Dance Theater

Artistic Residency με τη Νίσκρια-Έλενα Καζαντζίδη: Οpen Call (Σύρος)

Artistic Residency με τη Νίσκρια-Έλενα Καζαντζίδη: Οpen Call (Σύρος)
OPEN CALL Artistic Residency Νίσκρια-Έλενα Καζαντζίδη (Παραστατικές Τέχνες και Φωνητική Έρευνα, Ελλάδα)

Ανοιχτό Κάλεσμα συμμετοχής στο Project
Αλλάζοντας μορφή: Ένα ταξίδι με τη φωνή από τον έναν κόσμο στον άλλον

Ο 20ος αιώνας υπήρξε βαθιά ριζωμένος στη ζωή και με το δίκιο του. Πλήθος τεχνολογικών και επιστημονικών κατακτήσεων, δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που αποδεκάτισαν την Ευρώπη, υπερδυνάμεις με ανταγωνισμούς εξοπλισμών, αιτήματα ελευθερίας, ειρήνης, αδελφοσύνης, κατάρρευση μύθων πολιτικών ιδεολογιών και άλλα, δεν άφησαν κανένα περιθώριο να αφουγκραστούμε τον θάνατο με ένα άλλο βλέμμα εκτός από αυτό της καταστροφής και της απώλειας. Διανύουμε πια τον 17ο χρόνο του 21ου αιώνα και έχοντας όλα τα ζητήματα του προηγούμενου αιώνα ανοιχτά, κάνουμε υπερβάσεις στην αγκίστρωση μας με τη ζωή. Μήπως ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά για τον πιο παλιό και πιο μεγάλο μας φόβο, τον θάνατο; Μήπως ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής αλλά μια συνέχεια της, σε διαφορετική διάσταση, με διαφορετικό όχημα; -όχι δηλαδή το φυσικό μας σώμα πιά αλλά κάτι άλλο; Υπάρχει τέλος σε αυτό που αποτελεί την ουσία του είναι μας;
Ατέλειωτες οι ερωτήσεις που φέρνει ένα τέτοιο θέμα και οι απαντήσεις, μια σειρά πιθανοτήτων, ατέλειωτες κι αυτές. Έτσι προκύπτει η ανάγκη για τη δημιουργία ενός πλαισίου και ενός μέσου έρευνας:
Το πλαίσιο είναι κάποιες συνεντεύξεις από ανθρώπους που είχαν εμπειρία κοντά στον θάνατο και εμπειρία ξαφνικής απώλειας κάποιου δικού τους προσώπου. Αυτό θα αποτελέσει και το υλικό έρευνας και εργασίας. Το μέσο θα είναι η Φωνή. Η φωνή έτσι όπως δομείται σύμφωνα με την πανάρχαια κλίμακα των σωματικών κέντρων (Τσάκρας). Με τον τρόπο αυτό η έρευνα κινείται μέσα στις ποιότητες του κάθε κέντρου, είτε για να ηχήσει, είτε για να τραγουδήσει, είτε για να μιλήσει. Στο υλικό, συναισθηματικό, διανοητικό και πνευματικό επίπεδο. Στο επίπεδο της προσωπικότητας και στο επίπεδο της αγάπης.
Για δύο εβδομάδες θα θέσουμε την εργασία με τη φωνή στην υπηρεσία της έρευνας του υλικού που έχει συγκεντρωθεί με θέμα τις εμπειρίες κοντά στον θάνατο. Μέσα από το μεταμορφωτικό ταξίδι με τη φωνή, θα ρίξουμε ένα φως στο ταμπού της μετάβασης από τη ζωή στον θάνατο, κρατώντας πάντα το κομμάτι της έκφρασης και της επικοινωνίας μέσω της φωνής (ήχοι, λόγια, τραγούδι), σαν στόχο.

Όσοι ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το θέμα, καλοδεχούμενοι.
Ωστόσο κάποια εμπειρία με σωματική ενασχόληση (χορός, γιόγκα), είναι απαραίτητη καθώς το σώμα μας είναι η έδρα της φωνής μας και με αυτό θα εργαστούμε. Επίσης καλοδεχούμενοι όσοι ασχολούνται με τη μουσική, ή το τραγούδι.


13-26 Φεβρουαρίου 2016
Κέντρο Χορού Ακροποδητί

Ηρώων Πολυτεχνείου 84,
Ερμούπολη – Σύρος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Χορού Ακροποδητί ή στα τηλέφωνα: 22810-80690, 6944-771449, 6973-792685.


Η Νίσκρια-Έλενα Καζαντζίδη είναι στο ταξίδι με τη φωνή και τους ήχους τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Έχει πτυχίο από το ινστιτούτο Voicing της Ελβετίας και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο να βρουν την αληθινή τους φωνή και να τραγουδήσουν το δικό τους τραγούδι. Ως Voice Performer έχει πάρει μέρος στο Athens-Video Art Festival 2007, στο Γκάζι, με την παραγωγή "Κάπου σε ξέρω".
Την ίδια παραγωγή έχει παρουσιάσει στη Μυτιλήνη, στο θέατρο των Αστέγων το 2005, στην Οικία Καραπάνου, στην Αίγινα, το 2005, και στο Κέντρο Διαλογισμού Afroz, στην Ερεσό της Λέσβου, το 2006. Το 2016 δημιούργησε μαζί με τη ζωγράφο Janine Kewis μια φωνητική παράσταση με τίτλο: "Θάλασσα", πλαισιώνοντας με τη φωνή της και με άλλους φυσικούς ήχους τους πίνακες της ζωγράφου. Η παράσταση παρουσιάστηκε στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο του 2016. Έχει επίσης σπουδάσει και δουλέψει στον κινηματογράφο, σαν σεναριογράφος και σκηνοθέτης πέντε ταινιών μικρού μήκους. Ζει ανάμεσα στην Αθήνα και την Κέρκυρα και ταξιδεύει με τη δουλειά της σε όλο τον κόσμο.

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 927
Εγγεγραμένα μέλη: 4566
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources