Dance Theater

5ο Σεμινάριο Αxis Syllabus με τους Χριστίνα Κλεισιούνη και Τίμο Ζέχα (Present Body)

5ο εντατικό σεμινάριο μονοετούς εκπαιδευτικού κύκλου σεμιναρίων αυτοσχεδιασμού

Τρισδιάστατη μεταφορά του σώματος και tensegrity (εφελκυστική δομή)

Part 1: Axis Syllabus με τον Τίμο Ζέχα
Part 2: Counter - Balancing in CI με τη Χριστίνα Κλεισιούνη

Ο Τίμος Ζέχας και η Χριστίνα Κλεισιούνη συνεργάζονται πολλά χρόνια δημιουργώντας παραστάσεις αυτοσχεδιασμού με την Τέτη Νικολοπούλου και άλλους χορευτές. Το πεδίο τους αποτελεί τη συστηματική και σε βάθος έρευνα που συνδυάζει την επιστημονική προσέγγιση και γνώση για τη λειτουργία της κίνησης και τη σωματική έκφραση.

Οι σύγχρονες προσεγγίσεις του χορού όπως το Axis Syllabus, τα Somatics και το CI, διευρύνουν τις δυνατότητες του σώματος του χορευτή, αναπτύσσοντας εργαλεία και δεξιότητες για την ερμηνεία και τη σκηνική παρουσία.

Ο συνδυασμός αυτών των τεχνικών που υποστηρίζουν την καλλιέργεια της φυσικής κίνησης, ενοποιεί το νοητικό με το βιωματικό επίπεδο, προσδίδοντας συνειδητότητα και ποιότητες έκφρασης που εμπλουτίζουν την εμπειρία του χορευτή.

Πρώτο μέρος: Axis Syllabus

Σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσουμε το σώμα ως μία εφελκυστική δομή που μπορεί να μεταφερθεί στο χώρο με τρισδιάστατο τρόπο.

Εξερευνούμε το σώμα ως μία δομή πολλαπλών εξισορροπιστικών εντάσεων, οστών και μαλακών ιστών. Πώς αυτό ανταποκρίνεται στις διαφορετικές απαιτήσεις της πολυδιάστατης μετακίνησης σε έναν κόσμο που κυβερνάται από τη βαρύτητα; Θα γίνει εμβιομηχανική ανάλυση μέσα από το σύστημα ανάλυσης της κίνησης Αxis Syllabus ενώ θα συζητήσουμε μαζί πανω σε συγκεκριμένες παραμέτρους που ορίζουν την αποτελεσματική λειτουργική μετακίνηση.

Συνδυαστικά θα δούμε τι είναι οι σφαίρες δράσης και με ποιο τρόπο γίνονται ένα μέσον ή μια γλώσσα επικοινωνίας με τις επιφάνειες στήριξης και εν τέλει πως μας εξυπηρετούν στο contact improvisation.

Δεύτερο μέρος: Counter - Balancing in CI

Έχοντας διερευνήσει με σωματικό τρόπο την έννοια του tensegrity στο πρώτο μέρος, οδηγούμαστε σε μεγαλύτερο βάθος και με περισσότερη γνώση στην πρακτική του CI. Στο δεύτερο μέρος εστιάζουμε στην κίνηση των αντίθετων δυνάμεων, πότε και πώς αυτές εξισσοροπούνται στη ροή του χορού, μέσα από την επαφή των δύο σωμάτων.
Καθώς χορεύουμε, διαχειριζόμαστε διαρκώς τη βαρύτητα με πτώσεις, ανυψώσεις, προεκτάσεις, συσπείρωση..μέσα από την περιπλοκότητα της κίνησης, ανακαλύπτουμε την απλότητα αφυπνίζοντας τις φυσικές σπείρες του σώματος που δημιουργούν αίσθηση ελαστικότητας, εξέλιξης, ελαφρύτητας.

Το CI βασίζεται στην εκλέπτυνση δεξιοτήτων όπου ο χορευτής καλλιεργεί την αντίληψη και τα αντανακλαστικά του μέσα από την ακρόαση, την παρουσία και την προσοχή σε σχέση με ένα άλλο σώμα που βρίσκεται σε ροή.
Η ελευθερία προκύπτει βιώνοντας λειτουργικά τα πλαίσια και τους κανόνες που ορίζει η φυσική της κίνησης.

Η τρισδιάστατη μεταφορά των σωμάτων που ακολουθούν το σημείο επαφής ανάμεσα στους δύο χορευτές προσδίδει βάθος, όγκο στην κίνηση, σύνδεση και μία αίσθηση ολότητας. Η έκφραση ακολουθεί το απρόσμενο καθώς ο χορευτής ανταποκρίνεται πιο εύκολα στις δυνατότητες που του παρουσιάζονται καθώς αυτοσχεδιάζει.

*Απαραίτητη προυπόθεση για τη συμμετοχή σας είναι κάποια εμπειρία στην τεχνική του CI, έστω και σε αρχικό στάδιο.
5ο Σεμινάριο Αxis Syllabus με τους Χριστίνα Κλεισιούνη και Τίμο Ζέχα (Present Body)

16 & 17 Μαρτίου 2019 | 10:00 – 18:00
Σάββατο & Κυριακή

Κόστος:
140€ + ΦΠΑ για όσους δεν δεσμεύονται να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον μονοετή κύκλο σεμιναρίων. Είναι απαραίτητη η προκαταβολή μέσω τραπέζης ή με μετρητά. Προκαταβολή: 70€ + 17€ ΦΠΑ. Σύνολο: 87€ με κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς μέχρι 8 Μαρτίου.

Early BIRD!
Για κατάθεση προκαταβολής μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα ισχύει μειωμένη τιμή 110€ + ΦΠΑ. Προκαταβολή: 70€ + 17€ ΦΠΑ Σύνολο 87€ με κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς

Αριθμός λογαριασμού - Τράπεζα Πειραιώς
IBAN: GR31 0171 0030 0060 0301 0117 551
Εφόσον η κατάθεση γίνει μέσω άλλης τράπεζας, η προμήθεια των 4€ για κατάθεση ή μεταφορά επιβαρύνει τον καταθέτη. Σε περίπτωση ακύρωσης για οποιαδήποτε αιτία, τα χρήματα δεν επιστρέφονται.

Present Body Studio
Ερεσσού 16, Εξάρχεια, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 6932190273
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον πρώτο κύκλο εντατικών σεμιναρίων πατήστε το ακόλουθο link: http://www.presentbody.com/el/node/158


Ο Τίμος Ζέχας είναι χορευτής, performer και δάσκαλος χορού. Είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής "Νίκη Κονταξάκη-Μπακάλη" και έχει σπουδάσει με υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright στο στούντιο της Trisha Brown στην Νέα Υόρκη. Είναι πιστοποιημένος δάσκαλος τoυ Διεθνούς Ερευνητικού Δικτύου Axis Syllabus (ASIRΝ) καθώς και πιστοποιημένος Feldenkrais Practitioner. Είναι διπλωματούχος Σωματο-ψυχοπαιδαγωγός (μέθοδος Danis Bois), δάσκαλος Pilates και Fascial Fitness Trainer. Υπήρξε μόνιμο μέλος του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και με ομάδες της σύγχρονης χορευτικής σκηνής με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους. Έχει εμπειρία στον αυτοσχεδιασμό και το contact improvisation. Έχει συμμετάσχει σε τοπικά και διεθνή Φεστιβάλ Χορού τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό κι έχει παρουσιάσει δική του χορογραφική δουλειά. Έχει διδάξει στην Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στην Επαγγελματική Σχολή Χορού “Κέντρο Χορού και Τεχνών” της Τατιάνας Λομβέρδου, και πρόσφατα στην Κρατική Σχολή Χορού. Επίσης στο Νομαδικό Κολλέγιο του Axis Syllabus, ‘Sensing in Festival’, Lab the Dance και σε εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διαφορετικά επίπεδα ατόμων, ερασιτεχνών και επαγγελματιών του χορού καθώς και ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και αναγκών. Έχει συνεργαστεί το 2015 με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την εκπόνηση οδηγού σπουδών για τον εκπαιδευτικό στον σύγχρονο χορό στα καλλιτεχνικά γυμνάσια.

Η Χριστίνα Κλεισιούνη χορεύει και διδάσκει την τεχνική Contact Improvisation, σύγχρονο χορό-αυτοσχεδιασμό με βάση τις τεχνικές ενσυνείδητης κίνησης(somatics) 30 χρόνια τώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκπαιδεύει χορευτές και ερασιτέχνες συστηματικά από το 1990-1 εισάγοντας έτσι αυτές τις προσεγγίσεις στον χώρο του χορού στην Ελλάδα. Σπούδασε στην Ν.Υόρκη (1986-90) στις πηγές των τεχνικών CI /somatics κοντά στους πρωτοπόρους-δημιουργούς των τεχνικών. Η ίδια έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα του CI διδάσκοντας και χορεύοντας στα πιο σημαντικά φεστιβάλ στο εξωτερικό όπως στο Freiburg, Ισραήλ, Λονδίνο, Βερολίνο, Όσλο, Ρώμη, Παρίσι, Νάντη, Βουδαπέστη, Αγία Πετρούπολη και πολλά άλλα μέρη. Συνεργάστηκε με τους σημαντκότερους δασκάλους του CI/αυτοσχεδιασμού, συν-διδάσκοντας και χορεύοντας μαζί τους, όπως (Nita Little, Ray Chung, Ka Rustler, Mary Prestidge, Andrew Harwood, Suprapto Suryodarmo) κ.α.
Το 2009 άνοιξε το  Present Body, Χώρο έρευνας της κίνησης και της έκφρασης, με στόχο την εκπαίδευση πάνω στην κίνηση, τη σύνδεση της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης με τη θεραπεία για περισσότερη συνειδητότητα και απελευθέρωση του ατόμου.
Παράλληλα με την ιδιότητά της ως δασκάλα χορού,χορεύτρια και χορογράφο, εργάζεται ως σωματική και κινητική ψυχοθεραπεύτρια. Από το 1994 εργάζεται ως θεραπεύτρια σιάτσου.

Share this post

elenfrdeites
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Δωρεάν online μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 550
Εγγεγραμένα μέλη: 4544
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources