Dance Theater

Μύηση στη Xορογραφία με τον Daniel Lommel (ΧΟρΟLOGIE)

Μύηση στη Xορογραφία με τον Daniel Lommel (ΧΟρΟLOGIE)Εδώ και πολύ καιρό σκέφτομαι τη διαμόρφωση μιας τέτοιας εκπαίδευσης. Η διδασκαλία όμως αυτού του εντικειμένου είναι εξαιρετικά περίπλοκη καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ένστικτο και από τη φαντασία. Και σα να μην έφτανε αυτό, προκύπτει η αδήριτη ανάγκη για γνώση πάνω στην ανθρώπινη φύση, στο πολιτισμικό σύμπαν των πλαστικών τεχνών, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική και σε όλα αυτά που αφορούν στον τρόπο ζωής γενικά και που με τη σειρά τους επηρεάζουν βαθιά τις προσωπικές μας επιλογές και μας καθιστούν ολοκληρωμένους καλλιτέχνες.

Κάθε φορά που μοιάζει ο χορός να φτάνει εξαντλημένος στο τέλος των ημερών του, η επαναφορά στο βαθύ υπαρξιακό του ερώτημα εάν η συντονισμένη κίνηση προϋπήρξε του λόγου ή αν εκπορεύθηκε από αυτόν ανανεώνει τις προοπτικές που διανοίγονται μπροστά του και επαναπροσδιορίζει το αέναον του χαρακτήρα του. Ερχόμαστε, έτσι, αντιμέτωποι με μια τέχνη που είτε είναι είτε παλεύει με την αρχή των πάντων. Πρόκειται για μια τιτανομαχία που με την ορμή της θρέφει το τέρας της δημιουργίας και με τις παύσεις της δημιουργεί εκείνη τη μαύρη τρύπα της επανασύστασης και της τελικής αναγέννησης.

Η έμπνευση και η απαρχή ενός χορογραφικού έργου μπορεί να έλθει από οτιδήποτε: ένα λογοτεχνικό έργο, μία ταινία, ένα μουσικό έργο, έναν πίνακα, ένα γλυπτό, ένα θεατρικό έργο, μία άλλη χορογραφική δημιουργία, ακόμα και ένα βίωμα, μια συλλογική εμπειρία ή μια πολύ προσωπική στιγμή του δημιουργού. Η διαδικασία είναι διαφορετική για τον καθένα και μπορεί να αλλάξει για τον ίδιο άνθρωπο από στιγμή σε στιγμή. Αυτοί είναι οι ρευστοί παράγοντες της χορογραφικής δημιουργίας που δεν υπόκεινται σε έλεγχο καθώς -αλίμονο- κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος της σύνδεσής του με το απρόβλεπτο της ανθρώπινης φύσης και τη ροή του κόσμου, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Κοιτάζοντας αναδρομικά, νομίζω πως η προσωπική μου δημιουργία γεννήθηκε από τη ζωγραφική, το θέατρο και τη μουσική. Ίσως τις περισσότερες φορές από τη μουσική, αυτή τη θεία τέχνη που στέκει κάπως πάνω από τον άνθρωπο και θέλησα να την εγκιβωτίσω μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Έχει ενδιαφέρον να εξετάζει κανείς τις 'διαδικασίες' του, μπορεί να αντιληφθεί πολλά πράγματα για την πνευματική και ψυχική του... μηχανική. Σε αυτό το κομμάτι είμαστε όλοι μόνοι μας αντιμέτωποι με τη θνητή μας φύση.

Υπάρχουν, όμως, και καταφύγια που ο χορός, αυτή η βαθιά ανθρώπινη τέχνη της επιβίωσης, προσφέρει. Εκ φύσεως, αποβάλλει το βάρος του παρελθόντος που και να ήθελε δε θα μπορούσε να εκφράσει και συγκεντρώνεται στο παρόν, με μια απολυτότητα στην έννοια του παρόντος. Η τεχνική που αναπτύσσεται ως προσπάθεια ορισμού του παρόντος χρόνου και χώρου είναι άλλη μία επιλογή που ο δημιουργός είναι ελεύθερος να κάνει. Και εκεί έρχεται η μελέτη και η σπουδή πάνω στις μονάδες που απαρτίζουν την τεχνική που ο καθένας μας αγαπά και επιλέγει. Τα βήματα και η ρυθμική των βημάτων, η μηχανική,ιστορική, φυσιογνωμική και φιλοσοφική τους μελέτη αποτελούν το χέρι που γυρίζει τη στρόφιγγα της ελεύθερης δημιουργικότητας και δημιουργίας. Η μαθηματική της μουσικής και του ήχου καθώς και η γεωμετρία του χώρου σε συνδυασμό με την ανατομία του σώματος, δημιουργούν το πλέγμα μέσα στο οποίο ο ζωντανός οργανισμός μιας ιδέας γεννιέται, εκκολάπτεται και αναπτύσσεται. Τέλος, η εντρύφηση στην ιστορία της Τέχνης λειτουργεί σαν τηλεσκόπιο μιας νύχτας με αστροφεγγιά. Φέρνει το άπειρο σύμπαν με ακρίβεια μπροστά στο μάτι μας. Καθαρίζει με τη σειρά της το μήνυμα που ως δημιουργοί επιθυμούμε να στείλουμε σε όλους τους προηγούμενους από εμάς δημιουργούς και το καταθέτει σαν ερώτηση στους επόμενους, τοποθετώντας μας διαχρονικά στο μακρύ διάλογο της τέχνης. Αυτά είναι η μόνη βοήθεια που σαν δημιουργοί μπορούμε να έχουμε και αυτού του είδους τη μελέτη και σπουδή επιθυμώ να υλοποιήσω τόσο για νέους δημιουργούς όσο και για μένα τον ίδιο. Από εκεί κι έπειτα μόνο οι ιδιότητες ενός φωτισμένου πολεμιστή θα βοηθήσουν στο να ορθώσουμε το καλλιτεχνικό μας ανάστημα και να απευθύνουμε το χαιρετισμό 'Χαίρε Χάος Χορού Χωμάτινο'.

Daniel Lommel


κάθε Τρίτη και Πέμπτη | 17.00-18.30


κέντρο χορού ΧΟρΟLOGIE,
Πειραιώς 76, 104 35 Κεραμεικός, Αθήνα
4ος όροφος
Tηλ.: 210 5231 060

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.choro-logie.com
ΧΟρΟLOGIE

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 582
Εγγεγραμένα μέλη: 4517
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources