Dance Theater

Διήμερο Φεστιβάλ Capoeira

συνάντηση Capoeira Angola &
Ένας μήνας δωρεάν μαθήματα γνωριμίας με την Capoeira για παιδιά και ενήλικες

Διήμερο Φεστιβάλ Capoeira

Η ομάδα Capoeira N'golo ia Muanda, διοργανώνει το πρώτο φεστιβάλ της παραδοσιακής πολεμικής τέχνης της Capoeira στην Αθήνα, με σεμινάρια αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας όπως Capoeira, αφροβραζιλιάνικου χορού και samba. Με αναγνωρισμένους Βραζιλιάνους δασκάλους από Γερμανία και Αγγλία, η ομάδα N'golo ia Muanda με έδρα της τη σχολή DAN.C.CE στον Κεραμεικό και δάσκαλο τον Marcelo Finco, έχει σαν απώτερο σκοπό τη διάδοση της παραδοσιακής κουλτούρας της Βραζιλίας. Μέσα από την εκμάθηση της πολεμικής τέχνης της Capoeira, της παραδοσιακής samba de roda, του αφροβραζιλιάνικου χορού, αλλά με έμφαση στη μουσική, τον ρυθμό αλλά και τα μουσικά όργανα, σκοπός του φεστιβάλ είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων των capoeιristas αλλά και η επαφή με ανθρώπους που δεν έχουν εξασκήσει ποτέ αυτήν την πολεμική τέχνη.

Δύο μέρες με χορό, Capoeira και πολλή μουσική, μια καλή ευκαιρία γνωριμίας για όποιον δεν έχει δοκιμάσει κάποιο από τα παραπάνω είδη αλλά τον συναρπάζει ο βραζιλιάνικος πολιτισμός!

Για τους ενδιαφερόμενους, προσφέρεται ένας κύκλος δωρεάν μαθημάτων για ενήλικες και παιδιά διάρκειας ενός μήνα υπό την έμπειρη διδασκαλία και καθοδήγηση του Marcelo Finco και της Στέλλας Σπύρου.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα φεστιβάλ πατήστε εδώ

Παρασκευή 25 έως Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016
Μαθήματα από τις 9.00 έως τις 20.00
Κόστος συμμετοχής:
50 ευρώ
Για συμμετοχή μόνο στο μάθημα χορού samba / afro: 20 ευρώ


DANCE CULTURAL CENTRE, Πειραιώς 76, Κεραμεικός, www.dancce.gr
Κρατήσεις θέσεων απαραίτητες
Τηλ.: 6972-074689
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσκεκλημένοι δάσκαλοι του Φεστιβάλ:

Ο Boneco de Sousa κατάγεται από την Fortaleza της Ceará. Τα τελευταία 16 χρόνια ζει στην Αγγλία, όπου και εργάζεται ως δάσκαλος της πολεμικής τέχνης Capoeira, κυρίως με την ομάδα "Grupo de Capoeira Angola Menino Quem Foi Seu Mestre". Επίσης, διοργανώνει και υλοποιεί δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και νέους.

Ο Mestre Perna προέρχεται από οικογένεια μουσικών και μεγάλωσε στα περίχωρα της βραζιλιάνικης μητρόπολης του São Paolo. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την αφροβραζιλιάνικη κουλτούρα και κυρίως με την Capoeira και τη Samba. Έγινε μαθητής του Mestre Marrom, ο οποίος ίδρυσε με τον πατέρα του Mestre Baixinho την ομάδα "Grupo de Capoeira Angola Irmãos Guerreiros", στο πνεύμα και την παράδοση της οποίας κινείται και η δουλειά του μέχρι σήμερα, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση και την προώθηση της αβροβραζιλιάνικης παράδοσης και της Capoeira Angola. Είναι ένας χαρισματικός δάσκαλος που καταφέρνει να διεγείρει τον ενθουσιασμό των μαθητών του, προκαλώντας και υποστηρίζοντάς τους. Στη δουλειά του, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μουσικά στοιχεία της Capoeira Angola, τα κρουστά και το τραγούδι. Ασχολείται, επίσης, με τη διδασκαλία άλλων εκφάνσεων της αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας, όπως Tambor de Crioula, Makulelê, Samba/ Pagode. Από το 2002, οι "Irmãos Guerreiros" δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και τη Νορβηγία.

Μαζί με τους προσκεκλημένους, διδάσκουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ και έμπειροι καθηγητές σε παιδιά και ενήλικες, Marcelo Finco και Στέλλα Σπύρου. Ελάτε να εξερευνήσετε τη βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη που δυναμώνει σώμα και πνεύμα με την έμπειρη διδασκαλία και καθοδήγηση του Marcelo Finco και της Στέλλας Σπύρου.

-Για τους ενδιαφερόμενους, προσφέρεται ένας κύκλος δωρεάν μαθημάτων για ενήλικες και παιδιά διάρκειας ενός μήνα!

→Επικοινωνία για εγγραφή στα δωρεάν μαθήματα και στο φεστιβάλ:
Στέλλα Σπύρου
Τηλ.: 6972-074689
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
FB σελίδα

Με την υποστήριξη: www.dancce.gr


Λίγα λόγια για τον Μarcelo Finco. Γεννήθηκε το 1976 στο Sao Bernardo doCampo στη Βραζιλία. Tο 1997 μέλος. Εκεί ο υπεύθυνος δάσκαλος, ο Mestre Claudio Angoleiro, της ομάδας Angoleiros do Sertao με έδρα την Feira de Santana, Bahia του απονέμει τον τίτλο του Treinel de Capoeira Angola και την επάρκεια διδασκαλίας. To 2004 γίνεται δεκτός από τη Γυμναστική Ακαδημία του πανεπιστημίου Paulista στο São Paulo. Την ίδια χρονιά αποφασίζει να ιδρύσει τη δική του σχολή, επονομαζόμενη N´golo Ia Muanda στην πόλη São Bernardo do Campo. Η σχολή σήμερα έχει άλλα τρία παραρτήματα στο Osasco, στο Santo Andre και στο Αμβούργιο (Hamburg Sud), όπου ο Marcelo είναι υπεύθυνος και επιβλέπων δάσκαλος. Ο θαυμασμός του για την ιδιαιτερότητα της μουσικής τεχνικής της Capoeira Angola του Mestre Ananias τον οδηγεί να γίνει μαθητής του και να διδάξει στη σχολή Casa Mestre Ananias για ένα χρόνο. Το 2013, ο Mestre Ananias του απονέμει τον τίτλο του Contra Mestre de Capoeira Angola. Ο Marcelo, από το 1998, συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα για ενήλικες και παιδιά στη Βραζιλία και στο εξωτερικό, όπως το Projeto Juventude Cidadã(1990-2000) και το Projeto Lar das criancas casa do caminho (2007-2008) στο Sao Paulo, απευθυνόμενα σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Το 2011, διοργανώνει και συμμετέχει στο πρόγραμμα ABC da Capoeira, απευθυνόμενο σε παιδιά μεταναστών και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων ηλικίας 5-12 ετών. Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μαθήματα βραζιλιάνικης ιστορίας, ζωγραφικής, μουσικής, κατασκευής μουσικών οργάνων και κινησιολογίας της Capoeira, πραγματοποιείται τμηματικά στο Sao Paulo και στο Hamburg (Spielhaus und Bauspielplatz Rotenhauser Feld) κατά τη διάρκεια των ετών 2011 και 2013. Στα πλαίσια των κρατικών προγραμμάτων πολιτισμού της πολιτείας του Sao Paulo απευθυνόμενα σε ενήλικες παίρνει μέρος στα "Tradicao Capoeira-alma (2005-2006)" και "projeto VAI: Tradicao da Capoeira Angola, movimentos que libertam corpo e alma" (2007-2008). Επίσης, συμμετέχει σε προγράμματα διάδοσης του αφρο-βραζιλιάνικου πολιτισμού στο εξωτερικό, όπως το "Projeto Cultura: o Brasil visita" (2011) στην Timor Leste (Indonesia), όπου πραγματοποιεί μαθήματα Capoeira Angola, samba de roda και jongo στο πανεπιστήμιο Ciputra/ Lmu Politik. Τoν Μάιο του 2012, θα επισκεφτεί για ακόμη μια φορά τη Νοτιοανατολική Ασία και συγκεκριμένα την Kuala Lumpur (Malaysia), Surabaya, Lombok, Bali (Indonesia) στα πλαίσια του κρατικού προγράμματος διάδοσης του αφρο-βραζιλιάνικου πολιτισμού Me leva Brasil.
Από το 2011, ταξιδεύει και παραδίδει μαθήματα Capoeira Angola σε πολλές αναγνωρισμένες σχολές Capoeira στην Ευρώπη ενώ από το 2014 ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δάσκαλος.

Η Στέλλα Σπύρου γεννήθηκε το 1984 στη Γαλλία. Το 2006 απέκτησε το δίπλωμα κλασσικού μπαλέτου του I.S.T.D (Intermediate) ενώ την ίδια χρονιά έγινε μέλος της ομάδας σύγχρονης Capoeira "Cordão de Ouro". Το 2009 αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πάτρα και το 2011 έγινε δεκτή στο διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Βιοϋλικών και Εμβιομηχανικής του πανεπιστημίου Unicamp, στην πόλη Campinas στη Βραζιλία. Παράλληλα φοίτησε και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χορού του Ινστιτούτου Παραστατικών και Σωματικών Τεχνών (Instituto de Artes Cênicas e Corporais) του ίδιου πανεπιστημίου. To 2012, στην πόλη Guaratinguetá απέσπασε τον τίτλο διδασκάλου Capoeira (Instrutora de Capoeira), ενώ το 2013 εντάχθηκε στην ομάδα παραδοσιακής Capoeira Angola, "Ngolo Ia Muanda", υπό την καθοδήγηση του Contra Mestre Marcelo Finco. Το 2010 και 2011 συνεργάστηκε με τα ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα ΕΔΡΑ, ενώ το 2015-2016 συνεργάστηκε εθελοντικά με την οργάνωση "Δρόμοι Ζωής" (Υποστήριξη Κοινωνικά Αποκλεισμένων Παιδιών και Οικογενειών) παραδίδοντας μαθήματα Capoeira σε παιδιά ευπαθών ομάδων και μη, ηλικίας 5-12 ετών, ενώ έχει διδάξει σε ενήλικες και παιδιά σε Βραζιλία, Γερμανία (Αμβούργο) και Ελλάδα.
Στην Βραζιλία, έχει συμμετάσχει στην παράσταση Capoeira " Arte Capoeira" χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδας CDO Campinas στην πόλη Campinas, στην παράσταση "O Cordel" χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδας "Barracão da Vigário" στην πόλη Guaratinguetá, στην "Anastácia" σε δική της χορογραφία και της Aneta Zwierzyńska και στην παράσταση χοροθεάτρου "As Troianas" χορογραφία και σκηνοθεσία Grácia Navarro και Marcelo Mazzaratto. Ως χορεύτρια, συνεργάστηκε με την ομάδα "Soyuz" της Όλγας Σπυράκη, χορεύοντας στην παράσταση "Ό,τι απομένει" (2015) και " Wake" (2016), με την ομάδα "Yelp Dance Co.", στην παράσταση " I was born old", με την ομάδα "Σκυτάλη" και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν όπου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης χορού σε σχολεία, με τον Χάρη Κούσιο στο "Lacrimal" στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την Μαριάννα Βαρβιάνη στο "Vortex" για το Arc For Dance Festival, με την Μυρτώ Δελημιχάλη στο " Egotrip" για Arc For Dance Festival, με την Βίκυ Σπάχου στο "Οι Γυναίκες του Κουρμπέ" για το Arc For Dance Festival. Ως χορογράφος έχει παρουσιάσει το work in progress "óMNIRA" στο Arc For Dance Festival (2015) στα πλαίσια του σεμιναρίου χορογραφίας με την Π. Απέργη. Το ολοκληρωμένο έργο παρουσιάστηκε στο Σύγχρονο Θέατρο (Μάρτιος 2016), στο Φεστιβάλ Ρεματιάς Χαλανδρίου (2016), στο 1ο Ιόνιο Φεστιβάλ Χορού στη Ζάκυνθο (2016) και στο 21MASDANZA Festival στις Κανάριες Νήσους όπου στο πλαίσιο διαγωνισμού χορογραφίας (choreography contest) απέσπασε το βραβείο "SPECIAL MENTION OF THE JURY". Έχει πολυετείς σπουδές βιολιού και γνώσεις αφρικάνικων κρουστών. Έχει βραβευτεί με τον πρώτο πανελλήνιο βραβείο παιδικής ποίησης (1996). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, διδάσκει Capoeira για παιδιά και αφροβραζιλιάνικο σύγχρονο για ενήλικες.

Share this post

Last modified on
  • Σύγχρονος Χορός με τον Βαγγέλη Λεγάκη

  • Εκφραστική Κίνηση - Rio Abierto

  • Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα στα Άνω Πετράλωνα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 644
Εγγεγραμένα μέλη: 4578
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources