Dance Theater

movement lab eXchange - Η Κιναισθητική Νοημοσύνη του Σώματος

movement lab eXchange
" Η κιναισθητική νοημοσύνη του σώματος / The kinesthetic intelligence of the body "

Movement lab eXchange, για έξι μέρες στο νέο πολυχώρο τέχνης Trii Art Hub (Δράκου 9, Κουκάκι), θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες, εμπειρίες, να διαμορφώσουμε προτάσεις και να ανατροφοδοτήσουμε τις σκέψεις μας μέσα από την επαφή με καταξιωμένους καλλιτέχνες, και την καθημερινή συνδημιουργία, προγράμματα, σεμινάρια, συζητήσεις, ανοιχτά εργαστήρια και παραστάσεις.
"Κιναισθητική νοημοσύνη του σώματος / The kinesthetic intelligence of the body". Το σώμα είναι ο φορέας της ανθρώπινης ύπαρξης, το πνεύμα συνιστά την ιδέα του σώματος αλλά ταυτόχρονα το σώμα είναι και ο εκφραστής του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Με οδηγό και εργαλείο το σώμα μου, εκφράζω συναισθήματα, μεταβιβάζω ιδέες, επινοώ νέες καταστάσεις, δημιουργώ και επαναπροσδιορίζω τον κόσμο μου.
Η κάθε μέρα θα έχει το δικό της στίγμα, με διαφορετικούς καλλιτέχνες, προτάσεις, εργαστήρια και απόψεις.
Το movement lab eXchange είναι πρωτοβουλία του Γιάννη Αντωνίου, υπεύθυνου παραστατικώντεχνών της Trii Art Hub.

Η Trii αγκάλιασε το Movement lab eXchange, ως παραγωγή που εκφράζει τους σκοπους της, μεταμορφώνοντας τον χώρο της σε Κέντρο Ιδεών για τις παραστατικές τέχνες, ορίζοντας την πρώτη ημέρα ως open experience ανοιχτή καιελεύθερη για το κοινό σε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Η Trii δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης με κύριο στόχο την δημιουργία ενός δικτύου μέσω του οποίου, θα στηρίζονται και θα προωθούνται νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί στην πολιτισμική σκηνή και στην αγορά εργασίας, εντός κι εκτός συνόρων. Στο ιστορικό κτήριο της οδού Δράκου 9, που αποτελεί σημείο αναφοράς στο Κουκάκι και απέναντι από το Ε.Μ.Σ.Τ, δημιούργησε τον Χώρο Τέχνης Trii Art Hub που ταυτόχρονα αποτελεί τόπο συνάντησης, εργασίας, αλληλεπίδρασης και συνδημιουργίας των καλλιτεχνών και όλων των συνεργατών που βρίσκονται στους κόλπους της, ανοιχτό σε όλους όσοι αγαπούν την τέχνη, καθώς και σε κάθε καινοτόμο πρόταση συνεργασίας, που υπηρετεί τον πολιτισμό.
Το Trii Art Hub άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στις 7 Απριλίου 2017, με τους AthenSYN που παρουσίασαν την ομαδική έκθεση Universitas με θέμα την μετανάστευση και τη μάθηση σε συνεργασία με την Αυτόνομη Ακαδημία. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Μπιενάλε της Αθήνας.
movement lab eXchange - Η κιναισθητική νοημοσύνη του σώματος

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Τίμος Ζέχας, Frank Willens, Χρύσα Καλλιάφα, Εριφύλη Δαφέρμου, Αναστασία Μπρουζιώτη, Τατιάνα Λοβέρδου, Γιάννης Αντωνίου, Σταύρος Αποστολάτος, Alex Gotch, Ελένη Παπαιωάννου, Γιάννης Καρούνης, Ορέστης Καρύδας, Αντώνης Μάρος, Δημήτρης Δήμας, Ιωάννα Γιακουμάκη, Πηνελόπη Παπαιωάννου, Lalun.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σεμινάρια

Τετάρτη 10 Μαΐου |10:30-13:00
Ορέστης Καρύδας / Δημήτρης Δήμας

"Εγείροντας τις αισθήσεις"
Το σώμα ως βασικό μέσον αφήγησης, με εργαλεία τα στοιχεία του νερού και του χώματος σε συνάρτηση με τον παραγόμενο φυσικό ήχο που μετασχηματίζεται σε ψηφιακό. Το πείραμα αυτό στόχο έχει να μυήσει τον εμπλεκόμενο σε μία κινητική διαδικασία που ερευνά την μή ελεγχόμενη υποσυνείδητη έκφραση και την κυτταρική δομή του ανθρώπινου σώματος οξύνοντας τις αισθήσεις. Το υλικό που θα προκύψει απ´την διαδικασία θα καταγραφεί και θα παρουσιαστεί σε μορφή videoart στον εκθεσιακό χώρο της Trii Art Hub. (Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας ρούχα που μπορούν να λερωθούνε και μία πετσέτα).

18:00-20:00
Εργαστήριο Αυτοσχεδιασμού & Κίνησης με την Εριφύλη Δαφέρμου & την Χρύσα Καλλιάφα
"Moving in Time"
Πώς εκφράζεται ο χρόνος μέσω της κίνησης; Πώς αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο; Πώς μπορούμε να είμαστε στην δράση άμεσα και στην στιγμή; Με αφορμή την παράσταση 'Sketches' της ομάδας Lalun στα πλαίσια του Movement Lab Exchange, η Εριφύλη Δαφέρμου και η Χρύσα Καλλιάφα, μας προσκαλούν σε ένα μάθημα αυτοσχεδιασμού και με την καθοδήγησή τους μελετάμε την κίνηση μέσα στο χρόνο.

Πέμπτη 11 & Παρασκεύη 12 Μαΐου | 10:30-13:00
Εργαστήριο βιωματικού κινητικού αυτοσχεδιασμού κι ενσωμάτωσης με τον Τίμο Ζέχα "Με πρόθεση".
Εξερευνούμε – βιωματικά - και ανακαλύπτουμε τις εσωτερικές δομές από τις οποίες πηγάζει η πρόθεση της κίνησης. Δίνουμε χώρο στα ερωτήματα των συμμετεχόντων και μέσα από απλές ασκήσεις ενσωμάτωσης και συνεργασίας ανά ομάδες αλλά και ατομικά, ανακαλύπτουμε πιθανές λεπτοφυείς διαφορές που αφορούν στις προθέσεις μας και που τελικά ίσως καταφέρουν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της πρόθεσης της κίνησης ενώ παράλληλα γινόμαστε δέκτες νέων ενοράσεων.

Σάββατο 13 Μαΐου | 10:30-13:00
Αναστασία Μπρουζιώτη & Σταύρος Αποστολάτος «Σύνθεση σε πραγματικό χρόνο μέσα στον χώρο»
Μελετούμε την έννοια της σύνθεσης στον πραγματικό χρόνο, το παρόν. Την σχέση χώρου και σώματος, χορού και χρόνου. Η σχέση αυτή τοποθετείται σε χώρους μικρούς ή μεγάλους, σημαντικούς ή φαινομενικά ασήμαντους.
Διερευνούμε τις δυνατότητες του σώματός μας, ανακαλύπτουμε τις ιδιαιτερότητές του, ενισχύουμε την ικανότητά του να αντιδρά ενστικτωδώς σε σχέση με τα εκάστοτε εξωτερικά ερεθίσματα. Μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τις κινητικές μας συνήθειες και κατανοούμε πως μέσω της κίνησης απελευθερώνεται η δημιουργικότητά μας.

Κυριακή 14 Μαΐου | 10:30-13:00
Τατιάνα Λοβέρδου
Body-mind centering και χορός
Στo σεμινάριο αυτό θα εστιάσουμε στα αισθητήρια όργανα του σώματος, σαν αφετηρία κίνησης και προσωπικής έκφρασης. Στην εξελικτική διαδικασία από την βρεφική ηλικία και περνώντας όλα τα στάδια προς την ενήλικη ζωή, τα αισθητήρια όργανα είναι τα πρωταρχικά εργαλεία αντίληψης, συναίσθησης και εξερεύνησης του περιβάλλοντος χώρου. Η χρήση εξωτερικών ερεθισμάτων για την αφύπνιση της συναίσθησης, μέσω των αισθητήριων οργάνων - αφή όραση ακοή, όσφρηση, γεύση, καθώς και η αλληλεπίδραση με τους άλλους θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την έκφραση της ατομικότητας (σαν σύνολο σώμα-ψυχή-νους-πνεύμα), πέρα από συνήθη πρότυπα, τεχνικές και αισθητικές.

14:00-17:00
Frank Willens
Workshop: "down with it"
"down with it" είναι μια έκφραση στα αγγλικά με διπλή έννοια. Από τη μία πλευρά, εκφράζει αυτό που μπορείς να υποστηρίξεις, είσαι μέσα σε αυτό, σου αρέσει. Από την άλλη, "down with it" εκφράζει την επιθυμία να απαλλαγούμε από κάτι, όπως «κάτω ο καπιταλισμός!» «κάτω η ανισότητα!». Σε αυτό το εργαστήριο, θα δούμε τι είμαστε "down with", «ποιο είναι το υλικό που μας στοιχειώνει, τι υποστηρίζουμε, τι αναγνωρίζουμε, τι αποδεχόμαστε, τι χρειαζόμαστε και τι αφήνουμε, τι απορρίπτουμε ...». Τι είναι αυτό που μας χρησιμεύει ως εκτελεστές και πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες μας, πως να είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε τη στιγμή όπως είναι. Πρέπει να ανεβούμε για να μπορέσουμε να κατεβούμε - πρέπει να γνωρίζουμε τα όριά μας για να μπορέσουμε να τα σπάσουμε.

Συζητήσεις

Τετάρτη 10 Μαΐου | 14:00-16:00
Ιωάννα Γιακουμάκη
Ενσώματη μάθηση: Από που ξεκινάει η μάθηση; Από την κίνηση ή τη γλώσσα;

Το περιβάλλον είναι τμήμα του γνωστικού μας συστήματος. Οι πληροφορίες μεταξύ του νου και του χώρου που μας περιβάλλει είναι έντονες και συνεχείς. Βασική λειτουργία του νου είναι να προσλάβει τις πληροφορίες, να τις επεξεργαστεί και να κατευθύνει τις πράξεις μας. Οι γνωστικοί μηχανισμοί, όπως η αντίληψη και η μνήμη είναι εργαλεία για το σκοπό αυτό. Ανάμεσα στο νου και το περιβάλλον, μεσολαβεί το ανθρώπινο σώμα. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατανοητό ότι η γνώση δεν είναι μόνο δραστηριότητα του μυαλού, αλλά και του σώματος σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, η μάθηση γίνεται βιωματική, εμπλέκοντας τις αισθήσεις, την αντίληψη, τη δράση και την αντίδραση, δηλαδή την ολική συμμετοχή του ατόμου σε κάθε ενέργεια.

Πέμπτη 11 Μαΐου | 14:00-16:00
Κάτια Σαβράμη, χορολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Παρασκευή 12 Μαΐου| 14:00-16:00
Τίμος Ζέχας & Τατιάνα Λοβέρδου (Η ενσωμάτωση στην εκπαίδευση του χορού)

Σάββατο 13 Μαΐου| 14:00-16:00
Αναστασία Μπρουζιώτη & Σταύρος Αποστολάτος (touring as a duo) with Alex Gotch & Ελένη Παπαιωάννου

Παραστάσεις

Τρίτη 9 Μαΐου | 20:30-23:00
Open Experience

Η Trii και το Movement lab eXchange, σας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή εμπειρία ανοιχτή και ελεύθερη για το κοινό όπου οι καλλιτέχνες, Αντώνης Μάρος, Ορέστης Καρύδας, Γιάννης Αντωνίου, Δημήτρης Δήμας, Πηνελόπη Παπαιωάννου, Αναστασία Μπρουζιώτη, Σταύρος Αποστολάτος, Θοδωρής Τράμπας και άλλοι καλεσμένοι, θα μεταμορφώσουν τον χώρο της Trii Art Hub σε Κέντρο Ιδεών και Εμπειριών, ορίζοντας την πρώτη ημέρα ως "open experience".

Τετάρτη 10 Μαΐου | 21:00-22:00
Ομάδα Lalun | 'Sketches' - παράσταση χορού άμεσης σύνθεσης.
Μια δια-δραστική παράσταση χορού που αποτελείται από 2 βασικά μέρη. "Sketches" στο πρώτο μέρος η δράση εκτυλίσσεται αποκλειστικά από τους συντελεστές και δημιουργούς, ενώ στο δεύτερο και μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δια-δράσει μαζί τους.
Lalun: Άννα Απέργη, Εριφύλη Δαφέρμου, Χρύσα Καλλιάφα, Ελένη Πανταζάτου
Μουσική / Σαξόφωνο: Παναγιώτης Ράπτης

Πέμπτη 11 Μαΐου | 21:00-23:00
"η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης #1"

Χορογραφία - Ερμηνεία: Γιάννης Αντωνίου, Ορέστης Καρύδας

Ο χρόνος εννοείται "η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο". Οι καθημερινές εμπειρίες αποδεικνύουν πως ο χρόνος "κυλάει" με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση - από το παρελθόν προς το μέλλον. Η κίνηση γενικότερα ούτε μπορεί να διακοπεί αλλά και ούτε να αντιστραφεί στην έννοια του χρόνου. Παρά ταύτα, όπως εξηγεί η ειδική θεωρία της σχετικότητας, αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραδυνθεί με ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες.
Για την φυσική ο χρόνος είναι διάσταση που επιτρέπει σε δύο ταυτόσημα γεγονότα που συμβαίνουν στο ίδιο σημείο στον χώρο, να διακρίνονται μεταξύ τους. Το διάστημα ανάμεσα σε δύο τέτοια γεγονότα σχηματίζει τη βάση της μέτρησης του χρόνου. Ο απόλυτος χρόνος εννοείται ως ο χρόνος που κυλά ισοδύναμα και ανεξάρτητα από την κατάσταση κίνησης του παρατηρητή.
Είναι ορθό να βλέπουμε τον χρόνο να κυλά; Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κυλά από το μέλλον στο παρελθόν με την ανθρωπότητα κολλημένη σαν βάρκα στη μέση του ποταμού; Ή μήπως κυλά από το παρελθόν προς το μέλλον, παρασύροντας τη βάρκα με τη ροή του; Δύσκολα ερωτήματα ή πολύ αφηρημένα για να απαντηθούν και να μας ωθήσουν να απορρίψουμε τη 'μεταφορική' εικόνα του χρόνου ως ροή.

Παρασκευή 12 Μαΐου | 19:00-20:00
Επαγγελματική σχολή Τατιάνα Λοβέρδου
Οι μαθητές της Επαγγελματική σχολής της Τατιάνα Λοβέρδου, Πάτρας, σε δύο νέες χορογραφίες φτιαγμένες από την Τατιάνα Λοβέρδου και το Γιάννη Αντωνίου.

21:00-21:20
"Nature"
Χορογραφία - Ερμηνεία: Γιάννης Καρούνης
Η σχέση του ανθρώπου με την Φύση. Η γενική αντίληψη που κυριάρχησε σε πολλές κοινωνίες κατά το παρελθόν, ήταν ότι η φύση είναιι μια αμετάβλητη πραγματικότητα που καθορίζει την ζωή του ανθρώπου. Μπροστά στην αξεπέραστη υπεροχή της, ο άνθρωπος δεν μπορούσε να επιδιώξει να την προσαρμόσει σε αξιόλογο βαθμό στις ανάγκες του, αλλά όφειλε ο ίδιος να προσαρμοστεί σε αυτήν. Ο άνθρωπος του εικοστού αιώνα γινόταν διαρκώς πιο επιθετικός απέναντι στη φύση θέλοντας να της αποσπάσει τα μυστικά της, να εκμεταλλευτεί τους πόρους της και να δαμάσει τις πιο επικίνδυνες εκδηλώσεις της. Ο άνθρωπος πληρώνει το τίμημα της αλαζονείας του να γίνει κυρίαρχος, όχι μόνο του πλανήτη, αλλά και του σύμπαντος. Η ευθύνη μου αγκαλιάζει όχι μόνο τους ανθρώπους του «τώρα», αλλά και εκείνους του «αύριο», εκείνους που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί. Η ευθύνη μου είναι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στην ελευθερία που έχω ως άνθρωπος και την εγγενή, δηλαδή την έμφυτη αξία, μιας πραγματικότητας ζώσας, η οποία αξιώνει από εμένα να της επιτρέψω να συνεχίσει να υπάρχει.

21:30-22:00
"2084"
Το 2084 είναι μια συνεργασία μεταξύ των performers: Ελένη Παπαϊωάννου και Άλεξ Γκοτς και του μουσικού Πάνου Χουντουλίδη.
H ιδέα μας...πως ο έρωτας μπορεί να αποτελέσει πράξη επαναστατική. Πράξη αντιστασιακή και πολλές φορές ριψοκίνδυνη. Ένα συναίσθημα ανθρώπινο. Πάθος για τη ζωή. Μία φλόγα για το αύριο και μία ελπίδα. Μία κινητήρια δύναμη. Μία ασυνείδητη δέσμευση σε έναν άνθρωπο και μια ιδέα. Η πίστη πως ένα ανθρώπινο συναίσθημα δίχως όρια και φραγμούς μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με τα τέρατα του χρήματος και της εξουσίας. Πως μπορεί να αντισταθεί σε κάθε είδους απαγορεύσεις και περιορισμούς και να ανοίξει τον δρόμο προς την ελευθερία. Όμως, είναι μία επανάσταση βασισμένη στον έρωτα αρκετή να υπερνικήσει ένα υπερφίαλο σύστημα και μία κοινωνία τυφλή;

Σάββατο 13 Μαΐου | 21:00-22:00
Frank Willens
Performance: Another 60 Minutes Towards Being Here - a mixture of improvisation and fixed materials.
<an examination of performance tactics in contemporary dance>
Γεννημένος στην Καλιφόρνια ο Frank Willens ζει και εργάζεται στη Βερολίνο από το 2003. Ανακάλυψε το χορό στο πανεπιστήμιο του UC Berkeley και έχει εργαστεί σε διάφορες παραγωγές από τότε, μεταξύ των οποίων δύο παγκόσμιες περιοδείες με τον Paul McCartney, Notre Dame de Paris στο Λας Βέγκας, καθώς και σε συνεργασία με την ομάδα KUNST-STOFF υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Αντωνίου και Tomi Paasonen στο Σαν Φρανσίσκο. Στο Βερολίνο συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένων Meg Stuart / Damaged Goods, Boris Charmatz, Laurent Chétouane, Peter Stamer, Lukas Matthaei, SEE!, και Falk Richter στη Schaubühne. Έχει συνεργαστεί με τον Tino Sehgal συνεχώς καθ 'όλη την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των έργων "this Variation" στην Documenta (13) βοηθώντας στη δημιουργία της "Yet Untitled" στην Biennale της Βενετίας. Το 2008 του απονεμήθηκε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού στο Dortmund Favoriten Festival για το σόλο του στο «Bildbeschreibung von Heiner Müller» Το 2011 έλαβε επιχορήγηση από το Berlin Senate για τη διεξαγωγή παραστατικής έρευνας στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο. Το 2013 χόρεψε στο έργο του Tino Sehgal «(ohne Titel)», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο HAU Hebbel am Ufer ως μέρος του φεστιβάλ Tanz im Αύγουστο. Τα δικά του έργα έχουν παίξει σε πολλές σκήνες συμπεριλαμβανομένων Theater der Welt, Tanz im August και στο Manchester International Festival.

Κυριακή 14 Μαΐου
20:00-23:00
"η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης #2"
Χορογραφία - Ερμηνεία: Γιάννης Αντωνίου, Ορέστης Καρύδας

Ο χρόνος εννοείται "η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο". Οι καθημερινές εμπειρίες αποδεικνύουν πως ο χρόνος "κυλάει" με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση - από το παρελθόν προς το μέλλον. Η κίνηση γενικότερα ούτε μπορεί να διακοπεί αλλά και ούτε να αντιστραφεί στην έννοια του χρόνου. Παρά ταύτα, όπως εξηγεί η ειδική θεωρία της σχετικότητας, αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραδυνθεί με ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες.
Για την φυσική ο χρόνος είναι διάσταση που επιτρέπει σε δύο ταυτόσημα γεγονότα που συμβαίνουν στο ίδιο σημείο στον χώρο, να διακρίνονται μεταξύ τους. Το διάστημα ανάμεσα σε δύο τέτοια γεγονότα σχηματίζει τη βάση της μέτρησης του χρόνου. Ο απόλυτος χρόνος εννοείται ως ο χρόνος που κυλά ισοδύναμα και ανεξάρτητα από την κατάσταση κίνησης του παρατηρητή.
Είναι ορθό να βλέπουμε τον χρόνο να κυλά; Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κυλά από το μέλλον στο παρελθόν με την ανθρωπότητα κολλημένη σαν βάρκα στη μέση του ποταμού; Ή μήπως κυλά από το παρελθόν προς το μέλλον, παρασύροντας τη βάρκα με τη ροή του; Δύσκολα ερωτήματα ή πολύ αφηρημένα για να απαντηθούν και να μας ωθήσουν να απορρίψουμε τη 'μεταφορική' εικόνα του χρόνου ως ροή.


9-14 Μαΐου 2017
@ Trii Art Hub
Δράκου 9, 11742 Κουκάκι, Αθήνα (Σταθμός Μετρό: Συγγρού Φιξ)

Εισιτήρια:
Τρίτη 9 Μαΐου Open Experience: Είσοδος Ελεύθερη
Τετάρτη 10 - Κυριακή 14 Μαΐου 55€ (περιλαμβάνει και τις πέντε μέρες με όλες τις δραστηριότητες)*
Ημερήσιο 15€ (περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της ημέρας)*
*Με το εισιτήριο παρακολουθείτε όλες ή μέρος των δραστηριοτήτων!

Κρατήσεις στα τηλέφωνα +30 210 9210 333 και +30 6985904504

www.trii.gr

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ο Γιάννης Αντωνίου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε χορό στην Κρατική Σχολή Χορού Κ.Σ.Ο.Τ. και είναι απόφοιτος της σχολής της όπερας του Αμβούργου. Χόρεψε στα Κρατικά Μπαλέτα του Αμβούργου, του Osnabruck και της Βόννης. Μετά από πρόσκληση του χορογράφου Alonzo King ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής όπου χόρεψε ως σολίστας με την ομάδα του Lines Ballet και της όπερας του Σαν Φραντσίσκο. Το 1998 δημιούργησε τον καλλιτεχνικό οργανισμό KUNST-STOFF, που η βάση του είναι οι παραστατικές τέχνες. ¨Εχει τιμηθεί με τα βραβεία, "IZZES" Isadora Duncan Dance Award ως χορευτής και "Goldie Award" για την δουλειά του ως καλλιτεχνικός διευθυντής με την ομάδα του KUNST-STOFF. Σαν Χορογράφος, έχει δημιουργήσει έργα για ομάδες χορού, όπερας και ταινιών. Παράλληλα με το χορογραφικό του έργο, έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως, University of Utah, Lines Ballet/Dominican University, Cornish College, Florida State University και άλλα. Aπό το 2015 ο Γιάννης Αντωνίου έχει την έδρα τoυ στην Αθήνα όπου ξεκίνησε το project Scale # 1:100 (Σύγχρονο Θέατρο) & Scale # 2:100 | Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης και έχει λάβει υποστήριξη από τον Oργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης NEOΝ. Το τελευταίο του έργο Portrait of unknown man παρουσιάστηκε στο μουσείο Μπενάκη στο projerct AS ONE με την υποστήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ και ΜΑΙ (Ινστιτούτο Marina Abramović). Από το 2016 είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος και δάσκαλος Μπαλέτου στην Επαγγελματική Σχολή Χορού, Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte της Τατιάνας Λοβέρδου. Επίσης είναι υπεύθυνος Προγράμματος Παραστατικών Τεχνών του Trii Art Hub.

Ορέστης Καρύδας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Σπούδασε Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κούν. Ασχολείται με το σωματικό και μουσικό θέατρο, τον κινηματογράφο, την performance, την δημιουργία videoart και την επιμέλεια εκθέσεων. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Β&Μ Θεωχαράκη, το metamaticTAF και άλλα.

Δημήτρης Δήμας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Ασχολείται με την ηλεκτρονική μουσική, το sound design και το field recording. Το 2015 συνέθεσε τη μουσική για την παράσταση "Μια Νύχτα" της ομάδας Plastic Theater, η οποία παρουσιάστηκε το Μάιο του ίδιου έτους στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Το Σεπτέμβριο του 2016 συμμετείχε στην έκθεση "Εστίες Φύσης" στο Metamatic TAF. Εργάζεται ως μουσικός παραγωγός και dj, με κυκλοφορίες σε ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού και εμφανίσεις σε μερικούς από τους πιο γνωστούς συναυλιακούς χώρους της Αθήνας.

Alex Gotch
Alex, began his movement studies at a young age with Tang Soo Do in which he holds 1st Dan Black Belt. He received a 1st Class Bachelor of Arts in Contemporary Dance from London Contemporary Dance School (The Place) and also studied at SUNY Purchase College (New York). He is constantly travelling and delving deeper into his movement interests in both dance and Martial Arts, which has led him to studying Jiu-Jitsu, Brazilian Jiu-Jitsu and Systema. His current interest is based in combining these forms into Contact Improvisation and solo improvisation situation.

Η Ελένη Παπαϊωάννου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School (The Place) το 2014. Από τότε εργάζεται ως performer, χορογράφος και καθηγήτρια χορού. Έχει συνεργαστεί με χορογράφους και καλλιτέχνες όπως οι Luca Silvestrini (Protein Dance), Joanna Kalm, Seke Chimutengwende Livia Rita, Alexis Blake, Sophie Nuezel, Marie Forbes, Anders Duckworth, Daniel Persson και Bicycle Ballet Company. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σε Αγγλία, Ελλάδα και Ελβετία. Το 2014 ξεκίνησε την ομάδα A(r)CT με σκοπό να προωθήσει το χορό και γενικότερα την τέχνη σε ασυνήθιστα σημεία και απρόσμενους χώρους χρησιμοποιώντας το ως ένα μέσο κοινωνικοπολιτικής αλλαγής. Η ομάδα μας έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε φεστιβάλ σε Ελλάδα και Αγγλία με ποικίλα έργα.

Ο Γιάννης Καρούνης σπούδασε χορό στο Jacob's Pillow Dance School: υπότροφος (Μασαχουσέτη, Αμερική). Στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ) και είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Νίκης Κονταξάκη» . Συνεργάστηκε με τους : Marina Abramović Institute (MAI) και το NEON στο Μουσείο Μπενάκη με το έργo Orbital - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - DavidDorfman) "Flying Low" – "Passing through" Project in (Σύγχρονο θέατρο) με τον David Zambrano - Echo Echo Dance Theatre Company - Festival (Ireland ) - National Theater of Norway (Oslo) - Inner Movers Educational Dance Program (Robert Bosch Foundation) -Michael Klien στο έργο Jerusalem (Φεστιβάλ Αθηνών) - La caldera (Spain) .- "Nature" Dance Days Chania "Άταφοι νεκροί" με τον ΕρμήΜαλκότση - One Small Step - Garage Performing Arts Center (Κέρκυρα) - Ε.Λ.Σ, Hellenic Dance Company , Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στο Γκάζι, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού - Κορέα-Σεούλ, στο XVII Festival International de Danza Contemporanea (Μεξικό), Φεστιβάλ Αθηνών, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Γεννημένος στην Καλιφόρνια ο Frank Willens ζει και εργάζεται στη Βερολίνο από το 2003. Ανακάλυψε το χορό στο πανεπιστήμιο του UC Berkeley και έχει εργαστεί σε διάφορες παραγωγές από τότε, μεταξύ των οποίων δύο παγκόσμιες περιοδείες με τον Paul McCartney, Notre Dame de Paris στο Λας Βέγκας, καθώς και σε συνεργασία με την ομάδα KUNST-STOFF υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Αντωνίου και Tomi Paasonen στο Σαν Φρανσίσκο. Στο Βερολίνο συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένων Meg Stuart / Damaged Goods, Boris Charmatz, Laurent Chétouane, Peter Stamer, Lukas Matthaei, SEE!, και Falk Richter στη Schaubühne. Έχει συνεργαστεί με τον Tino Sehgal συνεχώς καθ 'όλη την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των έργων "this Variation" στην Documenta (13) βοηθώντας στη δημιουργία της "Yet Untitled" στην Biennale της Βενετίας. Το 2008 του απονεμήθηκε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού στο Dortmund Favoriten Festival για το σόλο του στο «Bildbeschreibung von Heiner Müller» Το 2011 έλαβε επιχορήγηση από το Berlin Senate για τη διεξαγωγή παραστατικές έρευνα στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο. Το 2013 χόρεψε στο έργο του Tino Sehgal «(ohne Titel)», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο HAU Hebbel am Ufer ως μέρος του φεστιβάλ Tanz im Αύγουστο. Τα δικά του έργα έχουν παίξει σε πολλές σκήνες συμπεριλαμβανομένων Theater der Welt, Tanz im August και στο Manchester International Festival.

Ο Σταύρος Αποστολάτος γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης όπου το 91' ξεκίνησε τη σχέση του με τον χορό. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χορού του ΥΠ.ΠΟ. Εχεί παρακολουθήσει για αρκετά χρόνια συνεχόμενους κύκλους μαθημάτων και σεμιναρίων Κλασσικού Χορού, Μοντέρνων Τεχνικών, Realise Techiques, Contact Improvisation, Αυτοσχεδιασμού, Butoh, με δασκάλους απο Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Από το 2000 Συνεργάζεται επαγγελματικά με ομάδες χορού στην Ελλάδα και το Εξωτερικό ως ανεξάρτητος χορευτής. Ως χορογράφος δημιουργεί τα προσωπικά του έργα απο το 1999 και μετά. Διδάσκει σύγχρονο χορό απο το 2003 σε ελευθερα studios στην Αθηνα και στη Γερμανια. Απο το 2007 διδάσκει κινησιολογία σε επαγγελματικές σχολές θεάτρου στην Αθήνα. Το τελευταίο του έργο Portrait of unknown man παρουσιάστηκε στο μουσείο Μπενάκη στο projerct AS ONE με την υποστήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ και ΜΑΙ (Ινστιτούτο Marina Abramović)

Χρύσα Καλλιάφα - Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και υπότροφος του Ιδρύματος Πράτσικα, συνέχισε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School (The Place) με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην χορευτική ερμηνεία και διδασκαλία. Από το 2007 συνεργάζεται με χορογράφους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια εξελίσσει έρευνα με την ομάδα Lalun και σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες πάνω στον χορευτικό αυτοσχεδιασμό και την Άμεση Σύνθεση. Διδάσκει σταθερά μαθήματα και εργαστήρια σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού, και συντονίζει εξάσκηση hatha yoga. Στην διδασκαλία συμπεριλαμβάνει στοιχεία των τεχνικών Somatics, με κεντρικό άξονα την σύνδεση σώματος-νου. Διδάσκει σύγχρονο χορό στo Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte στα επαγγελματικά και προ-επαγγελματικά τμήματα.

Εριφύλη Δαφέρμου - Απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού Μοριάνοβα - Τράστα, με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές της στο Laban Center London με το ΜΑ European Dance Theater Practices. Ιδρυτικό μέλος των Dirty Granny Tales και ενεργή Χορογράφος και χορεύτριά τους από το 2005-2012. Το 2013 ίδρυσε τον χώρο Έρευνας & Χορού Λαλώ, όπου διεξάγονται μαθήματα και σεμινάρια κλασσικού και σύγχρονου χορού, πρακτικής yoga, ακροβατικών κι άλλων τεχνών, με δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ίδια διδάσκει σταθερά μαθήματα σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού. και από το 2015 με την ομάδα Lalun και εξωτερικούς συνεργάτες είναι σε μια έρευνα γύρω από την άμεση σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό.

Η ομάδα Lalun στεγάζεται στο χώρο Lalo, και αποτελείται από τους Άννα Απέργη, Εριφύλη Δαφέρμου, Χρύσα Καλλιάφα, Ελένη Πανταζάτου. Από τον Οκτώβριο του 2015 η ομάδα Lalun δραστηριοποιείται στην έρευνα γύρω από την Άμεση Σύνθεση. Έχει κάνει παραστάσεις στον Χώρο Τέχνης art63 της Δραματικής Σχολής Αθηνών με τον χορευτή Paolo Cingolani στο έργο 'Quintet Phrasing', και στο Μουσείο Μπενάκη με το κομμάτι 'Movement Stills' στα πλαίσια του φωτογραφικού φεστιβάλ APhF:16. Πρόσφατα, συνάντησε ξανά επί σκηνής τον Paolo Cingolani στο έργο 'Τimeless We' στον Κινητήρα.

Ιωάννα Γιακουμάκη
Εκπαιδευτικός/Ειδική Επιστήμονας του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων Ειδικοτήτων του Τομέα Υγείας, (Παιδαγωγική Επάρκεια, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μαία με MSc στην Διαχείριση Γήρανσης (Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-ΕΑΠ), Πληροφορική Υγείας (Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Η Ιωάννα-Μαρία ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας (τοπίου, δρόμου και θεατρικών παραστάσεων), με την σκηνογραφία-ενδυματολογία και τον σχεδιασμό βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έχει συνεργαστεί ως Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος και Φωτογράφος, σε διάφορες παραστάσεις, όπως:
«Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» με την Άννα Κοκκίνου, στο θέατρο «Σφενδόνη», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.
«Λίγα απ' όλα» του Αντώνη Μόλα, με την Άννα Κοκκίνου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.
«Φωνή του ανθρώπου, The Master letters, Νανούρισμα», ΚΟΚΤΩ- ΝΤΙΚΙΝΣΟΝ- ΜΠΕΚΕΤ: Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Γιάνναρης.
«Ιστορίες του Δημήτρη Χατζή», με την Άννα Κοκκίνου, για το Φεστιβάλ Αθηνών, 2007.
«Ωχ τα νεφρά μου» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου.
«Μπαμπάδες με ρούμι», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου.

Ο Παναγιώτης Ράπτης, παίζει άλτο, σοπράνο σαξόφωνο και φλάουτο. Έχει ασχοληθεί με διαφορετικά μουσικά είδη όπως: Jazz, World, Free Impro, με ιδιαίτερη προτίμηση στην Jazz και την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Έχει ηχογραφήσει για διάφορα μουσικά σύνολα με διαφορετικό μουσικό προσανατολισμό. Έχει BMUS (HONS) στο σαξόφωνο από το Middlesex University, και είναι απόφοιτος του τμήματος Τζαζ του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Είναι καθηγητής σαξοφώνου στον ιδιωτικό τομέα και σε μουσικά σχολεία.

Share this post

Last modified on
  • Σύγχρονος Χορός με τον Βαγγέλη Λεγάκη

  • Εκφραστική Κίνηση - Rio Abierto

  • Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα στα Άνω Πετράλωνα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 648
Εγγεγραμένα μέλη: 4578
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources