Dance Theater

11ο Arc For Dance Festival 2019

ARC FOR DANCE FESTIVAL 11

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού της Αθήνας

"Evocation: something, flesh emerges from voice"
«Επίκληση: κάτι, σάρκα αναδύεται από τη φωνή»
—Michel Serres

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ/ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL ξεκινά τη δεύτερη δεκαετία δράσης του πολυφωνικά. Με έμφαση τόσο στους διαφορετικούς ήχους, τις "φωνές" που παράγουν, προτείνουν και εκπέμπουν τα σώματα που χορεύουν, όσο και στους τρόπους που προσλαμβάνουν τους ήχους αυτούς οι θεατές. Ανακαλεί χορευτικά ιδιώματα εξετάζοντας τη δυνατότητά τους να αρθρώνουν διεκδικήσεις, να διατυπώνουν αιτήματα, να δημιουργούν τοπία από σύνθετα τελετουργικά, με ευρύτατα ερεθίσματα.
Ο κεντρικός πυρήνας του φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στις 23, 24, 25 & 26/05/19 στο θέατρο Κιβωτός, φιλοξενεί οκτώ παραστάσεις έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται στην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Αθήνα. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον ήχο της κίνησης, την πολυφωνία των σωμάτων και τελικά τη γλώσσα που αρθρώνει ο χορός σήμερα. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιάσουν έργα τους οι δημιουργοί: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Σοφία Μαυραγάνη, Ξένια Κογχυλάκη, Fouad Boussouf (Μαρόκο-Γαλλία), Στέφανος Μπίζας, Φώτης Νικολάου (Κύπρος), Ιωάννα Αντώναρου & Νατάσα Σαραντοπούλου, Flora Detraz (Company cie PLI /Πορτογαλία-Γαλλία).

Όπως και τα προηγούμε χρόνια, έτσι και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL επιχειρεί ν΄ απαντήσει στα καίρια ερωτήματα:

- Πώς "ακούει" ο χορός τον κόσμο και πώς διευρύνει τον τρόπο που συν-αισθανόμαστε;
- Με ποιον τρόπο συλλαμβάνει τον ρυθμό στη σχέση του με τον χρόνο, την επανάληψη, την κίνηση και την παύση και πόσο περιλαμβάνει τον θόρυβο, την α-νόητη φωνή του τυχαίου και του αυτοσχεδιαστικού;
- Ποιος είναι ο ήχος της ψηφιακής πραγματικότητας και πώς διαχέεται στον φυσικό κόσμο μέσα από τα σώματα;
- Η μνήμη είναι σωματική ή ακουστική; Τι την διεγείρει και πώς φτιάχνει το συντακτικό της όταν εκφράζεται;
- Προεκτείνοντας τους προβληματισμούς της προηγούμενης, επετειακής διοργάνωσης γύρω από την πολυδιάστατη διαμόρφωση του σύγχρονου, το 11ο ARC συντονίζεται στον "θόρυβο" που παράγει ο χορός καθώς συνθέτει τη δική του γλώσσα, τους ρυθμούς, τις χροιές και εντάσεις της. Ακούει τις εκφορές της κίνησης και μας ζητά να αντιληφθούμε τις νέες διαστάσεις που προκύπτουν από αυτή την πολυφωνία.
- Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL, με καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Φρόσω Τρούσα, διοργανώνεται από το 2008 από την καλλιτεχνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία DAN.C.CE Unitiva, ενώ από το 2018 απολαμβάνει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020».
- To «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.
- Στο πλαίσιο υλοποίησης του «11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL», υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.


Με το ARC FOR DANCE FESTIVAL 11, η διοργάνωση που πρωτοστάτησε στην ανάδειξη νέων τάσεων και δημιουργών επιβεβαιώνει την πίστη της στην ανοιχτή δυναμική του χορού, όπως αυτή εκφράζεται στη διαρκή αλληλεπίδρασή του με άλλες τέχνες και εκφράσεις.

Συνεχίζει να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάδειξη νεοφυών δημιουργικών κατευθύνσεων και τον ουσιαστικό πειραματισμό πάνω στη γλώσσα του χορού από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και ώριμους χορογράφους.
Διευρύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στον παγκόσμιο διάλογο για τον χορό με την ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα και την πρόσκληση επαγγελματιών και ειδικών του χορού από όλο τον κόσμο στη χώρα μας.
Ενισχύει την παρουσία του χορού στη δημόσια σφαίρα και προτείνει νέους τρόπους κατανόησης και απόλαυσης της κίνησης.

Για περισσότερες και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, προκρατήσεις για τις παραστάσεις και αιτήσεις συμμετοχής στα σεμινάρια, μπορείτε να απευθύνεστε στη διοργάνωση:
ARC FOR DANCE FESTIVAL 11

DAN.C.CE Unitiva
http://www.arcfordancefestival.gr
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


23, 24, 25 & 26/05/19
 

Eίσοδος Ελεύθερη

θέατρο Κιβωτός
Πειραιώς 115

11ο Arc For Dance Festival 2019
ΚΥΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (23, 24, 25 & 26 ΜΑΙΟΥ)

23/05/19
1) "Evil Unicorns"_ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ
2) "Afterwords" _ ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ

24/05/19
1) "JunkDance" ΞΕΝΙΑ ΚΟΓΧΥΛΑΚΗ /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ
2) "NASS"_COMPANY MASSALA/ FRANCE

25/05/19
1) "The Playground"_ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΖΑΣ /GREECE- DENMARK ΠΡΕΜΙΕΡΑ
2) "ΤΑΜΑΤΑ" _ ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ /CYPRUS

26/05/19
1)It's better in the bahamas_ ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ- ΝΑΤΑΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ
2) 'MUYTE MAKER'_ COMPANY FLORA DETRAZ (COMPANY CIE PLI) / PORTUGAL- FRANCE


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

P ΑRC_dialogues
4 & 5 Μαΐου 2019
Oι χορογράφοι Σοφία Μαυραγάνη, Φώτης Νικολάου, Fouad Boussouf και Flora Détraz αποκαλύπτουν την "πρώτη ύλη" του έργου τους και τις επιρροές τους μέσα από προβολή βίντεο και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό που συντονίζει η Χρυσάνθη Μπαδέκα.

ARC_hood
10 & 11 & 12 Μαΐου
Στο πλαίσιο της δράσης που φέρνει τον χορό στις γειτονιές, στους πεζοδρόμους, στις πλατείες, στον δημόσιο και κοινό χώρο της πόλης, οι Satchie Noro και Silvain Ohl παρουσιάζουν τη δημιουργία τους Origami.

ARC_prime movers
18 & 19 Μαΐου
Νέοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ, διεθνές κοινό.

ARC_loop
23 & 24 & 25 & 26 Μαΐου
Η Despina Lloyd Goula παρουσιάζει μια λούπα κάθετων χορευτικών συμβάντων (vertical dance) έξω και γύρω από τον χώρο των παραστάσεων του κεντρικού πυρήνα του φεστιβάλ και σε οργανική συνάφεια με τα έργα του.

ARC_flow
25 & 26 Μαΐου
Ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (live streaming) των παραστάσεων του κεντρικού πυρήνα του φεστιβάλ το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

ARC_hothouses
23 & 24 Μαΐου
Επιμορφωτικά workshops για επαγγελματίες του χορού με εστίαση στις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, τις διεθνείς τάσεις και τα νέα χορευτικά ιδιώματα.


ΦΡΟΣΩ ΤΡΟΥΣΑ

Ξεκίνησε χορό στην σχολή Χορού Young Place στο Λονδίνο στην ηλικία των 17. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School με BΑ (hons) και στη συνέχεια εργάστηκε ως χορεύτρια στις ομάδες Dance Theater Red - Andy Pappas, Yael Flexer Dance Co. και Lyrical Dance Theatre.
Εργάστηκε ως καθηγήτρια χορού στο Πανεπιστήμιο του Middlesex και 5 χρόνια στο Young Place. Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνεργάστηκε με τις ομάδες χορού Ήρως Άγγελος του χορογράφου Πέτρου Γάλλια, ΑΚΙΝ της Μαρίνας Μαυρογένη και X-Art της Κατερίνας Ανδριοπούλου.
Το 2001 συμμετείχε ως χορεύτρια στην θεατρική παράσταση «Penthesilea» σε σκηνοθεσία Peter Stein.
Έχει, επίσης διδάξει επί 5 συναπτά έτη στη σχολή χορού της Κατερίνας Ροδίου. Από το 2002 διευθύνει μαζί με τον Δημήτρη Νασιάκο το στούντιο  χορού Dance Cultural Centre (www.dancce.gr). Το 2008 ξεκίνησαν το Φεστιβάλ χορού ARC for DANCE FESTIVAL (www.arcfordancefestival.gr), η πρώτη πλατφόρμα σύγχρονου χορού με έργα νέων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Η Φρόσω Τρούσα έχει υπάρξει μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Spider Expand!. Ένα διετές πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανταλλαγής και παρουσίασης μεταξύ των χωρών: Βέλγιο, Σλοβενία, Γαλλία, Κροατία, και Ελλάδα.
Ήταν Υπεύθυνη για τον χορό στην κεντρική ομάδα της διοργάνωσης του Διεθνές Δικτύου παραστατικών τεχνών ΙΕΤΜ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2013.
Από το 2014 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου χορού, AEROWAVES- Dance Across Europe. Ειναι μέλος της ομάδας εργασίας 'Ανοιχτές Πόρτες', μια συνεργασία του ΥΠΠΟΑ και Μεγάρου Μουσικής που στηρίζει νέους δημιουργούς για την περίοδο της προετοιμασίας τους και την παρουσίασης της δουλειά τους στο κοινό.
Ειναι μέλος της Επιτροπής Επιχορηγήσεων Χορού του ΥΠΠΟΑ για την περίοδο 2017-19.
Είναι στην ομάδα συνεργατών για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ελευσίνας- Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021.

Share this post

Last modified on
elenfrdeites
Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Άνω Πετράλωνα

    Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 1031
Εγγεγραμένα μέλη: 4566
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources