Dance Theater

Το Athens Video Dance Project (AVDP) στα 51α Δημήτρια (Θεσ/νίκη)

Let's dance... and it's a... wrap!

Αποτελεί ένα γοητευτικό πάντρεμα της τέχνης του χορού και της 7ης τέχνης –ειδικότερα του video. Το videodance αποτελεί μια νέα υβριδική σύνθετη καλλιτεχνική φόρμα, που όχι μόνο καταφέρνει να νικήσει το εφήμερο μιας παράστασης χορού. Όχι μόνο προσφέρει τη δυνατότητα της διάδοσης της τέχνης του χορού σ' ένα ευρύτερο κοινό, που ξεπερνά τα όρια, γεωγραφικά, αλλά και χρονικά. Παράλληλα, λειτουργεί και ως μια ευκαιρία εξερεύνησης νεωτερικών μορφών επικοινωνίας μέσα από νέα εκφραστικά εργαλεία αφήγησης, ακόμα και συνθέτοντας τις διαφορετικές μορφές τεχνών μεταξύ τους.

Για δεύτερη χρονιά, η ομάδα του ATHENS VIDEO DANCE PROJECT έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να μας ξεναγήσει σ' αυτή τη νέα μορφή έκφρασης μέσα από την οποία η τέχνη του χορού συναντά τον κινηματογράφο, στην τέχνη του videodance. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα διήμερο με προβολές σύντομων έργων. Πρόκειται για 24 δημιουργίες από 15 χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Ισραήλ, Ινδία, Ολλανδία, Νορβηγία και Κίνα), ενώ κάθε βραδιά θα κλείνει με δυο ταινίες χορού μικρού μήκους.

Στην Ελλάδα το AVDP είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Είναι μια ετήσια δημιουργική πλατφόρμα, που αποκαλύπτει τις νέες τάσεις και προσφέρει στους επαγγελματίες και στους σπουδαστές μια διέξοδο στην έρευνα και τον πειραματισμό.

Με αφετηρία την ελπίδα ότι ο χορός και ο κινηματογράφος θα μπορέσουν να κατακτήσουν έναν νέο χώρο γόνιμων ανταλλαγών, το AVDP ξεκίνησε το 2010 αναπτύσσοντας τη δράση του σε 4 άξονες: το ετήσιο AVDP festival, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα AVDP.edu, το περιοδεύον πρόγραμμα AVDP on TouR και το AVDP in Community, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται οι δύο βραδιές προβολών, σε συνεργασία με τα 51α Δημήτρια.

Το πρόγραμμα κάθε βραδιάς είναι διαφορετικό και προβλέπει την προβολή σύντομων έργων videodance (45 λεπτά), διάλειμμα 10 λεπτών και προβολή 2 ταινιών χορού μικρού μήκους (30λεπτά). Πιο αναλυτικά, την πρώτη βραδιά μία εγκαταλειμμένη πισίνα μεταμορφώνεται σε τόπο αναμέτρησης για τους έφηβους χορευτές του «Sink or Swim» –πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Dutch Media Fund του Performing Arts Fund, του κρατικού καναλιού NTR και του Cinedans – Dance On Screen φεστιβάλ της Ολλανδίας. Τη σκυτάλη παίρνει η Clara van Gool, γνωστή από την πολύχρονη συνεργασία της με τους DV8, που σκηνοθετεί τους υπέροχους Jordi Cortés και Damián Muñoz στη μονομαχία του «Coup de Grâce» -ντουέτο που πρωτοπαρουσιάστηκε ως live performance και ύστερα μετατράπηκε σε ταινία χορού.

Τη δεύτερη βραδιά, στο έντονα πολιτικό «Μortiality not Fighting» κυριαρχεί μία χορογραφία, που συνδυάζει τον μεταμοντέρνο χορό και τον πολιτισμό των πολεμικών τεχνών του «Πα Κουά Τσάνγκ», ενώ το «Beach Party Animal» είναι ένα φιλμ-πορτρέτο της βρετανικής εκκεντρικότητας και της ζωής στην παραλία του Brighton. Εκεί όπου η γη συναντά τη θάλασσα και οι άνθρωποι έρχονται για να παρατηρήσουν και να παρατηρηθούν: μία σειρά από σταθερά κινηματογραφικά κάδρα, που «συλλέγουν» ιδιωτικές στιγμές σε δημόσιους χώρους.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.athensvideodanceproject.gr
Το AVDP στα 51α Δημήτρια

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.22 Οκτωβρίου 2016
| 22:30

23 Οκτωβρίου | 20:30
Είσοδος ελεύθερη

Σφαγεία
26ης Οκτωβρίου 35,
Τηλ.:
2313 318.203

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Παραδοσιακοί Χοροί

    Tres Marias Movement Cult

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 670
Εγγεγραμένα μέλη: 4563
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources