστίνα Αρμύρα

    Σεμινάριο Τεχνικής Dunham

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 1053
Εγγεγραμένα μέλη: 4535
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources