Dance Theater

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Πρόγραμμα Χορού 2017-2018

Aνακοινώθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση για την περίοδο 2017-2018. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα, η Στέγη υποδέχεται τη νέα χρονιά. Όσον αφορά το χορό, για μια ακόμα χρονιά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις ξένων καλλιτεχνών, όπως των: Akram Khan, Serge Aimé Coulibaly, Kat Válastur, Alain Platel & Fabrizio Cassol, αλλά και ελλήνων, όπως των: Ιωάννα Πορτόλου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Τζένη Αργυρίου  που πλαισιώνουν το πρόγραμμα. Επίσης, όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων παρουσιάζεται, τον Απρίλιο, με καλλιτεχνική διεύθυντρια την Κάτια Αρφαρά. Τέλος, παρουσιάζεται και το εκπαιδευτκό πρόγραμμα Χορού της Στέγης.

Ακολουθεί εισαγωγικό σημείωμα από τη Στέγη:

"Συναίσθημα. O καταλύτης που κάνει την πληροφορία εμπειρία, που δίνει διάρκεια στη στιγμή, που μετατρέπει το βίο σε ζωή. Κανείς μας δεν γλυτώνει. Ευτυχώς. Για να γινόμαστε θνητοί και θεοί. Για να καταλαβαίνουμε ότι εκεί, στο συναίσθημα, συναντιόμαστε για να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι.

Δημιουργούμε παραστάσεις, συναυλίες, κάνουμε συζητήσεις, λέμε ιστορίες, εντός και εκτός των τειχών του σπιτιού μας στη λεωφόρο Συγγρού, συνδέουμε τη νέα πραγματικότητα του ψηφιακού κόσμου με τις τέχνες, σας προσκαλούμε να είστε μαζί μας σε αυτή τη διαδρομή και σας βομβαρδίζουμε με αφορμές για να συναντιόμαστε. Θέλουμε να παίρνουμε μέρος στη συζήτηση για τα μικρά και τα μεγάλα που μας απασχολούν. Δεν κατέχουμε την αλήθεια, αλλά την ψάχνουμε. Επιδιώκουμε την έκπληξη, το μη αναμενόμενο, αναζητούμε την πνευματική ένταση, τη συναισθηματική πρόκληση. Διεκδικούμε τη συγκίνηση, με το μεγαλεπήβολο στόχο να κάνουμε τη ζωή μας πιο ωραία ή, έστω, πιο ενδιαφέρουσα. Για να αλλάζουμε, να αναρωτιόμαστε και να εξελισσόμαστε, για να σκεφτόμαστε, και να σκεφτόμαστε αλλιώς. Ως πρόσωπα, και όχι ως πληθυσμιακές μονάδες. Τόσο απλά, τόσο δύσκολα. Δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλά ο στόχος, αξίζει να είναι ακριβώς αυτός. Θέλουμε να δρούμε και να αντιδρούμε, να συνδέουμε ανθρώπους και ιδέες. Πάνω από όλα, θέλουμε να νιώθουμε.

Ξεκινάμε, λοιπόν. Στη Στέγη των δυνατών συναισθημάτων."

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΟΥ


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ


- 25-27.10.2017 | ΧΟΡΟΣ | Μικρή Σκηνή | 21:00
Kalakuta Republik
Serge Aimé Coulibaly
Ένας ανεμοστρόβιλος κίνησης, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή, ένα ατόφιο κομμάτι Αφρικής χωρίς τα συνήθη κλισέ. Ο χαρισματικός Νιγηριανός μουσικός και πολιτικός ακτιβιστής Fela Kuti είναι η πηγή της έμπνευσης για την εκρηκτική παράσταση του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ από την Μπουρκίνα Φάσο. Υπό τους ήχους ενός σαγηνευτικού σάουντρακ, οι επτά χορευτές γράφουν ιστορία με τα σώματά τους, καθώς ο ηλεκτρισμένος χορός τους επιχειρεί να εγείρει ερωτήματα γύρω από τη θέση του καλλιτέχνη στο σύγχρονο κόσμο, αλλά και της Αφρικής μέσα στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο.


- 15-18.1.2018 | ΧΟΡΟΣ | Μικρή Σκηνή | 21:00
Risk
Ιωάννα Πορτόλου
Πρεμιέρα
Η ευτυχία στη ζωή προϋποθέτει ρίσκο. Παίρνουμε, όμως, το ρίσκο να είμαστε ευτυχισμένοι; Σε αυτό εστιάζει η νέα δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου. Έξι ερμηνευτές στη σκηνή εκκινούν από ένα μουσικό σύμπαν που φλερτάρει με την υπερβολή και την ελαφρότητα των '80s και κυνηγούν το φευγαλέο της ευτυχίας, το ανέμελο κέφι και την αίσθηση του να μοιράζεσαι, χωρίς λογοκρισία, αυτή την απροσδόκητη χαρά με τους άλλους. Η χορογράφος ανασυστήνει επί σκηνής ένα φαντασιακό χώρο, μέσω του οποίου ο καθένας κατακτά την ασφάλεια να προτείνει μια άγνωστη, αλλά και μοναδική εκδοχή του εαυτού του.

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Νώντας Δαμόπουλος, Νικολέτα Καρμίρη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου

- 1-4.2.2018 | ΧΟΡΟΣ | Κεντρική Σκηνή | 20:30
Ιόν
Χρήστος Παπαδόπουλος
Πρεμιέρα
Ο λόγος που ο κόσμος του χορού στην Ευρώπη μιλά για τον Χρήστο Παπαδόπουλο ως ένα νέο αστέρι που ανατέλλει, είναι επειδή μπορείς κάλλιστα να κατοικήσεις στο μινιμαλιστικό και ποιητικό καλλιτεχνικό του σύμπαν. Ένα τέτοιο σύμπαν, συντεθειμένο από λεπτομερή χορογραφική έρευνα και εξαντλητικό σωματικό χορό, μας αποκαλύπτεται στη νέα του παραγωγή, το Ιόν.
Με αφορμή την ενατένιση των αόρατων νόμων που διέπουν τη φύση, αλλά και την παρατήρηση των χημικών δεσμών που αφορούν τα ιόντα, ο Παπαδόπουλος και η ομάδα του διερευνούν τη συνθήκη του συντονισμού και του συγχρονισμού. Ή, αλλιώς, εξετάζουν τις αναρίθμητες εκείνες ανεξάρτητες δυνάμεις, αλλά και τις σχέσεις που καθορίζουν εμάς, ως πολίτες αυτού του κόσμου, και τους χορευτές, ως ερμηνευτές ενός έργου. Γιατί, και στις δύο περιπτώσεις, τα σύνολα διαρκώς συγχωνεύονται στην ελάχιστη δυνατή μορφή, τη μονάδα, και, αντίστροφα, οι μονάδες συγκροτούν το όλο, το «μαζί»...

Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Δραματουργία: Τάσος Κουκουτάς

- 21-27.2.2018 | ΧΟΡΟΣ | Κεντρική Σκηνή | 20:30
XENOS
Akram Khan
Παγκόσμια Πρεμιέρα / Διεθνής Συμπαραγωγή
Αυθεντικός, ευρηματικός και με στυλ που ενσωματώνει και ταυτόχρονα αντιπαραβάλλει το ινδικό κατάκ με τον σύγχρονο χορό, ο διάσημος χορευτής και χορογράφος Άκραμ Καν έχει το ταλέντο να μαγνητίζει το βλέμμα με το σαγηνευτικό, δεξιοτεχνικό, πολυσυλλεκτικό χορό του. Στο νέο του έργο που, διόλου τυχαία, φέρει ως τίτλο την ελληνική λέξη XENOS, θα βρεθεί στη σκηνή μόνος, μαζί με πέντε διακεκριμένους μουσικούς. Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου έργου του Άκραμ Καν στη Στέγη, επιστέγασμα μιας μακρόχρονης συνεργασίας, θα αποτελέσει ένα γεγονός με διεθνή εμβέλεια.

 

- Μάρτιος 2018 | ΧΟΡΟΣ
Rasp Your Soul
Kat Válastur
Διεθνής συμπαραγωγή
Ο κόσμος, μέσα από τη ματιά της Kat Válastur, μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο μέσα από και διαμέσου του σώματος. Στο Rasp Your Soul, η θεατρική σκηνή εκλαμβάνεται μεταφορικά ως στόμα, με το σώμα του χορευτή εντός της να υιοθετεί όλες τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας. Η χορογράφος δεν στέκεται σε ένα απλό σχήμα λόγου, αλλά επιχειρεί μέσα από αυτόν τον μηχανισμό να καταλάβει πώς το «σώμα ως γλώσσα» μπορεί να αρθρώνει λόγο, επιβεβαιώνοντας ή καταρρίπτοντας παγιωμένες έννοιες και αντιλήψεις γύρω από το ανθρώπινο και το ζωικό.

Σύλληψη, Χορογραφία, Κείμενα/Διάρθρωση: Kat Válastur
Ερμηνεύει: Enrico Ticconi

-12-15.4.2018 | ΧΟΡΟΣ | Κεντρική Σκηνή | 20:30
Requiem pour L.
Alain Platel & Fabrizio Cassol
Διεθνής Συμπαραγωγή
Μπορεί το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ να αποτελέσει αφορμή για μια απρόσμενη μουσικοχορευτική συνάντηση; Στην περίπτωση της βέλγικης κολεκτίβας C de la B και του καλλιτεχνικού διδύμου Alain Platel και Fabrizio Cassol, δεν τίθεται καμιά αμφιβολία! Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που οι δύο δημιουργοί μας παροτρύνουν να ακούσουμε και να δούμε «αλλιώς» μερικά από τα αριστουργήματα του Δυτικού κλασικού ρεπερτορίου. Με ένα 14μελές σύνολο μουσικών, από Ευρώπη και Αφρική, τo Requiem pour L. επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο κάτι που γνωρίζαμε για τη βέλγικη κολεκτίβα les Ballets C de la B: η πολυπολιτισμικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε νέας δημιουργίας της. Μια πρωτόγνωρη διασταύρωση διαφορετικών μουσικών παραδόσεων, που μας επανεισάγει σε μια άλλου τύπου μουσική εμπειρία: η θρησκευτικότητα του Ρέκβιεμ εμπλουτίζεται με τζαζ επιχρωματισμούς και παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα, σε μια πολυεθνική γιορτή επί σκηνής.

Σκηνοθεσία: Alain Platel
Μουσική: Fabrizio Cassol πάνω στο Ρέκβιεμ του Μότσαρτ


- 28 & 29.4.2018 | ΧΟΡΟΣ | Σε διάφορους χώρους της Στέγης & εκτός Στέγης
Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: νέοι προσανατολισμοί, νέες αφίξεις.
Η Στέγη, αυτή τη χρoνιά, πέρα από το σταθερό προσανατολισμό της στο έργο πρωτοεμφανιζόμενων και ανερχόμενων δημιουργών, επιχειρεί το άνοιγμα σε διαφορετικούς χώρους του κτιρίου, σε αναζητήσεις εντός και εκτός σκηνής. Στόχος πάντα είναι να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής σκηνής και οι προβληματισμοί που απορρέουν από τον διάλογο των καλλιτεχνών με τα δεδομένα της εποχής. Πολυσυλλεκτικό, σύγχρονο, τολμηρό, όπως η νέα γενιά δημιουργών, το φεστιβάλ αποτυπώνει το παρόν με τους δικούς του όρους.

Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά
Οργάνωση Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου

-24-27.5.2018 | ΧΟΡΟΣ | Κεντρική Σκηνή | 20:30
ΑΝΩΝΥΜΟ
Τζένη Αργυρίου
Πρεμιέρα / Διεθνής Συμπαραγωγή
Όταν η τεχνολογία καθορίζει τη ζωή και τις σχέσεις μας, μήπως έρχεται η ώρα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή; Μήπως πρέπει να ανεβούμε τον ποταμό μέχρι την πηγή του; Ταξίδι στην πηγή του χορού – ταξίδι στο ΑΝΩΝΥΜΟ...
Το ΑΝΩΝΥΜΟ ανατρέχει σε μια εποχή κατά την οποία το καλλιτεχνικό έργο δεν ήταν επώνυμο, αλλά μια πρακτική που έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και συνέβαλε στη συνοχή των κοινωνιών. Βουτάει στην έκφραση αυτών των κοινωνιών και στους χορούς τους, που βασίζονται στην ανθρώπινη επαφή, στο κράτημα, στη συνοχή της ομάδας, στη μοιρασμένη χαρά. Κατοπτεύει τις ζωές μας μέσα από τη συλλογική μνήμη του σώματος, την εμπειρία της μετάδοσης των παραδοσιακών χορών και την πλήρη μετουσίωσή τους σε σύγχρονη κινησιολογική γλώσσα. Είναι η αναπαράσταση ενός χορού που, αν και έχει δημιουργούς, επιμένει να αυτοπροσδιορίζεται ως «ανώνυμος», αναζητώντας τις ρίζες του σε τελετουργίες μύησης και συμμετοχής. Η έρευνα για το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του residency της Τζένης Αργυρίου στη Στέγη το 2016-17, και το υλικό της έρευνας έχει ήδη παρουσιαστεί σε διεθνείς συναντήσεις.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Τζένη Αργυρίου
Δραματουργία: Miguel Angel Melgares


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

30.10.2017 – 15.5.2018 | ΧΟΡΟΣ ΠΑΝΤΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Εκτός Στέγης

Τρίπλες και τριπλέτες
Μέντη Μέγα
Πρεμιέρα
Η Στέγη πηγαίνει στα... στάδια! Συγκεκριμένα, στα γήπεδα μπάσκετ και τα κλειστά γυμναστήρια δήμων και σχολείων της Αθήνας και της περιφέρειας. Η παράσταση της χορογράφου Μέντης Μέγα μυεί τους εφήβους, με τρόπο πρωτότυπο και ανατρεπτικό, στα μεγάλα ερωτήματα της τέχνης, φέρνοντάς την «αντιμέτωπη» με το συναρπαστικό κόσμο του αθλητισμού. Το Τρίπλες και Τριπλέτες αξιοποιεί τη συνθήκη των δημοφιλών reality shows επιβίωσης και επίδειξης ταλέντων, για να την ανατρέψει ολοκληρωτικά και πολύ χιουμοριστικά.
Ξεχάστε τους νικητές και τους ηττημένους, τον οπαδισμό και την εμπορευματοποίηση της δεξιότητας, τα στερεότυπα ομορφιάς και σωματικής ευεξίας. Στην τέχνη, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εδώ, αντί για τα καλάθια, άλλα πράγματα μετρούν. Ή, όπως έλεγε ένα γκραφίτι, «η ποίηση είναι ένα extreme σπορ».

3.12.2017 | ΧΟΡΟΣ | Μικρή Σκηνή
iDance
Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την προσβασιμότητα στον πολιτισμό των ανθρώπων με αναπηρία; Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα iDance, στο οποίο η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συμπράττει με τρεις φορείς από το εξωτερικό, οργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια χορού για μεικτές ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στα θέματα πρόσβασης στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού και των ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης για καλλιτέχνες με αναπηρία, στην οποία συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά εργαστήρια χορού, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δοκιμάσει βιωματικά, σε μεικτές ομάδες ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία, τα εκπαιδευτικά εργαλεία και τις μεθόδους του προγράμματος iDance.

11.3.2018 | ΧΟΡΟΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Κεντρική Σκηνή
Dancing to Connect
Δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση, συνεργασία και επικοινωνία των μαθητών μέσα από την τέχνη του χορού. Το Dancing to Connect δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ χορού για εφήβους• είναι ένας θεσμός τον οποίο συνέλαβε και θεμελίωσε η ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρκης, που φέρνει κοντά νέους ανθρώπους για να μάθουν τι είναι σύγχρονος χορός, πώς να απελευθερώνουν το δυναμικό και τη φαντασία τους και, πάνω από όλα, πώς να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά.
Ανάμεσα σε 54 χώρες όλου του κόσμου, η Στέγη παίρνει τη σκυτάλη και για έκτη χρονιά συναντά τους μαθητές μέσα στα σχολεία τους. Μετά την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και την Κομοτηνή, τώρα μπαίνουν και τα Χανιά στον... χορό, μαζί με πέντε σχολεία της Αθήνας. Η τάξη, το γυμναστήριο, το προαύλιο, ακόμα και οι διάδρομοι του σχολείου μεταμορφώνονται σε χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρόβας. Στο τέλος του προγράμματος οι χορογραφίες παρουσιάζονται πρώτα στην πόλη επιλογής κι έπειτα σε μια κοινή παράσταση με όλα τα σχολεία στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, που περιμένει να ταρακουνηθεί!

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση,
Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210 900 5 800
Διοίκηση: 213 017 8000
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.sgt.gr

Φωτογραφία: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Δωρεάν online μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 232
Εγγεγραμένα μέλη: 4544
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources