Dance Theater

Σωματική Ευφυΐα, Εργαστήρι με την Αναστασία Νικολίτσα

Σωματική Ευφυΐα, Εργαστήρι με την Αναστασία Νικολίτσα
Βιωματικό εργαστήρι ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΥΦΥΪΑ*
(BODY INTELLIGENCE)
Με την Αναστασία Νικολίτσα Χοροθεραπεύτρια, Σωματοκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια

* Σωματική Νοημοσύνη/Ευφυϊα είναι η ικανότητα να αισθανόμαστε, να αντιλαμβανόμαστε και να αξιοποιούμε το σώμα μας – κίνηση, χειρονακτική επιδεξιότητα, αίσθηση αφής, σωματική ανταπόκριση και περιορισμοί. Η δεξιότητα να διατηρούμε φυσική/σωματική υγεία. Η αίσθηση ότι είμαστε το σώμα μας και οι ανάγκες μας σημαντικές.

Το εργαστήρι Σωματικής Ευφυΐας είναι για γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους σε κίνηση, χορό ή παρόμοιες διαδικασίες. Αποτελείται από 4 μέρη τα οποία συμπληρώνουν το ένα το άλλο, γι' αυτό και η συμμετοχή και στα τέσσερα είναι υποχρεωτική.

1. Το Κιναισθητικό Σώμα: σωματική συναίσθηση,
2. Το Συναισθηματικό Σώμα: δυναμικές στην κίνηση,
3. Εσωτερικός Διάλογος: κίνηση εκ των έσω,
4. Το Διαισθητικό Σώμα: η άρρητη ευφυΐα του σώματος,

Καθημερινά λόγω αγχώδους τρόπου ζωής και περιβάλλοντος ξεχνάμε να παρατηρούμε και να εστιάζουμε στο σώμα μας, χάνοντας έτσι τις μικρές απολαύσεις που μπορούμε να πάρουμε από τη σωματική εμπειρία, όπως το ευχάριστο μούδιασμα μετά από την χαλάρωση των μυών, την αίσθηση θερμότητας και ρευστότητας όταν αυτό ενεργοποιείται, την γλυκιά ηρεμία του νου και της αναπνοής όταν εστιάζουμε εκ των έσω στην κάθε μας κίνηση.
Η ικανότητά μας να 'ακούμε' το σώμα μας στο 'εδώ και τώρα', και να αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματά του, είναι κάτι που έχουμε χάσει από καιρό στον Δυτικό κόσμο, γι' αυτό και έχει αυξηθεί η εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και ασθενειών. Το σώμα μας είναι το δοχείο που περιέχει τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Όταν αυτά γίνονται συνειδητά τότε δεν υπάρχει λόγος για σωματοποίηση των συναισθημάτων, εμφάνιση δηλαδή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
Πέρα όμως από το κομμάτι της αυτογνωσίας ή εξερεύνηση του σώματος μέσω της κίνησης, εκ των έσω, προσφέρει μεγάλη χαρά γιατί συγχρόνως βελτιώνεται η φυσική μας ικανότητά μας για απόλαυση και ύπαρξη.
Η καλλιέργεια της σωματικής ενσυνειδητότητας (mindfulness) είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους θέλουν να προσεγγίσουν την ανάπτυξή και ολοκλήρωσή τους ολιστικά, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή το σώμα στις διεργασίες του νου και αντίστροφα.

Mέσα από αυτό το σεμινάριο θα αισθανθείτε ότι μπορείτε:
• να εμπιστεύεστε την διαίσθησή σας
• να μειώσετε το άγχος και την εσωτερική πίεση
• να αυξήσετε την ικανότητά σας για εστίαση (focus) και προσοχή
• να παίρνετε αποφάσεις χωρίς να αμφιβάλετε για τις επιλογές σας
• να νιώσετε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας με περισσότερη αυτοπεποίθηση
• να ενεργοποιήσετε την δημιουργικότητα και την φαντασία σας
• να απαντάτε μόνοι σας, μέσα από το σώμα σας, σε εσωτερικά ερωτήματα που σας απασχολούν
• να διευρύνετε την αντίληψή σας και την αυτογνωσία σας
• να εξισορροπήσετε την αλληλεπίδραση σώματος-νου
• να αγαπήσετε το σώμα σας

Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 4 συναντήσεις, δηλαδή 2 Σάββατα & 2 Κυριακές.
Κύκλος 1ος : 3 & 4 Νοεμβρίου και 17 & 18 Νοεμβρίου 2018
Κύκλος 2ος : 19 & 20 Ιανουαρίου και 2 & 3 Φεβρουαρίου 2019
Κύκλος 3ος : 16 & 17 Φεβρουαρίου και 2 & 3 Μαρτίου 2019
Κύκλος 4ος : 30 & 31 Μαρτίου και 13 & 14 Απριλίου 2019
Κύκλος 5ος : 25 & 26 Μαΐου και 8 & 9 Ιουνίου 2019

Ώρα: 17:00-20:30

Κόστος: 30 ευρώ η κάθε συνάντηση

Σοφό Σώμα, Μακρυνίτσας 4-6, Αμπελόκηποι, Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες
Αναστασία Νικολίτσα
Χοροθεραπεύτρια - Σωματοκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
6979552193

Συμμετοχή μόνο με κρατήσεις θέσεων στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το εργαστήριο «Σωματική Ευφυΐα» διεξάγεται από την Αναστασία Νικολίτσα από το 2008. Μερικά από τα άτομα που συμμετείχαν στο σεμινάριο στο παρελθόν έγραψαν για την εμπειρία τους:
• «Το σεμινάριο Σωματική Ευφυΐα με την Αναστασία Νικολίτσα ήταν ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι μέσα από την κίνηση. Με βοήθησε πολύ να συνειδητοποιήσω πράγματα που αφορούν τον χαρακτήρα μου, τις αντιδράσεις μου έως και απλά την διάθεσή μου μέσα στην ημέρα. Πήρα πολύ δύναμη από όλη αυτή την εμπειρία.»
Ε.Δ.
• «...Προσπαθώντας να περιγράψω κάτι που δύσκολα λέγεται με λέξεις ή αν θες τα λόγια περισσεύουν μπροστά στην οντότητα των αισθήσεων, θα πω τα εξής:
- Είναι ένα πρόγραμμα δομημένο με ευελιξία στις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας, όπου μέσα σε αυτήν ο καθένας μας δουλεύει προσωπικά αλλά και όλοι μαζί το ίδιο θέμα με αποτέλεσμα να βοηθάει ο ένας τον άλλον χωρίς προμελετημένη σκέψη στην αποκάλυψη στοιχείων του εαυτού.
-Είναι μία άσκηση συνειδητότητας και κατανόησης του εαυτού και κατ' επέκταση του όλου μέσα από κινήσεις, μουσική, σχέδιο, φαντασία, αναπνοή, συζήτηση, παρατήρηση, χωρίς ίχνος κριτικής και εκφραστικού περιορισμού.
- Προσωπικά ένιωσα βαθιά ηρεμία, βγήκαν συναισθήματα από μέσα μου που δεν ήξερα ότι υπήρχαν, με αποτέλεσμα να κατανοήσω εις βάθος τον εαυτό μου σε καθημερινά ζητήματα.
Ευχαριστώ πολύ»
Ι.Α.
• "μια εμπειρία που δεν υπάρχουν λέξεις να την περιγράψουν, αλλά ξυπνάς ένα πρωί και συνειδητοποιείς πόσο είχες παραμελήσει την επαφή με το ίδιο σου το σώμα και πόσο αυτή η εμπειρία την επαναδιαμόρφωσε»
Ρ.Θ
________________________________________
Η Αναστασία Νικολίτσα, Χοροθεραπεύτρια - Σωματοκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, Συγγραφέας

Mετά τις σπουδές της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Xoροθεραπείας (PgD και Μ.Α. in Dance Movement Psychotherapy) στο Laban Centre/City University του Λονδίνου, και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Eφαρμοσμένη Κινησιολογία (Touch for Health), επίσης στο Λονδίνο. Από το 2010 μέχρι και το 2016 παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στην Ανάλυση Χαρακτήρα και Εποπτεία Νευροφυτοθεραπείας με τον Genovino Ferri και άλλους στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής 'Βίλχελμ Ράιχ', στην Αθήνα. Το 2014 εκπαιδεύτηκε στην Σωματική Τραυματοθεραπεία (Recovery Therapy for PTSD & Trauma) με την Jane Simington και πρόσφατα (2018) ξεκίνησε να εκπαιδεύεται πάνω στο Comprehensive Resource Model (CRM) στο το Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας από τη Δόμνα Βεντουράτου και την Lisa Schwarz.
Το 1998-2002 εργάστηκε σε ιδρύματα, σχολεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με άτομα από 4-100 ετών και από το 2003 μέχρι σήμερα, εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα, αυτοάνοσα, διαταραχές προσωπικότητας, PTSD και Σύνθετο Τραύμα. Έχει διδάξει Ανάλυση Κίνησης του Laban (LMA) στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance και στο Metropolitan University του Λονδίνου. Από το 2004 διεξάγει βιωματικά σεμινάρια και θεραπευτικές ομάδες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Στις αρχές του 2018 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, μια ψυχολογική νουβέλα με τίτλο «Η δύναμη του ανυπεράσπιστου παιδιού» και τον Ιούλιο του 2018 κυκλοφόρησε και το δεύτερο βιβλίο της, ένα επιστημονικό εγχειρίδιο με τίτλο «Χοροθεραπεία: ιστορία, θεωρία, μεθοδολογία, εργαλεία». Και τα δύο από τις Εκδόσεις Αγγελάκη.
Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ζωής, διεξάγοντας τακτικές ομάδες αυτοβοήθειας με οροθετικούς για 2 χρόνια, καθώς επίσης δημιούργησε και οδήγησε μια ανοιχτή ομάδα Χοροθεραπείας σε ξενώνα υποδοχής ασυνόδευτων εφήβων από την Συρία και το Αφγανιστάν, για λίγους μήνες τον χειμώνα του 2015, κατά την διάρκεια του μεγάλου περάσματος των προσφύγων πολέμου από την Ελλάδα.

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Παραδοσιακοί Χοροί

    Tres Marias Movement Cult

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 700
Εγγεγραμένα μέλη: 4563
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources