Dance Theater

Υπονόμευση της μοναδικής κρατικής σχολής χορού της Ελλάδας

Έπειτα από καταγγελία του συλλόγου των σπουδαστών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) προκύπτει το γεγονός ότι μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2019 δεν είχε λειτουργήσει κανένα τμήμα της Σχολής για φέτος. Όπως καταγγέλλουν, η μοναδική δημόσια, κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα, ακολουθεί εδώ και χρόνια μια εξελικτική πορεία υποβάθμισης, που κορυφώθηκε φέτος με την απαράδεκτη καθυστέρηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα προβλήματα που εδώ και δύο μήνες κράτησαν κλειστές τις πόρτες της Σχολής σχετίζονται με την ανυπαρξία σταθερού διδακτικού προσωπικού, την υποχρηματοδότηση και τις σοβαρές ελλείψεις σε κατάλληλες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές.
Με επιστολή των φοιτητών της σχολής προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έφεραν στην επιφάνεια τη συνολική υποβάθμιση που βιώνουν στις σπουδές τους με αποκορύφωμα τη φετινή κατάσταση.

«Η μη λειτουργία της Κ.Σ.Ο.Τ. μέχρι και χθες είναι στην πραγματικότητα 70 χορευτές που τους στερείται το δικαίωμα να τελέσουν σωστά τις σπουδές τους. Το ακαδημαϊκό έτος συρρικνώνεται και η ύλη τους συμπιέζεται σε ένα διάστημα 6 μηνών αντί 10 και κατ΄επέκταση οι σπουδές και το πτυχίο τους, ήδη υποβαθμισμένο θεσμικά στην Ανώτερη αντί της Ανώτατης βαθμίδας υποβαθμίζονται πλέον και πρακτικά» αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, το ζήτημα έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ (Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου) με ερώτηση που απεύθυναν προς την υπουργό Πολιτισμού. Όπως επισημαίνουν, παρότι οι εισαγωγικές εξετάσεις των σπουδαστών και μαθητών έχουν πραγματοποιηθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως ακόμα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων, ούτε καν για τις βασικές ειδικότητες διδακτικού προσωπικού (καθηγητές χορού, μουσικούς κ.α.

«Παράλληλα, μετά το σεισμό του Ιουλίου στην Αττική, το ιστορικό κτίριο της οδού Ομήρου έχει υποστεί ζημιές και η μία από τις τρεις αίθουσες διδασκαλίας παραμένει κλειστή, ενώ ακόμα εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου για την καταλληλότητά του. Επιπλέον έχουν χαθεί δύο μήνες μαθημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευση των σπουδαστών, ειδικά εκείνων που φοιτούν στα επαγγελματικά τμήματα της σχολής, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν σε ιδιωτικά μαθήματα για να διατηρήσουν την απαιτούμενη φυσική τους κατάσταση. Η έναρξη των μαθημάτων με τη μορφή σεμιναρίων αποτελεί απλά ένα κατάπλασμα, μια ασπιρίνη. Δεν θεραπεύει τις πληγές της σχολής, που ολοένα χειροτερεύουν σε βάρος των σπουδαστών και των διδασκόντων. Τα ίδια προβλήματα, ενισχυμένα, θα επαναληφθούν του χρόνου όσο η κρατική εκπαίδευση των χορευτών μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη της μείωσης των κοινωνικών δαπανών με σκοπό η χορευτική παιδεία να παραδοθεί ολοσχερώς στους ιδιώτες» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές στην ερώτηση τους.

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή των σπουδαστών της ΚΣΟΤ ΕΔΩ

Πηγή: thepressproject.gr

Share this post

Last modified on
  • Σύγχρονος Χορός με τον Βαγγέλη Λεγάκη

  • Εκφραστική Κίνηση - Rio Abierto

Παραστάσεις χορού σήμερα

  • Σύγχρονος Χορός & Intense Training Improv.

  • Ενοικίαση χώρου για πρόβες και μαθήματα στα Άνω Πετράλωνα

Στοιχεία Επισκεψιμότητας

Επισκέπτες τώρα: 443
Εγγεγραμένα μέλη: 4578
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources