Dance Theater

Αφιέρωμα "Σύγχρονος Χορός" στο Outview Film Festival

Το φετινό Outview Film Festival επιχειρεί ένα θεματικό, πειραματικό αφιέρωμα, για τη διερεύνηση των πιο πρωτοποριακών τάσεων στη σύνδεση χορού – κίνησης – βίντεο – gender, εστιασμένο στην Αμερική, από το 1950 μέχρι σήμερα.

Μέσα από 6 καλλιτέχνες που έχουν πειραματιστεί πάνω στην έκφραση της κίνησης και της σωματικότητας, θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τα όρια του φύλου μέσα από το χορό και τις νέες μορφές τέχνης και τεχνολογίας που τον συνοδεύουν.

Ρίχνουμε, λοιπόν, τους προβολείς μας στον Merce Cunningham, τον Charles Atlas, την Yvonne Rainer, την Wu Tsang, την Boychild, τον Patrick Belaga και τον Leigh Bowery. Χορός, χορογραφία, βιντεοσκόπηση, εικαστικές τάσεις, ενδυματολογία και φυσικά το ζήτημα της ρευστότητας του φύλου που επανέρχεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο.

Ταινίες αφιερώματος:

Merce Cunningham – «Locale», του Charles Atlas (1978, διάρκεια: 30')
23 Απριλίου 2016 | 19.00-21.15

O Mercier Philip – "Merce" – Cunningham (1919-2009), ο Αμερικανός χορευτής και χορογράφος που καθόρισε το μοντέρνο (contemporary) χορό, έχει επηρεάσει βαθιά πολλά και διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία, μέσα από τη στενή του συνεργασία με visual artists, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και μουσικούς. Μαζί με το μουσικό John Cage, σύντροφο και συνεργάτη του, ίδρυσε τη Merce Cunningham Dance Company και εισήγαγε πολλές καινοτομίες στην έννοια του μοντέρνου χορού: μία από τις βασικότερες ήταν η εστίαση και διερεύνηση της κίνησης αυτής καθαυτής, απαλλαγμένης από αναπαραστατικές ή συναισθηματικές προεκτάσεις.
Στο «Locale», η σκηνοθεσία του Charles Atlas ακολουθεί τη χορογραφία του Cunningham. Το ελληνικό κοινό θα έχει την πολυτέλεια να απολαύσει τον Merce Cunningham στην ακμή του, σε ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο που έρχεται απευθείας από την γκαλερί που διαχειρίζεται τα έργα Charles Atlas και με την παρουσία του σκηνοθέτη. Με τρεις διαφορετικούς τύπους κάμερας –ό,τι πιο πρωτοπόρο για την εποχή του – και την ενδυματολογική επιμέλεια των χορευτών από τον Leigh Bowery, ο Atlas συνθέτει εκ νέου την τέχνη του Cunningham, σε μια πρωτοποριακή για το στυλ και την τεχνική έγχρωμη ταινία.

Yvonne Rainer – «Feelings Are Facts: The Life of Yvonne Rainer», του Jack Walsh (2014, διάρκεια 86')
20 Απριλίου | 17.00-18.30

Παρότι το έργο της είναι κυρίως γνωστό εντός των καλλιτεχνικών κύκλων, η Yvonne Rainer (1934-σήμερα), Αμερικανίδα χορεύτρια, χορογράφος και σκηνοθέτης, άσκησε τεράστια επιρροή στο σύγχρονο χορό –ή αλλιώς το μεταμοντέρνο (post-modern) χορό, όπως τον αποκαλούσε. Μαθήτευσε υπό τον Cunningham, και ίδρυσε το Judson Dance Theater, χώρο συνεργασίας και αναζήτησης για καλλιτέχνες όλων των πεδίων. Η προσέγγιση της δίνει έμφαση στις καθημερινές κινήσεις που επιτελούν τα σώματα, απαλλαγμένα από την προσδοκία της ομορφιάς ή του αρμονικού αποτελέσματος, και το έργο της εμπλουτίζεται από τη κοινωνιοπολιτική και φεμινιστική της οπτική -στα 56 της χρόνια έκανε επίσημα και το coming out της σαν λεσβία. Το 1997 βραβεύτηκε με το Βραβείο Teddy για την ταινία της «MURDER and murder».
Στο ντοκυμαντέρ «Feelings Are Facts» ακολουθούμε τη Rainer, 80 χρονών σήμερα, καθώς συνεχίζει να δημιουργεί ζωντανούς και απροσδόκητους χορούς που προκαλούν το κοινό να αμφισβητήσει τις βασικές του υποθέσεις σε σχέση με την τέχνη και την performance. Η ταινία εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από ανθρώπους του χώρου και του κοντινού της περιβάλλοντος.

Charles Atlas – «Hail the New Puritan» του Charles Atlas (1985, διάρκεια 85′)
23 Απριλίου | 19.00-21.15

Το «Hail the New Puritan» είναι ένα πληθωρικό και πνευματώδες ψευδο-ντοκυμαντέρ φαντασίας για τον Σκωτσέζο χορευτή και χορογράφο Michael Clark. Ο Michael Clark υπήρξε η επαναστατική κραυγή του μπαλέτου, έκπτωτος άγγελος και άσωτος υιός μαζί, συχνά αναφέρεται ως ο Απολλωνας ή ο Διόνυσος του χορού. Όλα τα σκηνικά και το design της ταινίας επιμελήθηκε ο Leigh Bowery, ο οποίος εμφανίζεται και στην ταινία. Ο Atlas χρησιμοποιεί το πορτραίτο του Clark σαν όχημα, για να περιγράψει τη σταδιακή φθίνουσα πορεία της λονδρέζικης υποκουλτούρας της post-punk club σκηνής.

Wu Tsang – «Wildness», του Wu Tsang (2012, διάρκεια 74')
23 Απριλίου | 17.15-18.45

Τα «Wildness» ήταν αρχικά τα εβδομαδιαία, καλλιτεχνικά πάρτι, με χορό και performances, στο Silver Platter, ιστορικό LGBT μπαρ του Λος Άντζελες και στέκι κυρίως Λατίνων τρανς* και queer ατόμων. Τα πάρτι οργάνωναν η Tsang και οι φίλοι/ες/@ της, μεταξύ 2008-2009. Το ομώνυμο ντοκυμαντέρ απεικονίζει με απενοχοποιημένη ματιά τις διασταυρώσεις όλων των διαφορετικών κουλτουρών μέσα στο μπαρ και τις εντάσεις που προκύπτουν εντός της κοινότητας. Οι κεντρικοί ήρωες είναι η ίδια η Tsang και το μπαρ (που έχει φωνή!) – σύμφωνα με την Tsang, η ταινία «είναι μια ερωτική ιστορία, ανάμεσα σε 'μένα και το μπαρ».

Τέλος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Performance «Moved by the Motion»: μια δουλειά που πρέκυψε από τη συνεργασία των Wu Chang και Boychild με τη συμμετοχή του πειραματικού τσελίστα Patrick Belaga.
Η performance εξερευνά τους διαφορετικούς τρόπους αφήγησης μέσα από μια αυτοσχεδιαστική δομή της φωνής, της κίνησης και της παρτιτούρας. Ξεκίνησε ως μια ποιητική ερμηνεία της κόσμου της επιστημονικής φαντασίας της ταινίας της Tsang «A day in the life of bliss» και από τότε έχει αποκτήσει μια δική της, αυτόνομη φόρμα. Η Tsang είναι η φωνή που χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να χειριστεί τη σκηνή όπως ένας μαριονετίστας, ενώ η boychild είναι η μαριονέτα – χορευτής που κρέμεται από τα σχοινιά της φωνής. Έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο (MCA),στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες(MOCA), στο Migros Museum της Ζυρίχης, στη Kunsthalle Dusseldorf & Julia Stoschek στο Ντυσελντορφ, στο Ινστιτούτο Σύχρονης Τέχνης του Λονδίνου (ICA) και σε πολλά μουσεία και πολιτιστικούς χώρους ανά τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώOUTVIEW FILM FESTIVAL
14-24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Εισιτήρια:
Προβολή: 5 ευρώ

Ημερήσιο: 10 ευρώ / Φοιτητικό: 8 ευρώ
Διαρκείας: 50 ευρώ (απαραίτητη αστυνομική ταυτότητα)

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
  • Contemporary Syllabus

    Αγγελ. Ανδρινοπούλου - PROASTIO ART

  • Άννα Ομηρίδη

    Mexican Handstand Workshop

  • Χριστίνα Αρμύρα

    Σεμινάριο Τεχνικής Dunham

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 1061
Εγγεγραμένα μέλη: 4535
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources