Dance Theater

Σεμινάριο "Animality and Organic Movement" με τον Σπύρο Κουβαρά (​New York Acting Studio)

Animality and Organic Movement / Η ζωϊκότητα της κίνησης

Αντλώντας έμπνευση από το ζωικό βασίλειο, αυτό το σεμινάριο επικεντρώνεται στην οργανικότητα της κίνησης και στην διαθεσιμότητας του παραστατικού σώματος, ε-στιάζοντας στην κινητική ακρίβεια και στην καθαρότητα της φόρμας. Αφού αναλυθούν τόσο οι μυοσκελετικές δομές τις κίνησης, που παρατηρούνται σε αιλουροειδή, ερπετά και πτηνά, όσο και ο ψυχοσυναισθηματικός κόσμος τους, θα προσεγγίσουμε στην συνέχεια την κίνηση του ανθρωπίνου σώματος σε «ζωικές συνθήκες» και μοτίβα δράσης όπως: εδαφική στρατηγική, εκφοβισμός, επίθεση, άμυνα, απόδραση, από-πλάνηση κλπ. Μέσα από τεχνικές ασκήσεις και δομημένους αυτοσχεδιασμούς θα α-ναλυθούν ειδικές ποιότητες κίνησης που αντλούν υλικό από το ζωικό βασίλειο και θα ερευνηθούν προσεγγίσεις του performer ως φαντασιακού χαρακτήρα, στα όρια μεταξύ ανθρώπινου και μη ανθρώπινου (μισός άνθρωπος-μισός ζώο). Το σεμινάριο δεν εξετάζει την μιμητική αναπαράσταση της κίνησης των ζώων αντίθετα στοχεύει στο να αποκαλύψει, να καλλιεργήσει και να ενισχύσει την χαμένη ζωικότητα της κίνησης του ανθρωπίνου σώματος.

Αναλυτικά:
- Ανταπόκριση του σώματος στη βαρύτητα της γης
- Ειδικές ποιότητες κίνησης που αντλούν υλικό από το ζωικό βασίλειο:
Κυματισμός, άρθρωση, ενεργή ακινησία
- Ειδικές δυναμικές κίνησης των ζώων:
βραδύτητα, εκρηκτικότητα, ρυθμική σταθερότητα
- Οργανικότητα της κίνησης
- Human performing in animal conditions

30 & 31 Μαρτίου 2019 | 12:00 - 17:00
Μέγιστος αριθµός συµµετεχόντων: 12 άτοµα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Προφίλ συμμετεχόντων: Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορευτές, χορογράφοι, σπουδαστές δραµατικών σχολών και επαγγελµατικών σχολών χορού.

Κόστος συµµετοχής: 70 € / 60 € (Φοιτητές,άνεργοι ή δύο άτομα μαζί)
Διδακτέες Ώρες: 10 (δεν συμπεριλαμβάνεται το φπα)

Δηλώσεις συµµετοχής και πληροφορίες:

New York Acting Studio

Μιαούλη 11, Ψυρρή, (δίπλα στο μετρό Μοναστηράκι) | τηλ. 210-3211445, 6977906166
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: newyorkactingstudio.gr | facebook: New York Acting Studio
210-3211445 / 6977906166 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.newyorkactingstudio.gr

LINKS
https://goo.gl/TleJXv (εκτενές αφιέρωμα στις παραστάσεις και performances του Σπύρου Κουβαρά από το LandEscape Contemporary Art Review)
https://www.works.io/spyros-kouvaras
https://www.facebook.com/utopies.danse
https://www.facebook.com/synthesis748/
http://vimeo.com/channels/synthesis748


Ο Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος/xορευτής με βάση του την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε Graphic Design, Εφαρμοσμένες Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης στο κολλέγιο ΑΚΤΟ στην Αθήνα και σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Centre National de la Danse και στο Studio Ménagerie de Verre στο Παρίσι.
Παράλληλα, αποφοίτησε απ'ο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου στο Παρίσι - Académie Européenne de Théâtre Corporel / École Magenia, υπό την διεύθυνση της Ella Jaroszewich.
Εγκατεστημένος από το 2004 έως το 2016 στο Παρίσι, ίδρυσε τον Μάιο του 2008 την Synthesis 748 και μέχρι τώρα έχει χορογραφήσει 9 παραγωγές της ομάδας, με τελευταία το έργο «Έρημη Χώρα-ΜΕΤΑ» που επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑ. Από το 2010 έως και το 2016 η Synthesis 748 επιχορηγήθηκε και υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού και παραστάσεις, performances και χορογραφικά installations του Σπύρου Κουβαρά έχουν, μεταξύ άλλων, παρουσιαστεί στα Interna-tional Visual Theatre (Paris), Centre National de la Danse (Paris), MACVAL-Museum of Contemporary Art (Paris), Espace André Malraux (Herblay), KW-Institute of Contemporary Art (Berlin), Flutgraben (Space/Time Berlin-International Platform of Contemporary Art), Abundance Festival (Sweden), Tanzwoche Dresden (Germany), Tanztage (Germany), Biennale of Performing Arts of Bogotà (Colombia), Uovo Performing Arts Festival (Italy), Owl Art Space gallery (Greece), Galleria Zero (Spain), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (θέατρο και αίθουσα Νίκος Κεσσανλής), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Σύγχρονο Θέατρο και Θέατρο Ροές.
Εργογραφία του Σπύρου Κουβαρά περιλαμβάνεται σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης και παραστατικών τεχνών. Τον Φεβρουάριο του 2016, είχε διακαλλιτεχνική συνεργασία με το art@CMS, ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα του πειράματος CERN, στα γαλλοελβετικά σύνορα, που τον τίμησε με την ανάθεση της χορογράφησης μιας οπτικοακουστικής εγκαταστάσης του INFN, ενώ πρόσφατα παρουσίασε την χορογραφική performance, «Aequam» στο ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Μουσείου και του Interna-tional Performance Philosophy Network. Το καλοκαίρι του 2018 ο Σπύρος Κουβαράς υπήρξε προσκεκλημένος καλλιτέχνης της Valletta 2018-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου και του ανατέθηκε να χορογραφήσει την performance «Kazin Ba-rokk», της Έλλης Παπακωνσταντίνου και του ODC Ensemble, ένα site specific project με την συμμετοχή διεθνών performers στην Notre Dame-Gate, της Βαλέτα. Τον Ιανουάριο του 2019, σε παραγωγή της γκαλερί Καππάτος και υπό την επιμέλεια του Αντώνη Βολανάκη, δημιούργησε την τρίωρη, solo performance, «memOria futUra», έργο το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης Per-formance Rooms, σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου St George Lycabettus. Τον προσεχή Μάρτιο, το έργο του «OPUS I # temporality», θα παρουσιαστεί στο CI-CA Museum στην Νότια Κορέα και στην συνέχεια το οπτικοακουστικό υλικό της χορογραφικής του performance θα εκτίθεται ως έργο της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.
Διδάσκει και διοργανώνει σεμινάρια Χορογραφικής Σύνθεσης, Σύγχρονου Χορού και Σωματικού Θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για το συνολικό έργο και την έρευνα του γύρω από την διαλεκτική σχέση του σύγχρονου χορού και των εικαστικών τεχνών, ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020
  • Δωρεάν online μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 748
Εγγεγραμένα μέλη: 4544
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources