Dance Theater

Διήμερη Συνάντηση Αυτοσχεδιαστικού Χορού

Διήμερη Συνάντηση Αυτοσχεδιαστικού ΧορούA weekend of Your Improvised Performances (Y.I.P)
Ένα Σαββατοκύριακο των δικών σας παραστάσεων αυτοσχεδιασμού
30 και 31 Μαρτίου 2019
Οργάνωση Yurij Konjar

Πρόκειται για μια διήμερη συνάντηση αυτοσχεδιασμού στην Αθήνα, όπου θα δείξουμε (και θα δούμε!) τί εννοεί ο καθένας και η κάθε μία όταν μιλάμε για "αυτοσχεδιασμό", και "performance αυτοσχεδιασμού".
Είναι μια ευκαιρία να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε πρακτικές, να δείξουμε με τί ασχολούμαστε, να δοκιμάσουμε ιδέες και δομές, να εξασκηθούμε στο να μιλάμε για τον αυτοσχεδιασμό, να ανοιχτούμε πέρα από τις οικείες προσεγγίσεις, να βρούμε τις σωστές ερωτήσεις, να μάθουμε. Οι performance μικτών πρακτικών είναι δυνατότητα αλλά όχι προϋπόθεση. Η συνεργασία με άλλους είναι επίσης πιθανή, μα όχι υποχρεωτική. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε. Θα χρειαστεί υπομονή... μα η καθαρότητα θα επιτευχθεί.

H Y.I.P. είναι μια δομή που έχει δοκιμαστεί μέχρι τώρα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και στο Νόβισαντ της Σερβίας.

Θα γίνουν δύο τετράωρες συναντήσεις:
-2 ώρες: δημιουργώντας αυτοσχεδιαστικές performance και βλέποντας τις performance των άλλων
-1/2 ώρα: θα μιλήσουμε για ό,τι είδαμε ως κοινό
-1 ώρα: αφού συζητήσουμε, θα επιστρέψουμε για λίγο ακόμα στις performance

Ελάτε! Αν είστε εκεί θα κυλήσει καλύτερα. Είναι σημαντικό να μαζευτούμε σε έναν χώρο και να μοιραστούμε ό,τι είναι αυτό που κάνουμε και το πώς βλέπουμε τους άλλους.

Περισσότερα για την προσέγγιση:

Συγκεκριμένα, η ιδέα έχει ως εξής:
Το κοινό και οι καλλιτέχνες είναι ουσιαστικά οι ίδιοι άνθρωποι, που εναλλάσσουν τους δύο ρόλους. Προτείνεται μια τυπική διάταξη σύγχρονης παράστασης: ένας κενός χώρος θα μετατραπεί σε σκηνή και το κοινό θα κάθεται στη μία πλευρά του.
Θα υπάρχει δυνατότητα ήχου, μουσικοί μπορούν να κληθούν για να αυτοσχεδιάσουν ζωντανά, αν είναι επιθυμητό. Αυτό ορίζεται από το πρόσωπο που σκηνοθετεί/εκτελεί (ή εκτελούν), επί τόπου, λίγο πριν αρχίσει η performance.

Μια παράσταση μπορεί να συγκροτηθεί για παράδειγμα κάπως έτσι:
Κάποιο πρόσωπο (οποιοδήποτε) σηκώνεται και εξηγεί το όραμα που έχει για αυτό που θα ακολουθήσει. Έστω ότι θα ήθελε μια παράσταση με τρεις εκτελεστές και ζωντανή μουσική. Η performance θα πρέπει να διαρκέσει περίπου τρία λεπτά και να είναι ενεργητική. Η μουσική θα είναι παρούσα μόνο στο δεύτερο μέρος, και οι ερμηνευτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν μαζί. Ζητά λοιπόν δύο ακόμη άτομα για να συμμετέχουν μαζί του...
Μπορεί να υπάρχει ένας performer, ή μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι. Οι παραστάσεις πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη αρχή και ένα σαφές τέλος. Η performance μπορεί να προσχεδιαστεί, να αυτοσχεδιαστεί επί τόπου ή και τα δύο.
Οι υπόλοιποι παρατηρούμε. Αυτή τη φορά, είμαστε το κοινό. Όταν τελειώσει, οι performers κάθονται και ξεκινάει η επόμενη... η μια παράσταση διαδέχεται την άλλη που δίνεται (κυρίως;) από διαφορετικά πρόσωπα. Ο καθένας και η κάθε μια μπορούν να βγουν στη σκηνή όσες φορές επιθυμούν.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας παίρνουμε μισή ώρα, για να συζητήσουμε μεταξύ μας τι παρατηρήσαμε ως κοινό.
Μετά τη συζήτηση θα συνεχίσουμε με παραστάσεις, για όσο έχουμε χρόνο.
Όλοι και όλες είναι ευπρόσδεκτοι, αν ενδιαφέρονται για τον αυτοσχεδιασμό και την performance! Μπορείτε απλά να είστε το κοινό, ή απλά να εκτελείτε ή και τα δύο.

Η εμπειρία έχει δείξει πως είναι μια εξαιρετική συνθήκη άσκησης στην performance. Για να δείτε τι λειτουργεί και τι απολαμβάνετε στις/ για τις παραστάσεις - κάνοντας και παρακολουθώντας. Για να δοκιμάσετε, να δείξετε και να ελέγξετε τις χορογραφικές (και αυτοσχεδιαστικές) ιδέες σας.


30 Μαρτίου 2019 | 11:00 – 15:00

31 Μαρτίου | 17:00 – 21:00

Αυτή η συνάντηση είναι ελεύθερη για όλους. Οι εθελοντικές συνεισφορές είναι ευπρόσδεκτες και ενθαρρύνονται, για να καλυφθεί το κόστος του στούντιο.

Συνεργατικό στούντιο Λάθος Κίνηση, Πλατεία Κουμουνδούρου 25 (πλατεία Ελευθερίας για το google maps) 6ος όροφος

Πληροφορίες: Yurij Konjar Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Γιώργος Κοκκινάρης 6973235894

Share this post

elenfrdeites
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 781
Εγγεγραμένα μέλη: 4566
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources