Dance Theater

Σεμινάριο Yoga με τη Λήδα Shantala

Ψυχική Ελευθερία μέσω της γιόγκα
Εντατικό ολοήμερο σεμινάριο Raja Yoga με τη Λήδα Shantala

Asanas, pranayama, διαλογισμός, θεωρία από το 1ο κεφάλαιο των ΥOGA SUTRAS.

Ο νους είναι σημαντικό εργαλείο για να γνωρίσουμε τον κόσμο.
Για να συνειδητοποιήσουμε όμως την Αλήθεια και το Όλον, ο μη-νους είναι το εργαλείο.
Στόχοι του σεμιναρίου:
Εντατική άσκηση που θα επιφέρει αποστασιοποίηση από την υπάρχουσα θέση και την ταύτιση με τα υπάρχοντα θέματα και τους καθημερινούς προβληματισμούς διεύρυνση της συνειδητότητας, ηρεμία, εμβάθυνση και συνεύρεση με την εσωτερική αλήθεια που θα επιτρέψει στις καρδιές μας να έχουν μία πνευματική εμπειρία γαλήνης και έκστασης μέσα στο πνευματικό φως.

Κυριακή 27 Nοεμβρίου 2016 | 11:00 – 18:00

Κόστος: Το σεμινάριο προσφέρεται από τη Λήδα σε εξαιρετική τιμή ως προσφορά προς όλους εκείνους που αναζητούν την Αλήθεια και το Πνεύμα της γιόγκα. Επικοινωνήστε με τη γραμματεία για πληροφορίες.

με την κάρτα Dancetheater Plus

Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας 15231 Κ. Χαλάνδρι (στάση μετρό Χολαργός).
Οδηγίες πρόσβασης εδώ.

Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Πρωΐ Τρίτη & Πέμπτη 10.30-13.30 απόγευμα Δευτέρα ώς Παρασκευή 17.30-21.30

Επικοινωνία: τηλ. 210 6717529, email: info @ shantala.gr (αφαιρέστε τα κενά δεξιά κι αριστερά από το παπάκι)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Άμεσα. Εξόφληση ώς την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 στη γραμματεία του Shantom

Άλλες πρακτικές πληροφορίες
ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΩ: Να φοράτε άνετα ρούχα, και να έχετε και μια πετσετούλα για το πρόσωπο.
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ: Φέρτε μαζί κάτι ελαφρύ να φάτε στο διάλειμμα
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ: Ελάτε το αργότερο 15 λεπτά πριν την έναρξη. Όποιος έρθει με καθυστέρηση παρακαλούμε να έρθει στο πίσω μέρος του κτιρίου
(πάρκινγκ), στη τζαμαρία για να σας δούμε και να σας ανοίξουμε. (Την Κυριακή δε λειτουργεί γραμματεία)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
10:30 Αφίξεις.
11:00 – 13:00 Γιόγκα (Asanas και Pranayama)
13.00 – 13.15 Διάλειμμα
13:15 – 14:15 Διαλογισμός
14.15 -- 14.45 Διάλειμμα (προσφέρεται καφές/τσάϊ)
14:45 – 16:45 Θεωρητική Ανάλυση (Sat Sang)
16:45 – 17:00 Διάλειμμα
17:00 – 18:00 Διαλογισμός

Επεξηγήσεις σχετικά με την ύλη του σεμιναρίου
Raja Yoga είναι το οκταμελές πανάρχαιο ινδικό σύστημα – darshana, που σημαίνει προοπτική, – το οποίο οδηγεί τον ασκούμενο από τον ψυχο-νοητικό περιορισμό, τον πόνο και το ψυχικό σκοτάδι, σε μια διευρυμένη συνειδητοποίηση της ταυτότητας και του είναι του, εδραιώνοντάς τον μέσα σε αληθινούς άξονες στήριξης, δύναμης και αντίληψης.
Σ' αυτή την εσωτερική ψυχική μετατόπιση, η συγκέντρωση είναι απαραίτητο εργαλείο. Το σώμα, ως συμπυκνωτής και εκφραστής λεπτοφυών διεργασιών, χρειάζεται να συνειδητοποιήσει τα «βάρη», τις δυσκολίες και τα άλγη που του επιβάλλουν τα απωθημένα, και να εκφράσει ποιότητες που θα επιτρέψουν νέες ισορροπίες και αναπόφευκτα, ίαση.
Η αναπνοή, που καθρεφτίζει το χαρακτήρα και τη γενικότερη κινητική και νοητική συμπεριφορά μας, είναι φορέας ενέργειας, φακός εξέτασης και ανακάλυψης διαστρεβλώσεων, σε όλα τα επίπεδα. Μέσα από τη συνειδητή εργασία με την εισπνοή, την εκπνοή, όπως και τα ανάμεσά τους διαστήματα (παύσεις/κρατήματα), προάγονται όλες οι λειτουργίες των συστημάτων και των οργάνων του σώματος και ως εκ τούτου επέρχεται «κάθαρση». Αυτή η «κάθαρση» θα οδηγήσει τον ασκούμενο σε βαθύτερα πεδία του ασυνείδητου νου, μέχρι ανεξιχνίαστες περιοχές του «μη-νου», που διέπονται από πληρότητα, σιωπή και ενεργητική ακινησία.
Η παράταση της συγκέντρωσης και η παραμονή σε αυτές τις περιοχές (όπου οι συχνότητες του εγκεφάλου είναι πολύ χαμηλές), οδηγεί σταδιακά στην πλήρη αποστασιοποίηση από εξωγενείς παράγοντες και στην τελική απορρόφηση από τον πνευματικό πυρήνα, που βιώνεται από τον ασκούμενο ως «έκσταση» και βαθειά συνειδητοποίηση εαυτού.
Asanas: Στάσεις εκγύμνασης που ασκούν το νου και το σώμα αυξάνοντας την ψυχοσωματική του υγεία. Η μεθοδολογία της κινησιολογίας των ασκήσεων διαπνέεται από τη γενικότερη φιλοσοφία και τους στόχους του πλήρους συστήματος.
Pranayama (O έλεγχος και ενίσχυση του πεδίου ενέργειας): Αναπνευστικές ασκήσεις οι οποίες δρώντας στο ενεργειακό πεδίο καθαρίζουν εσωτερικά το σώμα, ισχυροποιούν την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού, κατευνάζουν τις σκέψεις, αναπτύσσουν την ικανότητα της διάκρισης, τον αυτοέλεγχο και τη συνειδητοποίηση των εσωτερικών αναγκών. Δομούν ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο ικανό να καθαρίσει το νου μέχρι αυτός να λάμψει «ως κρύσταλλος».
Dhyana: Διαλογισμός. Άσκηση ψυχο-νοητικής ισορροπίας και ακινησίας η οποία αποκαλύπτει την εσωτερική διάσταση της ψυχής και του πνεύματος. Ενισχύει την αυτοπαρατήρηση και την αυτό-κατανόηση, καλλιεργεί την ψυχή και το χαρακτήρα και βοηθά άμεσα στην ίαση των ασθενειών επιδρώντας και εξαλείφοντας τα ασυνείδητα αίτια που την προκάλεσαν.
Θεωρία: Εξετάζονται τα Yoga Sutras του Patanjali όπως και συναφή αρχαία κείμενα. Αυτά τα κείμενα, με εξαιρετική ακρίβεια και επιστημοσύνη, εξετάζουν τη φύση του πόνου και τα αίτια της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Επίσης αναλύουν τα διαφορετικά πεδία του νου - από τον εξωτερικό του φλοιό μέχρι το βάθος του ασύνειδου - όπως και τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό, ως σώμα-νους-ψυχή και πνεύμα. Προτείνονται ως χάρτης και πυξίδα στους αναζητητές του εσωτερικού ταξιδιού που προσπαθούν να ανακαλύψουν τη βαθειά τους φύση ενώ παράλληλα προσφέρουν υλικό για νοητική εργασία και επανεξέταση πολλών δεδομένων «κλισέ».


Λήδα Shantala
Σπούδασε γιόγκα, θεωρία και πρακτική - εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας - στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας μαθητεύοντας κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς όπως οι sri Satyananda, B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami Udasin. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος ΄Ερευνας της Γιόγκα της «Kaivalya Dhama» (Λονάβλα, Ινδία). Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala ξεκίνησε τη διδασκαλία γιόγκα, ινδικού κλασικού χορού και χοροθεραπείας αρχικά στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ και από το 2003 στον Πολυχώρο Shantom. Διαλογίζεται καθημερινά και τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο ταξιδεύει στην Ινδία για περαιτέρω εμβάθυνση και ανανέωση της επαφής της με την πηγή της φιλοσοφίας της γιόγκα. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια διδασκαλίας, έχει αναπτύξει προσωπική αίσθηση και εμπειρία που της επιτρέπει να προσεγγίζει τους μαθητές της με έναν άμεσο και εξατομικευμένο τρόπο. Τώρα μεταδίδει μεν τη γνώση που έλαβε από τους δασκάλους της αλλά εμπλουτισμένη από τα προσωπικά της βιώματα που προέρχονται από την καθημερινή της πολύχρονη πρακτική. Βιώματα που της επιτρέπουν πλέον να αντιλαμβάνεται τη γιόγκα σε όλες της τις πλευρές, αντλώντας αυθόρμητα τον τρόπο ερμηνείας του όλου συστήματος από την προσωπική της πηγή σοφίας.

Share this post

Last modified on
  • Σύγχρονος Χορός με τον Βαγγέλη Λεγάκη

  • Εκφραστική Κίνηση - Rio Abierto

  • Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα στα Άνω Πετράλωνα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 645
Εγγεγραμένα μέλη: 4578
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources