Dance Theater

Πρόσκληση σε Residency για συνθέτες και χορογράφους στον Κινητήρα

6 εβδομάδες (29 ώρες) ομαδικής εξερεύνησης και συνεργασίας, και 3 ημέρες παραστάσεων.

Σε αυτό το πρωτότυπο residency προσκαλούμε χορογράφους και συνθέτες να συνεργαστούν στενά στη δημιουργία μίας νέας παράστασης. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για συνθέτες και χορογράφους που ψάχνουν νέους τρόπους δημιουργίας, εξερεύνησης και συνεργασίας. Αφήνοντας ζητήματα ιεράρχησης- του τύπου τί προηγείται η μουσική ή η χορογραφία- έξω από το πλαίσιο εργασίας μας, προσκαλούμε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να συνδεθούν ανά δύο, δουλεύοντας με βάση τη σωματικότητα.

H διαδικασία αυτή απαιτεί διάθεση για έρευνα, ψηλάφηση και μοίρασμα νέων- μη καθιερωμένων- τρόπων δημιουργίας. Το Residency ξεκινάει το Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται με παραστάσεις στις 9-10-11/12/2017. Αποτελείται από 7 συναντήσεις ομαδικής εξερεύνησης.

Συγκεκριμένα:
• 3 χορογράφοι θα "ζευγαρώσουν" δημιουργικά με 3 συνθέτες στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Οι κοινές τους εξερευνήσεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στον Κινητήρα με την ολοκλήρωση του Residency. Έτσι, συνθέτες που ενδιαφέρονται για τον χορό θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν με χορογράφους, να συνεργαστούν και να πειραματιστούν, με τη δυνατότητα οι συνεργασίες αυτές να συνεχίσουν να εξελίσσονται πέρα από την ολοκλήρωση του Residency.
• Οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν 29 εργαστηριακές ώρες, με εξερεύνηση βασισμένη στη σωματική εμπειρία. Η κοινή τους δημιουργική διαδικασία θα εκκινήσει από την εμπειρία του εργαστηρίου.
• Το σώμα, ο χώρος και η ενέργεια θα είναι η κοινή βάση της εξερεύνησης αυτής.
• Θέματα που θα εξετάσουμε περιλαμβάνουν βιωματική ανατομία, σωματική αίσθηση και συνειδητότητα (embodiment), κιναισθητική δυναμική αλλά και δυναμική του ήχου στο χώρο και το χρόνο. Θα διευρύνουμε το φάσμα έκφρασης μέσα από τις παραπάνω διαδικασίες, δουλεύοντας με τη μεταμόρφωση της ενέργειας ως κλειδί της κιναισθητικής εμπειρίας και επικοινωνίας και με τον (ενεργοποιημένο) χώρο. Όλα τα παραπάνω θα εφαρμοστούν στη σχέση ήχου (μουσικής)/ κίνησης.
• Οι χορογράφοι θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για τους χορευτές τους και οι συνθέτες για τους μουσικούς τους και να επιληφθούν για τεχνικά ζητήματα, επιμέρους πρόβες, συναντήσεις κτλ, με κάποια βοήθεια- συντονισμό από τους συντονιστές.
• Μέσα στη διαδικασία αναμένουμε από τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν νέους τρόπους δημιουργίας/ συνεργασίας και να πειραματιστούν με τις δημιουργικές τους διαδικασίες.
Πρόσκληση σε Residency για συνθέτες και χορογράφους στον Κινητήρα
• Προγραμματισμένες συναντήσεις ομάδας:
Δευτέρα 6, 13, 27/11/2017 | 13.00-17.00
Δευτέρα 20/11/2017 | 19.30-22.30
Σαβ/κο 2-3/12/2017 | 18.00-23.00
Δευτέρα 4/12/2017 | 13.00- 17.00 και 19.30-22.30 τεχνική πρόβα
Παρασκευή 8/12/2017 | 20.30- 23.00 γενική πρόβα
Παραστάσεις: 9, 10, 11/12/2017 (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) στις 21.15 στον Κινητήρα

Κόστος συμμετοχής sliding scale* (για να καλύφθει μέρος των εξόδων): 50-80 €
* Sliding scale: πληρώνω ό,τι καλύτερο μπορώ μεταξύ των προτεινόμενων τιμών

Κινητήρας Artistic Network for Performing Arts
Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Tηλ: 210 9248328


Επικοινωνία: αν θέλετε να συμμετέχετε ως συνθέτης/ χορογράφος σε αυτό το Residency, παρακαλούμε στείλτε μας ένα cv και ένα γράμμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τονίζοντας τα κίνητρα σας για να συμμετέχετε στο project. Για τους χορογράφους κάποια εμπειρία σε σωματικές πρακτικές (somatics) είναι επιθυμητή. Συμμετοχές δεκτές εως 15/10/2018. Απαιτείται πλήρης διαθεσιμότητα για τις ομαδικές συναντήσεις, τις πρόβες και τις παραστάσεις. Αν είστε χορογράφος, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Θάλεια ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ). Αν είστε συνθέτης παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Joe ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ).


Βιογραφικά συντονιστών:
Joe Tornabene
επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , fb: Joe Tornabene
Βραβευμένος πολυμεσικός μουσικός-περφόρμερ, ηθοποιός και σχεδιαστής ήχου, ο Joe ασχολείται με την πρακτική της περφόρμανς στα πεδία της μουσικής, του θεάτρου και του χορού για περισσότερα από 40 χρόνια.
Έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με τη σχέση μουσικής και χορού-υπήρξε για 5 χρόνια μουσικός διευθυντής και καθηγητής του τμήματος Χορού και Χορογραφίας του πανεπιστημίου Virginia Commonwealth University in Richmond, Virginia, USΑ, όπου δίδασκε το μάθημα «Μουσική για χορό».
Η έρευνα του αφορά τις δυναμικές και τις δημιουργικές δυνατότητες του αυτοσχεδιασμού και της ενσώματης παραστατικής πρακτικής. Έχει διδάξει σχετικά σεμινάρια και μαθήματα σε πανεπιστήμια (The School for New Dance Development (SNDO), κ.α.), καλλιτεχνικές ακαδημίες (χορού, θεάτρου, μουσικής) και σχολές σε 10 χώρες (ΗΠΑ, Ολλανδία, Ελλάδα, Γερμανία κ.α.).
Στην Ελλάδα ως δάσκαλος συνεργάστηκε με τη Δραματική σχολή Νέλλης Καρρά «Αρχή», το Deree College, τον Κινητήρα, το Συνεργείο Τεχνών κ.α.
Έχει κερδίσει το βραβείο δεύτερου ρόλου στο 46ο φεστιβάλ Θεσ/νίκης με τη συμμετοχή του στην ταινία Γλυκιά Μνήμη του Κυριάκου Κατζουράκη. Δύο από τα ηχητικά έργα του έχουν επιλεχθεί για τη μόνιμη συλλογή της Lincoln Center Library for the Performing Arts in New York. Έχει συνεργαστεί εκτεταμένα με την ομάδα Λάθος Κίνηση του Κωσταντίνου Μίχου και την ομάδα χορού Δαγίπολη. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το θέατρο Τέχνης.
Σήμερα ζει στην Ελλάδα όπου διδάσκει και παρουσιάζει τη δουλειά του σε διάφορους χώρους.
Site:http://joetmusic.wix.com/joe-tornabene
Blog: http://joetmusic.wix.com/awarenessperformance

Θάλεια Δήτσα
επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , fb: Thalia Ditsa
Η Θάλεια Δήτσα γεννήθηκε το 1978 στη Μ. Βρετανία. Μεγάλωσε στην Κρήτη, οπού η εμπειρία του χορού τής κέντρισε την σκέψη και τη φαντασία. Σπούδασε Φυσική και έπειτα χορογραφία στη Μ. Βρετανία (Dartington College of Arts, MA in Choreography). Εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα Pilates και Yoga στην Αθήνα. Oλοκλήρωσε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνέχεια των οποίων συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημοκρατική Παιδεία» (http://www.demopaideia.gr/).
Ως περφόρμερ, συνεργάστηκε σταθερά με την ομάδα χορού «14η μέρα» της Μαρίας Αγγέλου (2001-2009) και με άλλους χορογράφους (ομάδα Συν+εργασία, Αιμιλία Μπουρίτη, Αφρ. Βερβενιώτη, Sumako Koseki). Έχει χορογραφήσει μικρά χορευτικά έργα (A road to the world, Long Roads, Beyond the movement an animal) και έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις (Ερωτόκριτος – Θίασος Ηλία Καρελλά, Τόπος H2O – ομάδα Μαύρο Σκυλί, Μία τρελλή Μέρα – Θίασος Σαλτιμπάγκοι, Γράμματα Αγάπης στον Στάλιν, Ο Ρόζεγκρατζ και ο Γκιλντεστενρ είναι νεκροί – Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει, Πικ Νικ- Ομάδα Cheek to Cheek).
Η μαθητεία της και οι βασικές της επιρροές αφορούν τεχνικές release στο σύγχρονο χορό, Butoh, σωματικές πρακτικές (Body-Mind Centering, Feldenkrais κ.α.), σωματικό θέατρο, τεχνικές αυτοσχεδιασμού, Sound Balancing και Experiential Performance (έρευνα για την ενσώματη πρακτική της performance που αναπτύσσουν μαζί με τον Joe Tornabene τα τελευταία χρόνια).
Την ενδιαφέρει να δημιουργεί χώρους οπού η εμπειρία των ανθρώπων θα παίζει κεντρικό ρόλο ως υλικό αναστοχασμού και ανάπτυξης, στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της βελτίωσης- με προσωπικούς όρους- της ποιότητας της ζωής. Από το 2006 διδάσκει μαθήματα και σεμινάρια Pilates, χορού, αυτοσχεδιασμού, δημιουργικής κίνησης, διαλογισμού και κίνησης, στην Αθήνα, την Κρήτη και σε φεστιβάλ παραστατικών τεχνών (C.I Crete, Chimeres- Αθήνα, Ακροποδητί- Σύρος).

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Παραδοσιακοί Χοροί

    Tres Marias Movement Cult

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 683
Εγγεγραμένα μέλη: 4563
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources