Dance Theater

4ο Εντατικό Σεμινάριο Μονοετούς Εκπαιδευτικού κύκλου με τις Α.Δουρμάζερ και Χ.Κλεισιούνη (Present Body)

Φωνητικός και Κινητικός Αυτοσχεδιασμός
Part 1: 'Voice is the Body' με την Αλίκη Δουρμάζερ
Part 2: On presence, Scores of Improvisation με την Χριστίνα Κλεισιούνη

Δύο δασκάλες με μακρόχρονη εμπειρία και έρευνα στα εργαλεία του αυτοσχεδιασμού και στην έκφραση, που έχουν κοινό στόχο την καλλιέργεια της παρουσίας του ερμηνευτή, συναντιούνται σε αυτό το σεμινάριο και δημιουργούν χώρο για πειραματισμό με εργαλεία την κίνηση και τη φωνή.

Ανακαλύπτοντας το σώμα της φωνής και τη φωνή στο σώμα, επιτρέπουμε στον εσωτερικό παλμό να μας κινητοποιεί, να δίνει μορφή και έκφραση με βαθύτερη σύνδεση και αυθεντικότητα καθώς αυτοσχεδιάζουμε.

Η δύναμη της φωνής, ο όγκος, το ηχόχρωμα, σχηματίζουν την κίνηση του σώματος, αναδεικνύοντας ποιότητες και δυναμικές έκφρασης με απρόσμενο τρόπο. Το σώμα αποτελεί πηγή για να ελευθερωθεί η φωνή που είναι κίνηση-δόνηση. Η λειτουργική κίνηση προκύπτει από το σώμα που αναπνέει με φυσικότητα, που αισθάνεται και αφήνεται στη ροή της ενέργειας. Δημιουργεί έτσι πεδίο για να στηριχτεί η έκφραση της φωνής και να βιωθεί η αίσθηση της ολότητας.

Πρώτο μέρος:
Η Αλίκη Δουρμάζερ, μεταπτυχιακή εκπαιδεύτρια Σωματικού Θεάτρου και Φωνής, θα εκπαιδεύσει την ομάδα, πάνω στην δική της φωνητική προσέγγιση 'Voice is the Body' με κύριο άξονα την οργανική σύνδεση της φώνησης με την σωματικότητα και την κίνηση.

Φωνή, κίνηση, οργανικότητα, παλμός: με έμπνευση τις διδασκαλίες των Grotowski, Kristin Linklater και Chris Coe, στο σεμινάριο αυτό θα ανακαλύψουμε την οργανική σύνδεση της φωνής με το σώμα μας. Θα εξερευνήσουμε το εσωτερικό μας τοπίο, τους χώρους – ηχεία που φιλοξενούν την ηχητική δόνηση και πώς την μεταμορφώνουμε, θα συνδέσουμε τον ήχο με την κίνηση και θα συνεχίσουμε σε μία διαδρομή προς τον κινησιολογικο και ηχητικό αυτοσχεδιασμό, την αλληλεπιδραση κίνησης, παλμού και λόγου και θα φτασουμε μέχρι και το τραγούδισμα.

Η πορεία της έρευνάς μας στην φωνή - κίνηση περιλαμβάνει:
~ ανακάλυψη της φυσικής αναπνοής, πρακτικές αναπνοής και συνειδητότητας από την μέθοδο της K. Linklater και την παράδοση της Υoga.
~ Ολοκληρωμένο πρόγραμμα σωματικού & φωνητικού ζεστάματος.
~ ανακάλυψη και ενεργοποίηση των ηχείων μας σε σχέση με τις εσωτερικές σωματικές δομές και διεύρυνση των σωματικών ηχητικών δονήσεων. Το σώμα ως κανάλι ήχου.
~ Φωνητικός αυτοσχεδιασμός σε γκρουπ - η δομή και ελευθερία του φωνητικού αυτοσχεδιασμού – αυθορμητισμός & αμεσότητα.
~ Κίνηση και ήχος - πως το ένα επηρεάζει το άλλο - η φωνή μέσα από τους μυές, τα οστά, τις κλειδώσεις.
~ Κινησιολογική & φωνητική έρευνα - αυτοσχεδιασμός.
~ Φώνηση και φαντασία - ο ήχος που έχει σώμα.
~ Η φωνή ως λόγος - κίνηση και η δυναμική της λέξης.
~ Η απόλαυση και το μοίρασμα του ομαδικού τραγουδιού σε κύκλο.

Δεύτερο μέρος:
Η Χριστίνα Κλεισιούνη, εκπαιδεύτρια / ερευνήτρια Aυτοσχεδιασμού, που έχει εισάγει τα Somatics και το Contact Improvisation στην Ελλάδα από το 1990-1, προτείνει στη συνέχεια δομές αυτοσχεδιασμού, που εστιάζουν στις σχέσεις με παρουσία και στην επαφή. Το πλαίσιο αυτό υποστηρίζει τον δημιουργικό πειραματισμό, εξελίσσει  και ολοκληρώνει τη  δουλειά που θα προηγηθεί στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου με την Αλίκη.

Ξεκινώντας από την έκφραση του σόλο, θα εξερευνήσουμε τη σχέση φωνή-κίνηση σε ντουέτα και τρίο. Η διδασκαλία εμπνέεται κυρίως από τη δουλειά της Ruth Zapora(Action Theatre) και της Ann Papoulis που γνώρισε η Χριστίνα στην Νέα Υόρκη στα μέσα τηε δεκαετίας του 80', του Suprapto Suryodarmo, του Ulrik Barfod(Roy Hart theatre) αλλά και από την προσωπική της έρευνα και αγάπη για την έκφραση της φωνής από την εποχή που ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στον χορό και στον αυτοσχεδιασμό μέχρι σήμερα.
Οι βιωματικοί διάλογοι που θα αναπτυχθούν στην ομάδα, αποκαλύπτουν τις εκφραστικές ποιότητες του κάθε αυτοσχεδιαστή. Μαθαίνοντας εργαλεία που τον συνδέουν με την εσωτερική κίνηση, τον παλμό, τη δύναμη της φωνής, αφήνεται στο παιχνίδι του αυτοσχεδιασμού, δημιουργεί τοπία, αλληλεπιδράσεις, μορφές, συσχετισμούς στη στιγμή.

Η κίνηση της φωνής, η κίνηση του σώματος, η κίνηση του σώματος της φωνής, εμπνέουν, ανοίγουν το συναίσθημα και τη φαντασία για περισσότερη ελευθερία και αυθεντικότητα στην ερμηνεία.
4ο Εντατικό Σεμινάριο Μονοετούς Εκπαιδευτικού κύκλου με τις Α.Δουρμάζερ και Χ.Κλεισιούνη (Present Body)
16 -17 Φεβρουαρίου 2019 | 10:00–18:00
Σάββατο & Κυριακή

Κόστος:
140€ + ΦΠΑ για όσους δεν δεσμεύονται να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον μονοετή κύκλο σεμιναρίων. Είναι απαραίτητη η προκαταβολή μέσω τραπέζης ή με μετρητά. Προκαταβολή: 70€ + 17€ ΦΠΑ. Σύνολο: 87€ με κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς μέχρι 8 Φεβρουαρίου 2019.

Early BIRD!
Για κατάθεση προκαταβολής μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2019 θα ισχύει μειωμένη τιμή 110€ + ΦΠΑ. Προκαταβολή: 70€ + 17€ ΦΠΑ
Σύνολο 87€ με κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς

Αριθμός λογαριασμού - Τράπεζα Πειραιώς
IBAN: GR31 0171 0030 0060 0301 0117 551
Εφόσον η κατάθεση γίνει μέσω άλλης τράπεζας, η προμήθεια των 4€ για κατάθεση ή μεταφορά επιβαρύνει τον καταθέτη. Σε περίπτωση ακύρωσης για οποιαδήποτε αιτία, τα χρήματα δεν επιστρέφονται.

Present Body Studio
Ερεσσού 16, Εξάρχεια

Επικοινωνία Χριστίνα Κλεισιούνη

Κινητό:6932190273
Email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

elenfrdeites
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Contemporary Syllabus

    Αγγελ. Ανδρινοπούλου - PROASTIO ART

  • Άννα Ομηρίδη

    Mexican Handstand Workshop

  • Χριστίνα Αρμύρα

    Σεμινάριο Τεχνικής Dunham

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 1153
Εγγεγραμένα μέλη: 4532
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources