Dance Theater

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Καλαμάτας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, είναι αφιερωμένο στη Ζουζού Νικολούδη (για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της), ως φόρος τιμής για τη στήριξη που παρείχε από στο Φεστιβάλ.

Για δέκα ημέρες, από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου 2017, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλους τους δημότες της πόλης και τους φιλότεχνους επισκέπτες της. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται όπως κάθε χρόνο από τις παράλληλες εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές σε σχέση με το χορό και παρουσιάσεις των σεμιναρίων με ελεύθερη είσοδο και ένα ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά.
Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έξι σεμινάρια χορού πλαισιώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μπαλέτο της Λoρραίνης
Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 | 22:00
Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χ
ορού

- Rose-variation της Mathilde Monnier
- Εγκατάσταση Opal Loop/Cloud Installation #72503 (1980) της Trisha Brown
- Sounddance του Merce Cunningham

Το έργο Rose δημιουργήθηκε το 2001 για το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας. Όλα είναι ντυμένα στα ροζ: η σκηνή, τα σκηνικά αντικείμενα, οι χορευτές. Τη δομή του έργου υποστηρίζει η μουσική, που παίζεται επί σκηνής σε ροζ πιάνο από έναν ντυμένο στα ροζ πιανίστα, σε άμεση επαφή με τους χορευτές. Η Σονάτα για πιάνο αρ. 17 του Μπετόβεν συνοδεύει την άψογη τεχνική των χορευτών και μοιράζεται μαζί τους το πνεύμα της μουσικής σύνθεσης.  Η Mathilde Monnier, εξέχουσα προσωπικότητα της γαλλικής και διεθνούς σκηνής, εκπλήσσει με κάθε νέο της έργο και ανανεώνει συνεχώς την τέχνη του χορού. 


Στην εγκατάσταση Opal Loop / Cloud Installation #72503 (1980) η Τρίσα Μπράουν εκκινεί από την ιδέα μιας αέναης χορευτικής φράσης, η οποία μέσω της κίνησης looping επιστρέφει στο κέντρο του χώρου. Μια ρευστή αλληλουχία κινήσεων, που δύσκολα διακρίνεται μέσα στη διαρκώς μεταβαλλόμενη «γλυπτή ομίχλη» της Φουτζίκο Νακάγια, καθιστά το έργο ένα ποιητικό σχόλιο της Μπράουν πάνω στον εφήμερο χαρακτήρα της χορευτικής τέχνης.

Στο Sounddance η σκηνή χωρίζεται (κατά πλάτος) στη μέση από τις πλούσιες πτυχώσεις ενός χρυσού παραπετάσματος, με την υπογραφή του Μαρκ Λάνκαστερ. Έτσι διασπασμένος (ή συμπυκνωμένος), ο χώρος αναδεικνύει την πυκνή και φρενήρη χορογραφία που μοιάζει με μικροσκοπικό χορευτικό σύμπαν, ιδωμένο σαν μέσα από μικροσκόπιο. Ο Merce Cunningham γεννήθηκε στη Σεντράλια της Ουάσιγκτον στις 16 Απριλίου 1919. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, χορογράφησε πάνω από εκατόν πενήντα έργα και οκτακόσιες εκδηλώσεις.


CCN2-Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ | "TORDRE" του  Rachid Ouramdane
Σάββατο 15 Ιουλιου 2017 | 20:00
Στούντιο Μεγάρου Χορού

Ένα δυνατό ντουέτο, σαν εκτυφλωτικό φως που δείχνει τι συνιστά τη μοναδικότητα. Εμπιστευόμενος τις δύο ερμηνεύτριες με τις οποίες έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, ο Ουραμντάν δίνει ένα απαράμιλλο πορτρέτο τους παίζοντας με διάφορα στοιχεία (ψεύτικα μουσικά ανοίγματα, κατάρρευση – σαν τη στιγμή που η Νίνα Σιμόν κατέρρευσε στη διάρκεια μιας παράστασης). Η Λιθουανή Λόρα Γιοντκιτέ περιδινείται από παιδί γύρω από τον εαυτό της, και αυτό κάνει και σε όλη την παράσταση, επιταχύνοντας διαρκώς.


ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ | "ΑΝΥΠΟΠΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ" Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα και η ομάδα
Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 | 20:00
Κεντρική Πλατεία

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Χρήστου Πολυμενάκου, που εξερευνά τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τη στιγμή όπου ξαφνικά όλα αλλάζουν – λίγο ή πολύ. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων κινείται κυκλικά, μαζί, σε όλη τη διάρκεια του έργου, ενώ η κυκλικότητα αυτή διακόπτεται από μικρά ή μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο, δημιουργώντας ανατροπές στη συνεχόμενη ροή.


Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ | " ΑΛΑΣΚΑ" της Ίριδας Καραγιάν
Δευτέρα 17 Ιουλίου | 20:00
Στούντιο Μεγάρου Χορού
Αλάσκα Σε έναν άδειο χώρο, πέντε σώματα κινούνται σε διαρκή επαφή, γλιστράνε το ένα πάνω στο άλλο, ενεργοποιούν και δέχονται κινητικά ερεθίσματα και δημιουργούν χώρους, δράσεις ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό. Η λεπτομέρεια της κίνησης του συνόλου και του καθενός ξεχωριστά, σαν σε κοντινό πλάνο (close up), προσκαλεί τον θεατή στη θέαση μιας μικρο-χορογραφίας. [...]


Vertigo Dance Company | "Yama" της Noa Wertheim
Τρίτη 18 Ιουλίου | 22:00
Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού
Το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο οικοσύστημα, η αλληλεξάρτηση και η ικανότητα αναγέννησης είναι τα σημεία εκκίνησης για τη χορογράφο Νόα Βέρτχαϊμ, που στο καινούργιο της έργο Yama παρατηρεί την πηγή κάθε κίνησης και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον. Ο κόσμος του Yama είναι η δημιουργία «εν αρχή». Ντυμένοι με τα υπέροχα κοστούμια της Σασσόν Κεντέμ, οι χορευτές υφαίνουν την αρμονία σώματος και χώρου.Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo | "Απόγειος" της Πωλίνας Κρεμαστά
Τετάρτη 19 Ιουλίου | 20:00
Στούντιο Μεγάρου Χορού
Απόγειος Οι χορευτές περιπλανιούνται πάνω σε έξι «τοπία» νεόκτιστων χορών και σαρώνουν το χώρο και το ρυθμό με τα κινητικά τους μοτίβα. Οι δύο μουσικοί επί σκηνής συμπληρώνουν την κίνηση και την αφήγηση, επιλέγοντας είτε να αποδομήσουν είτε να επαναδομήσουν τα παραδοσιακά ακούσματα, ανασυνθέτοντας με αυτό τον τρόπο νέα."Meeting You" των Helena Franzén & Ori Flomin
Παρασκευή 21 & Σάββατο 22 Ιουλίου| 20:00
Πνευματικό Κέντρο
Meeting You To έργο πραγματεύεται την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας. Τι δημιουργεί μια φιλία; Τι είναι αυτό το είδος έλξης και πώς μας επηρεάζει; Πώς παραμένουμε φίλοι;

O Όρι Φλόμιν και η Χελένα Φρανσίν, παλιοί φίλοι, συνεργάζονται εδώ ως χορογράφοι και ερμηνευτές.


Moving Into Dance Mophatong, Romeo & Juliet | "Rebellion & Johannesburg"  της Jessica Nupen
Παρασκευή 21 Ιουλίου | 22:00
Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού
Το έργο συνυφαίνει την εξέγερση της νεολαίας στο περίπλοκο περιβάλλον της Νότιας Αφρικής με την ιστορία των χτυπημένων από τη μοίρα εραστών, του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Στη διάρκεια του έργου ανακαλύπτουμε ότι η χορογραφία φτιάχνεται από πολλές διαφορετικές σκηνές που χτίζουν ένα θέμα: νεαροί που ζουν σε μια χαοτική πατρίδα."Three Times Rebel" της Marina Mascarell
Σάββατο 22 Ιουλίου | 22:00 και Κυριακή 23 Ιουλίου | 20:30
Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού
Το έργο διερευνά τις απαρχές της ανισότητας των φύλων και τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκαν οι σχετικές αντιλήψεις στη σύγχρονη κοινωνία. Εδώ η Μασκαρέλ καταδύεται στα βάθη του συστήματος που έθρεψε τις σύγχρονες προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, τη συμβολική βία, τον τρόπο που κληρονομείται και κατασκευάζεται το φύλο."ΟΝΕ ΟΝΕ ΟΝΕ" του Γιάννη Μανταφούνη και της Aoife McAtamney
Κυριακή 23 Ιουλίου | 11:00
Παραλία Καλαμάτας

Στο διαδραστικό έργο One One One ο χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης μάς προσκαλεί να μοιραστούμε μαζί του το χρόνο, σε έναν κοινό χώρο, με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο. Σε ένα απλό «σκηνικό» με δύο παράλληλες γραμμές στο έδαφος και δύο καρέκλες, μία σε κάθε γραμμή, οι δύο καλλιτέχνες εισβάλλουν στον δημόσιο χώρο και μας οδηγούν σε απρόσμενες περιπέτειες. Καθίστε στην καρέκλα, μείνετε εκεί όση ώρα θέλετε, και κοιταχτείτε στα μάτια με τον χορευτή – έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν προσωπικό χώρο.


"It's Always Here" του Adi Boutrous και "Scarabeo, Angles and The Void" του Andrea Costanzo Martini 
Κυριακή 23 Ιουλίου | 19:00
 Στούντιο Μεγάρου Χορού
- It's Always Here «Το σώμα φέρει την ταυτότητά μας»: στην άδεια σκηνή, οι δύο χορευτές άλλοτε κινούνται μαζί, σε πλήρη συγχρονισμό, άλλοτε ορίζουν καθένας το δικό του ευδιάκριτο μονοπάτι. Η χορογραφία έχει στοιχεία αυτοσχεδιασμού contact και χιπ χοπ, ως προς την ένταση των κινήσεων και τη δεξιοτεχνία. [...]

- Scarabeo, Angles and The VoidΤο στήσιμο μιας παράστασης αποκαλύπτει το τίμημα που πληρώνει ο χορευτής όσο και την ευχαρίστηση που αντλεί καθώς μετατρέπεται σε αντικείμενο – μια μονομαχία πρότυπο.
Μέσα στο αυστηρό πλαίσιο μιας χορογραφίας, ό,τι κρατάει τους χορευτές σε ετοιμότητα και τους επιτρέπει να μεταμορφώνονται κάθε φορά είναι η επίπονη, κοπιώδης προσπάθεια της σάρκας, του δέρματος, των αρθρώσεων, και το βλέμμα του κοινού.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

- Προβολή ταινίας: Martha & Niki

Σκηνοθεσία, Σενάριο Tora Mkandawire Mårtens
Συμμετέχουν οι χορεύτριες Martha Nabwire & Niki Tsappos
Σουηδία 2015. Στα σουηδικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Κυριακή 16 Ιουλίου | 22:00, Προαύλιο Μεγάρου Χορού

 - Προβολή ταινίας: Working Dancers

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα & Julia Martinez Heimann
Αργεντινή – Ελλάδα, 2016. Στα ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους

Δευτέρα 17 Ιουλίου | 22:00, Προαύλιο Μεγάρου Χορού

- Προβολή ταινίας: Mr. Gaga

Σκηνοθεσία Tomer Heymann / 100'
Ισραήλ, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία 2015. Στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

Τετάρτη 19 & Κυριακή 23 Ιουλίου | 22:00, Προαύλιο Μεγάρου Χορού

 - Παρουσίαση του έργου της Πωλίνας Κρεμαστά απόγειος με την ομάδα CREO
Τετάρτη 19 Ιουλίου | 20:00, Προαύλιο Μεγάρου Χορού

 - Παρουσίαση του απογευματινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρα Κέιν
Πέμπτη 20 Ιουλίου | 21:00,  Αμφιθέατρο του Κάστρου

- Ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά
Πέμπτη 20 Ιουλίου | 22:00, Προαύλιο Μεγάρου Χορού

- To Μουσείο χορεύει: Ξενάγηση στο Μουσείο και Παρουσίαση του πρωινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρα Κέιν
Παρασκευή 21 Ιουλίου | 12:00, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα


14-23 Ιουλίου 2017

Eισιτήρια:

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας- Κεντρική Αίθουσα: 15€ & 12€ Φοιτητικό/ μειωμένο, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας- Στούντιο: 12€ (Γενική είσοδος), Πνευματικό Κέντρο: 12€ (Γενική είσοδος)
Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα: 10€
Παράλληλες εκδηλώσεις και παράσταση Ανύποπτος Χρόνος (Κεντρική Πλατεία): Είσοδος Ελεύθερη

Προπώληση:

Έναρξη προπώλησης: Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά
Τηλ.: 27210 28193 & 27210 96753

www.kalamatadancefestival.gr

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Παραδοσιακοί Χοροί

    Tres Marias Movement Cult

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 664
Εγγεγραμένα μέλη: 4563
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources