Dance Theater

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo: Βορεάδες σε Περιοδεία

Η ομάδα σύγχρονου χορού Creo μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της στην Αθήνα περιοδεύει σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα και παρουσιάζει την παράσταση χορού «Βορεάδες»
- Στις 7 Ιουνίου 2018, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. και στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους.
- Στις 10 Ιουνίου 2018, στην Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλα», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Η παράσταση αποτελεί προϊόν της κινητικής έρευνας «απόγειος», η οποία επιχειρεί τη δημιουργία μιας νέας κινητικής πρότασης μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ρυθμών και χορών και τη σύνδεσή τους με τον σύγχρονο χορό.

Οι Βορεάδες ήταν άνεμοι στην αρχαία ελληνική μυθολογία, που κατέρχονταν ορμητικοί απ' τον αιθέρα και κυνηγούσαν τους δαίμονες ανέμους Άρπυιες. Το όνομα της παράστασης αποτελεί μια αναφορά στις περιοχές από τις οποίες έχει εμπνευστεί η έρευνα, δηλαδή τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Η χορογράφος συνεχίζει την ονοματοδοσία της δουλειάς της εμπνευσμένη από τον αέρα, σε αντίστιξη με τη βασική συνθήκη της «απόγειου» κίνησης που ξεκινά από τη γη.
Το όνομα «απόγειος», προέρχεται από την απόγειο αύρα, που είναι η αύρα που φυσά τη νύχτα από τη γη προς τη θάλασσα. Από τη γη προς τον αέρα απογειώνονται τα σώματα των χορευτών και οι ρυθμοί της μουσικής αναζητώντας τη λύση και κυνηγώντας τρόπους συνύπαρξης στον χώρο και τον χρόνο. Οι κινητικές προτάσεις της παράστασης αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της νέας γλώσσας που προτείνει η έρευνα και θα επαληθεύουν τις αναζητήσεις και τη μεθοδολογία της. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μπάμπη Παπαδόπουλου συμπληρώνει την κίνηση ακολουθώντας το ερευνητικό ταξίδι των σωμάτων.
Οι Βορεάδες, χορευτές της παράστασης, συναντιούνται τον καιρό της σύγχρονης Βαβέλ, τον καιρό που όλοι μιλούν για το τέλος της ιστορίας, για το τέλος κάθε βεβαιότητας. Συναντιούνται για να κοινωνήσουν μια νέα γλώσσα που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει το μέλλον. Χαρτογραφούν μια αέναη προσπάθεια συνύπαρξης αλλά και νέους τρόπους συνεννόησης. Με παλλόμενα πέλματα υφαίνουν τους ρυθμούς των χορών τους και γεννούν την «απόγειο» κίνηση. Την κίνηση που ταξιδεύει ανοδικά από τη γη προς τους κορμούς. Τους κορμούς που ακούν και γέρνουν και απλώνουν τα χέρια ως κλαδιά για αγγίγματα, ως κραυγές στον χώρο. Κρατώντας ο ένας το βήμα του άλλου φέρνουν τον χώρο σε περιδίνηση, σωριάζουν το τοπίο και οικοδομούν τη νέα πόλη. Οι Βορεάδες σαν χορός αρχαίας τραγωδίας αποτυπώνουν τη λειτουργία του συνόλου και γίνονται ο καθρέφτης της κοινότητας.

Η έρευνα «απόγειος» διεξάγεται από το 2014 από τη χορογράφο και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

TEASER
https://www.youtube.com/watch?v=vKavp9I3FF8&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=vfN0g8KwerU&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=_yPGFqe-e7I

Παρουσιάσεις της έρευνας «απόγειος» (παραστάσεις, διαλέξεις, εργαστήρια):
- 15ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (Κεντρική σκηνή - Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη)
- 1ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Βόλου (Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής)
- 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
- 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
- Τμήμα Ειδίκευσης «Χορολογία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού» της Σ.Ε.Φ.Α.Α.
- 3ο Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παραδοσιακών χορών
- Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
- Έκδοση στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το έρμα»

Πρόσκληση στα:
- 6ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Ακροποδητί, Σύρος
- 8ο Διεθνές Φεχτιβάλ χορού Dance Days, Χανιά, Κρήτη
- Tipperary Dance Platform, TRY! Residencies, Ιρλανδία
- Χορογραφικό Κέντρο DeVIR/CAPa - Centro de Artes Performativas do Algarve, Πορτογαλία
Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo: Βορεάδες σε Περιοδεία
Χορογραφία – Έρευνα: Πωλίνα Κρεμαστά
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος

Χορευτές: Γιώργος Αμέντας, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Ελένη Βλάχου, Αγγελική Δαλαγγέλη, Ραλλού Καρέλλα, Ναταλία Μπάκα, Γιάννης Σταυρόπουλος, Στέλλα Τριπολιτάκη

Βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου
Β΄βοηθός χορογράφου: Δανάη Μπαρούτα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Σύμβουλος δραματουργίας: Ορέστης Τάτσης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Κώστας Γράβος και Βασίλης Θαλασσινός
Κατασκευές: Λευτέρης Βουρεκάς
Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Ευγενία Κόττικα
Promo trailer: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης


Πέμπτη 7 Ιουνίου | 21.00
Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 | 21.00

- Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
(Εθ. Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 027 1195)

-Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
(Αγίας Μαρίνας 55, 45221, Ιωάννινα)

Εισιτήρια:
Κανονικό: 12 ευρώ
Μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στον χώρο του χορού): 8 ευρώ
Παιδικό: 5 ευρώ
Ομαδικά (10 άτομα και άνω): 8 ευρώ

Προπώληση:

Για τη Θεσσαλονίκη:

ticketmaster.gr – τηλ. 210 89 38 111
www.ticketmaster.gr
και
στο Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου, Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλ. Αριστοτέλους Τ. 2315 200 200, www.ntng.gr

Για τα Ιωάννινα:
Viva.gr 11876

και στα ταμεία του Πνευματικού Κέντρου.

Φορείς υλοποίησης
Υπό την Αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μια παραγωγή της Ρέον ΑΜΚΕ

Σε συνεργασία με το Θέατρο Πόρτα, το Κ.Θ.Β.Ε., το 4ο Φεστιβάλ Δάσους και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo
Η ομάδα Creo ιδρύθηκε επίσημα την άνοιξη του 2008, στο πλαίσιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ρέον. Υπεύθυνη της ομάδας χορού είναι η Πωλίνα Κρεμαστά και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ρέον έχει ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης.
Από το 2008 έχει παρουσιάσει έξι παραγωγές, με συμμετοχές σε Ελληνικά και Διεθνή φεστιβάλ (Insoliti International dance festival, Turin, Italy / International dance Festival "La Becquée", Brest, France / Sarajevo Winter International Festival, Bosnia and Herzegovina / Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων / Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας / Αισχύλεια, κά). Στο Διεθνές Φεστιβάλ Sarajevo Winter 2012 απέσπασε το 1ο βραβείο κοινού (Silver Snowflake). Το 2009-2010 είχε επιχορηγηθεί από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. και το 2017-2018 από το ΥΠ.ΠΟ.Α.. Η ομάδα έχει ασχοληθεί επίσης με την οργάνωση σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και δρώμενων στο δημόσιο χώρο. Το εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα Σκυτάλη είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (2012-2018) και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα 25 πιο εμπνευσμένα προγράμματα της Ευρώπης, από το δίκτυο χορογραφικών κέντρων EDN. Το πρόγραμμα έχει λάβει δωρεά από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος για τα έτη 2015-2017. Από το 2014 έως σήμερα η χορογράφος της ομάδας υλοποιεί την κινητική έρευνα «απόγειος», η οποία τελεί υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α..
Η καλλιτεχνική ομάδα Ρέον, πέρα από τις παραστάσεις της ομάδας Creo, έχει πραγματοποιήσει θεατρικές παραγωγές, εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες και εικαστικά project.

Παραστάσεις:
2016-2017: «Απόγειος»
• 15ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / 1ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Βόλου / 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού 2016, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών/ 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
2013-2014: «flâneuse.»
• Κέντρο μελέτης χορού «Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν» / ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας / 12ο και 13ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / AVDP 2014
2012-2013: «What if / would you»
• Κέντρο μελέτης χορού «Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν» / Μουσείο Μπενάκη / Θέατρο Βράχων «Άννα Συνοδινού» / 11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / 1ο Φεστιβάλ Δρόμου Ιωαννίνων
2011-2012: «GODOT» - 1ο βραβείο κοινού-Silver Snowflake
• 10ο Φεστιβάλ χορού του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων / «La Becquée», Διεθνές Φεστιβάλ Χορού (Βρέστη, Γαλλία) / Sarajevo Winter Festival (Βοσνία) / Φεστιβάλ Αισχυλείων (Ελευσίνα)
2009-2010: «Ceci n'est pas un siège»
Η ομάδα επιχορηγήθηκε από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. για το ερευνητικό έργο «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί», που οδήγησε στην παράσταση "Ceci n'est pas un siège".
• 2ο Φεστιβάλ Χορού Κέας / Κινητήρας Artistic Residency Center (Αθήνα) / 9ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / ContAct Art festival (Θεσσαλονίκη) / Θέατρο Πολυθέαμα (Ιωάννινα) / Insoliti International Dance Festival (Τορίνο, Ιταλία)
2008: «Όλοι οι ξένοι μου»
• Απλό θέατρο, Αθήνα


Ομάδα σύγχρονου χορού Creo
Τηλ.: 6976080120, 210 3830792
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
https://creodancecompany.wordpress.com/
https://www.facebook.com/creodancecompany/
https://www.facebook.com/apogeosdance/
https://www.facebook.com/voreades/

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
  • Contemporary Syllabus

    Αγγελ. Ανδρινοπούλου - PROASTIO ART

  • Άννα Ομηρίδη

    Mexican Handstand Workshop

  • Χριστίνα Αρμύρα

    Σεμινάριο Τεχνικής Dunham

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 1093
Εγγεγραμένα μέλη: 4535
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources