Dance Theater

"Oδός Ρόδων": Παράσταση της Σκυτάλης

Η Στ'2 του 9oυ Δημοτικού Βύρωνα
και η ομάδα της Σκυτάλης

παρουσιάζουν το δρώμενο

[Οδός Ρόδων]

Η ''Οδός Ρόδων'' είναι το αποτέλεσμα της πολύμηνης συνεργασίας ανάμεσα στην ομάδα του εκπαιδευτικού – κινητικού προγράμματος 'Σκυτάλη' με το τμήμα Στ'2 του 9ου Δημοτικού σχολείου Βύρωνα και τον δάσκαλό του, κ. Άρη Σιούτη.

Μαρτυρίες ανθρώπων για το ταξίδι τους που κατέληξε σε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή των Προσφυγικών του Καρέα αποτελούν πηγή έμπνευσης και αποτυπώνονται σε ένα δρώμενο που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τον χώρο, τους κατοίκους και την ιστορία της περιοχής τους –μια ιστορία που συνδέεται και μας συνδέει με το ευρύτερο θέμα της μετακίνησης των πληθυσμών.

Το έργο αυτό συμπυκνώνει μία καινούρια δράση της Σκυτάλης, τη 'Δράση – Αποτύπωμα', που είναι μία από κοινού αναζήτηση της ομάδας, του δασκάλου και των παιδιών σχετικά με το «τι είναι αυτό που μένει» μετά από μία πρώτη συνάντηση των παιδιών με το πρόγραμμα και πώς αυτό εξελίσσεται μέσα στην καθημερινότητά τους, πώς χρησιμοποιείται σε νέα δημιουργική βάση και, τελικά, πώς ανοίγεται προς την κοινότητα.

Ιδέα/Σύλληψη: Άρης Σιούτης Συνδημιουργία/Χορογραφία: Ομάδα "Αποτυπώματος" Σκυτάλης (Πηνελόπη Ηλιάσκου, Κατερίνα Κληροδέτη, Σοφία Κονδυλιά, Άρης Πλιός και Περικλής Σκορδίλης), Άρης Σιούτης και οι μαθητές του Στ'2 Ερμηνεύουν: οι μαθητές του Στ'2 9ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα


Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 | 18:30
Είσοδος Ελεύθερη

Συγκρότημα Προσφυγικών Καρέα (χάρτης)
(έναρξη από την Αίθουσα Αστικού Κέντρου Καρέα)
Λ. Καρέα 86 & Δάφνης

Η πρώτη επαφή των μαθητών με το πρόγραμμα Σκυτάλη τροφοδοτεί μια σειρά από αλλαγές τόσο ως προς τη δυναμική και την ομαδικότητα της τάξης, όσο και ως προς την αντίληψη του κάθε μαθητή για το σώμα του και την τέχνη του χορού. Επιπλέον, τα μαθήματα επανακαθορίζουν ρόλους και σχέσεις μεταξύ των μαθητών και προβάλλουν κρυφές πτυχές της προσωπικότητάς τους και δεξιότητες στις οποίες το συμβατικό εκπαιδευτικό σύστημα συνήθως δεν αφήνει χώρο να αναδειχθούν.

Η δράση "Αποτύπωμα" της Σκυτάλης, σαν ένα δεύτερο επίπεδο συνάντησης με τα παιδιά μετά την εμπειρία ενός ολοκληρωμένου κύκλου, έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη των μελών να δημιουργηθεί το έδαφος για περαιτέρω εμβάθυνση στο υλικό της προηγούμενης χρονιάς και να αποτυπωθεί «αυτό που μένει». Αναζητώντας τρόπους να βρεθεί μία πιο στέρεα σύνδεση του παιδιού με το πρόγραμμα γίνεται σύνδεση του υλικού με τις προκλήσεις της κοινωνίας και τις ανάγκες της καθημερινότητας έτσι ώστε να μπορεί να μεταδοθεί, να γίνει στάση ζωής και έγνοια για την κοινότητα.

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 2016-2017
Στον πέμπτο χρόνο της Σκυτάλης λειτούργησαν δύο πιλοτικές δράσεις "Αποτύπωμα", στις οποίες τα μέλη της Σκυτάλης συνεργάστηκαν με δύο τάξεις ΣΤ Δημοτικού (50ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και 9ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα) και τους δασκάλους τους.
Σε αυτή τη δράση, ο ρόλος του δασκάλου είναι νευραλγικός, καθώς συμμετέχει από κοινού με τα μέλη της Σκυτάλης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαδικασίας. Αυτή η εναλλαγή ρόλων, κεντρικό στοιχείο στη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του προγράμματος, ενισχύει το πέρασμα της Σκυτάλης και το άνοιγμα προς την κοινότητα.

Ευχαριστούμε:

την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Καρέα, τον Σύλλογο Αρχαιολόγων Θησείου, το Αστικό Κέντρο Καρέα και τους κατοίκους του Προσφυγικού Συγκροτήματος για τη φιλοξενία, την παροχή υλικού και την υποστήριξη.

Share this post

elenfrdeites
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 793
Εγγεγραμένα μέλη: 4566
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources