Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 09:32

Ομάδα Carnation: "Indirect Speech" / Κώστας Τσιούκας: Black Widow’s Saturday (Ναταλία Κουτσούγερα)

Με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Σε κρίση» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής (ΕΕ-ΝΛΣ) και την Ελληνική Εταιρεία για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και των Συναφών Επιστημών, το Σάββατο 28 Μαρτίου στο «Από Μηχανής Θέατρο» πραγματοποιήθηκαν δύο παραστάσεις χορού, της ομάδας Carnation και του Κώστα Τσιούκα. Και οι δυο performances, αν και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, λειτούργησαν εξίσου ψυχοθεραπευτικά και προσέφεραν μια ενδοσκοπική ματιά στον πολύπλευρο εαυτό διαρρηγνύοντας τους καθιερωμένους τρόπους θέασης του φύλου, των αισθήσεων και του σώματος.


Η ομάδα χορού
Carnation αποτελείται από την Ηρώ Αποστολλέλη και την Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου και είναι γνωστή για τον ιδιαίτερο τρόπο που μεταχειρίζεται και εικονοποιεί τον ήχο από προηγούμενα έργα της όπως το Actual Wording (2013). Φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών ανυπομονούμε να δούμε και την καινούργια δουλειά της Αγνής (Blossom) η οποία πρωταγωνιστεί και στο εν λόγω έργο. Το Indirect Speech παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2014 στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων και αποτελεί εξέλιξη της ερευνητικής αναζήτησης των δυο δημιουργών για τη σχέση ήχου και κίνησης. Χρησιμοποιούν αυτή τη φορά σαν ηχητικό πυλώνα και παραγωγό μουσικής ένα πρωτότυπο σαμπανί φόρεμα που προκαλεί ήχους και ηχοτοπία – μια δημιουργία από διαφορετικά υλικά της Ηρώς Βαγιώτη και της Ελίνας Πούλου – στο οποίο έχει τοποθετηθεί ειδικός μηχανισμός έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε κάθε ηχητικό ερέθισμα σε οποιαδήποτε κίνηση της εκφραστικής περφόρμερ, Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου.

Η Παπαδέλη Ρωσσέτου σε απόλυτη σιωπή εισέρχεται αρχικά στη σκηνή με αργούς βηματισμούς φορώντας ακουστικά και το εντυπωσιακό φόρεμα, με ένα πληθωρικό φουρό που θυμίζει στολή μπαλαρίνας. Ακούει τη δική της μουσική, χωρίς εμείς να αντιλαμβανόμαστε τους ρυθμούς στους οποίους εκείνη συντονίζεται. Αυτοσχεδιάζει αφηρημένες χορογραφίες αποτελούμενες από γεωμετρικές κινήσεις, στατικές στηρίξεις, παύσεις, εκρήξεις, ταλαντώσεις και μετακινήσεις σπονδύλων. Σε κάθε κίνησή της αντιστοιχεί και ένας διαφορετικός ήχος από το φόρεμα, καθώς δημιουργείται ένα ιδιαίτερο ηχητικό και οπτικοακουστικό περιβάλλον από τα «σκρατσαρίσματα» του φουστανιού επάνω στο σώμα της περφόρμερ.

Οι κινήσεις της, σε συνδυασμό με τους ήχους από το φουστάνι, κάνουν τους μύες της να μοιάζουν σαν να ξεκολλούν, ενώ το σώμα νοερά εξαφανίζεται δίνοντας τα ηνία στον ήχο, χωρίς παράλληλα να μπορεί να διακρίνει κανείς πιο είναι το πιο ηχηρό, ζωντανό υλικό: Το σώμα και η κίνηση ή το ίδιο το φόρεμα; Καθώς οι κινήσεις γίνονται ολοένα και πιο αλλόκοτες, η εκφραστικότητα του προσώπου της ενισχύει αυτή την παράξενη ηχητική και χορευτική επιτέλεση. Με την χρήση αυτής της τεχνοτροπίας ο στόχος του Indirect Speech είναι να διεισδύσει στην διαφορετική βαρύτητα των αισθήσεων που διακατέχει την ανθρώπινη αντίληψη, να τονίσει την συνύπαρξη υλικών, σώματος και κίνησης και να μπερδέψει την οντολογία τους, να επεκτείνει τα όρια της ακουστικής-αισθητηριακής εμπειρίας, να αποδομήσει τη σχέση ήχου, μουσικής και εικόνας, αλλά κυρίως να αναδείξει τον ήχο ως τη συνδετική ποιότητα των φυσικών παραμέτρων της κίνησης και του σώματος. Σε έναν αφαιρετικό επίλογο η περφόρμερ βγάζει τα ακουστικά και χορεύει ένα funk κομμάτι που μιλά για το scratching (Wofly Funk Project) κινώντας όρθια τα χέρια της σε ρυθμικούς κύκλους.

Η βραδιά έκλεισε ωστόσο λιγότερο εικαστικά και περισσότερο κωμικά και ψυχοθεραπευτικά. Ο Κώστας Τσιούκας είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τις σουρεαλιστικές του performances και εμφανίσεις, τη συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Μίχο και τη στενή επαφή του με το contact improvisation. Εδώ μας παρουσιάζει μια έξτρα ψυχαναλυτική performance με πολλά γκροτέσκα στοιχεία. Πολύ πριν ξεκινήσει η παράσταση – προκειμένου να καλύψει την αργοπορία της για τεχνικούς λόγους – ανοίγει άνετους διαλόγους με το κοινό για την προσωπική του σχέση με την ψυχανάλυση και αναφέρεται στις ερωτικές σχέσεις του Vaslav Nijinsky συγκρίνοντάς τες με την δική του «κακή» ερωτική-ψυχολογική κατάσταση.

Η παράσταση επιτέλους ξεκινά με μια φολκλόρ σκηνή όπου ο Τσιούκας κυλιέται στο πάτωμα ακολουθώντας μαγεμένος την συμπρωταγωνίστριά του στους ήχους μιας φλογέρας, ενώ μετέπειτα στήνουν μαζί ένα παιχνίδι από ανταλλαγές στερεοτυπικών εικόνων που αντιστοιχούν στο ανδρικό και γυναικείο φύλο, χορεύουν και τραγουδούν ασταμάτητα σε R.N.B μουσική, πατώντας ο ένας στις ατάκες του άλλου, μπερδεύοντας το κοινό με τις θηλυκότητες και αρσενικότητες τους, χρησιμοποιώντας απροκάλυπτες φαλλοκρατικές, σεξουαλικές εκφράσεις όπως «Ι am a cock», «Suck me if you can». Ο Τσιούκας επιδίδεται σε σουρεαλιστικά θηλυπρεπή waacking, ξέφρενους χορούς σε RNB ρυθμούς και σε ποπ αγγλόφωνα τραγουδάκια, ενώ η συμπρωταγωνίστριά του, μια νέο-γοτθική φιγούρα, εκφράζει μια ανεξέλεγκτη, αγριωπή αρρενωπότητα. Βρίσκεται μεταξύ απόγνωσης και επιθετικότητας, αναζητώντας μια αγάπη που δεν υπάρχει πουθενά. I love you but my love isn’t there, σχεδόνουρλιάζει. Μετά από τους εκτονωτικούς χορούς και τις έντονες λεκτικές εκφορές, ο Τσιούκας δεν φαίνεται να ικανοποιείται επ’ουδενί και ψάχνει να βρει έναν άλλον τρόπο να θεραπευτεί. Όπως λέει κάνοντάς μας να ξεκαρδιστούμε στα γέλια «Ωραία εκτονωθήκαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε και τώρα τι;». Το χιούμορ εναλλάσσεται με την απόγνωση και καθώς ο τρίτος performer, ένας άντρας μποξέρ, εμφανίζεται στη σκηνή και μετά από την συνύπαρξη των τριών, η «αντρογυναίκα» απορρίπτει ανοιχτά τον μποξέρ και πέφτει στην αγκαλιά του Τσιούκα, αγκαλιάζοντας μαζί με αυτόν και την κατατρεγμένη-ενοχική θηλυκότητα. Το αίσθημα μιας θεραπευτικής εξιλέωσης και απενοχοποίησης της θηλυκής υπόστασης του εαυτού μεταφέρεται μοιραία και σε εμάς.

Ναταλία Κουτσούγερα (Dancetheater.gr)

Οι παραστάσεις IndirectSpeech (ομάδα Carnation) και BlackWidowsSaturday (Κώστας Τσιούκας) παρουσιάστηκαν στις 28 Μαρτίου 2015 στο «Από Μηχανής Θέατρο».

Read 2294 times Last modified on Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 10:00
Like us on Facebook