Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019 19:50

"Αγάπη για το σώμα σας": Ο χορός της Μάρθα Γκράχαμ

"Αγάπη για το σώμα σας": Ο χορός της Μάρθα Γκράχαμ
Περιγράφοντας τον τρόπο της να κάνει τα πράγματα, η Martha Graham (1894-1991) έγραψε: «O χορός είναι μια ελευθερία του σώματος και ταυτόχρονα μια αγάπη για το σώμα». «Η αγάπη» μπορεί να μην είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό κάποιου για να περιγράψει το έργο ενός καλλιτέχνη του οποίου οι πρώιμοι χοροί ήταν τόσο "γωνιακοί" και αυστηροί ώστε ένας κριτικός κάποτε δήλωσε ότι η Μάρθα Γκράχαμ κάποια στιγμή θα γεννούσε έναν κύβο. Ωστόσο, η αγάπη της Graham για το σώμα ήταν έντονη και ριζοσπαστική.

Στη δεκαετία του '20 και του '30, όταν η Graham ανέπτυξε την θεωρία της πάνω στο σύγχρονο χορό απέρριψε τη λέξη «τεχνική». Η προσέγγισή της στο χορό επέμενε ότι δεν είχε σε τίποτα να κάνει με την επιβολή αυθαίρετων μορφών σε ένα σώμα καθώς και με την απαίτηση οποιασδήποτε υπακοής πάνω τους.

Αντίθετα, η "ελευθερία" και η "αγάπη" για τη Μάρθα Γκράχαμ είχε διαφορετική προσέγγιση: ο χορευτής πρέπει να μάθει να δίνει προσοχή στο σώμα του. Να εκπαιδεύσει τον εαυτό του για να κινηθεί σύμφωνα με τους δικούς του στοιχειώδεις ρυθμούς και με την πάροδο του χρόνου να εμπιστευτεί τον εαυτό του ως πηγή καθοδήγησης και έμπνευσης. "Αυτός ο τρόπος να κάνεις τα πράγματα είναι η αγάπη", έλεγε η Γκράχαμ.

"Η Γκράχαμ ήθελε να πάντα ανακαλύπτει μια κίνηση που να είναι ισχυρή και σημαντική - γεμάτη με με βαθύ περιεχόμενο, με ενθουσιασμό, σαν ένας χείμαρρος". (Lloyd 1949). Έτσι, μέρα με τη μέρα στο στούντιο, η Graham καλούσε τις χορεύτριες της νεοσύστατης ομάδας της να δώσουν προσοχή στις θεμελιώδεις σωματικές λειτουργίες που έκαναν στην καθημερινή τους ζωή: περπάτημα και τρέξιμο, γέλιο και κλάμα, ακόμα και την αναπνοή τους.

Εκπαίδευση. Για την Graham, η προσοχή στην κίνηση κάποιου είναι «απόλυτη προσήλωση σε μια δεδομένη στιγμή». Όπως η ακρόαση περιλαμβάνει την προσαρμογή σε κύματα, όχι από ήχο, αλλά από συναίσθημα, με τον ίδιο τρόπο δημιουργούνται κύματα συναισθημάτων που αναδύονται και διέρχονται σε κάθε στιγμή, στην επιφάνεια και το τμήμα της σωματικής ύπαρξης. Οι χορευτές προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια έντονα συναισθηματική συνείδηση και μέσω αυτής μπορούν να κινητοποιήσουν την ύπαρξή τους - μυαλό, καρδιά και σώμα - στο διάστημα. Κανένα μέρος της ύπαρξης δεν έχει ξεχαστεί. Αυτή η προσοχή είναι αγάπη.

Η Γκράχαμ δημιούργησε ένα ζευγάρι κινήσεων - σύσπαση και απελευθέρωση - που θα γινόταν ο πυρήνας της κάθε άσκησης και κάθε χορογραφίας. Ανακάλυψε αυτά τα πρότυπα παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο η εναλλασόμενη κίνηση -εισπνοής και εκπνοής- ενός σώματος το αναδιατάσσει σε συμπληρωματικά σχήματα.

Με αυτό τον τρόπο αποκωδικοποίησε αυτές τις κινήσεις σε κινητικές εικόνες: η εκπνοή έγινε η «συστολή» και η εισπνοή έγινε η «απελευθέρωση». Ως «εικόνες» της αναπνοής, ένας χορευτής μπορεί να αισθάνεται, να μελετά και να αναδημιουργεί τη συστολή και την απελευθέρωση ανεξάρτητα από την πραγματική αναπνοή. Όταν επαναλαμβάνονται, η συστολή και η απελευθέρωση λειτουργούν ως αντλία ενέργειας, αναπτύσσοντας σε έναν χορευτή μια πηγή κινήτρων για κίνηση - ένα μυϊκό πεδίο δύναμης στην κάτω κοιλιακή χώρα - που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κατευθύνει και να απελευθερώσει τον αισθησιακά κινούμενο, ολόκληρο τον σωματικό εαυτό του σε ένα ευρύ φάσμα επιθυμητών κινήσεων με δύναμη και ακρίβεια. Βασίζοντας την προσέγγισή της στον χορό σε ένα στοιχειώδη ρυθμό χωρίς τον οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για περισσότερο από τέσσερα λεπτά, η Γκράχαμ προσπάθησε να ανακαλύψει κινήσεις που «δεν θα προκαλούσαν καμία βία, ανατομικά ή συναισθηματικά» (1941).

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας της, όπως εξιστόρησαν οι χορευτές της, ο Γκράχαμ δεν φοβόταν πως φαινόταν μια κίνηση. Ενδιαφερόταν για το σημείο από όπου ξεκινούσε η κίνηση στο σώμα, τον τρόπο με τον οποίο εξελισσόταν και το που κατέληγε. Αυτό που είχε σημασία ήταν κατά πόσον μια κίνηση ενίσχυε μια πρακτική του σώματος η οποία περιλάμβανε δύναμη, προσωπική κίνηση η οποία ακολουθεί προσωπικούς ρυθμούς. Αυτή η πρακτική είναι η αγάπη.

Εμπιστοσύνη. Για την Γκράχαμ, στο χορό όπως και στη ζωή, οι κινήσεις που δημιουργούμε μέσω της "εκτέλεσης μιας συγκεκριμένης ομάδας ενεργειών, φυσικών ή πνευματικών, προκαλούν ένα σχήμα επίτευξης, μιας προσωπικής αίσθησης, μιας ικανοποίησης του πνεύματος. Οι ανθρώπινες ενέργειες όχι μόνο καταλήγουν σε κατανόηση του ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά το κάνουν αυτό οργανώνοντας το νευρικό μας σύστημα επηρεάζοντας αυτό που αντιλαμβανόμαστε και πώς αντιδράμε. Οι κινήσεις που κάνουμε δεν μας διαμορφώνουν μόνο, γίνονται εμείς (La Mothe 2015).

Και όταν οι κινήσεις ενός ατόμου εκπαιδεύουν και συντονίζουν την αισθητική του συνειδητότητα τόσο φυσικά ώστε να ταυτίζεται με τους ρυθμούς της αναπνοής - όπως συμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο η Γκράχαμ αντιλαμβάνεται τα πράγματα - αλλάζει η εμπειρία του σώματός του. Το σώμα δεν είναι πλέον αντικείμενο ή υλικό. Ταυτίζεται με τον χορευτή του οποίου η κάθε κίνηση μαρτυράει τη φροντίδα και την προσοχή που έχει δώσει για να μπορέσει να κάνει αυτή την κίνηση. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι αγάπη. Η αγάπη για το σώμα είναι ο λόγος για τον οποίο χόρευε η Μάρθα Graham. Είναι αυτό που καλλιεργούσε στους χορευτές της και ήταν επίσης αυτό που ήθελε να αποκομίσει το κοινό όταν παρακολουθούσε τις παραστάσεις της.

Ερμηνεία. Η Γκράχαμ χορογράφησε σχεδόν 200 παραστάσεις χορού σε μια περίοδο 70 ετών. Από τους πιο αφηρημένους μέχρι αυτούς που έδωσε ονόματα χαρακτήρων, η πρόθεση της ήταν η ίδια: "να δημιουργήσουμε σύνδεση με τα νεύρα, το δέρμα, την ψυχοσύνθεση του θεατή" (Armitage 1978). Δεν ασχολήθηκε με το αν το κοινό αντιλαμβάνονταν τι έκανε. Ήθελε να το νιώσει. Ήθελε ο χορός να αφυπνίσει τους ανθρώπους, να τους δώσει μια εμπειρία από τους εαυτούς τους όπως κινούνται, μια αισθητική συνειδητοποίηση της δικής τους κίνησης, της δικής τους ικανότητας για ελευθερία και αγάπη για το σώμα.

Ακόμη και όταν χόρευε έναν ρόλο δολοφόνου όπως στην "Κλυταιμνήστρα' ή στο ''Σπήλαιο της Καρδιάς" (ως Μήδεια), ή όταν χόρευε σαν θύμα, όπως κατηγορήθηκε άδικα, στον "Σεραφικό Διάλογο' (για τη Ζαν ντ' Αρκ) ή τον 'Τρύγο της Άνοιξης", η Γκράχαμ ήθελε τα ακροατήριά της να εντοπίσουν τη δύναμη της δημιουργικότητας μέσα από κάθε κίνηση που έκανε η ίδια ή οι χορευτές της - να νιώσουν τον παλμό ακόμα και στις πιο ακραίες στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας - και έτσι να επιβεβαιώσουν την δική τους αναζήτηση για κινήσεις που δεν είναι βίαιες, ανατομικά ή συναισθηματικά. Αυτή η επιβεβαίωση είναι η αγάπη.

Ο χορός για την Γκράχαμ, είναι να αγαπάς το σώμα, όπου το "αγάπη" και το "σώμα" σημαίνει χορός. Η αγάπη δεν είναι ένα αίσθημα αφηρημένης ή άνευ όρων αγάπης που στρέφεται προς κάποιο πράγμα. Είναι ένας τρόπος να είσαι σωματικός εαυτός, ανοιχτός και προσανατολισμένος από αυτό που σε βοηθά να κατανοήσεις μια εκπαιδευμένη, αξιόπιστη αισθητηριακή συνείδηση. Είναι μια ριζοσπαστική αγάπη που οδηγεί στις ρίζες της ανθρώπινης εμπειρίας, πρόθυμη να υποδεχτεί όλες τις σωματικές εμπειρίες - κωμωδίες, τραγωδίες και όλα όσα ενδιάμεσα - ως ευκαιρίες για χορό. Όπως έλεγε η Γκράχαμ, «στέκεστε ή πέφτετε στην ευπάθεια του εαυτού σας στη ζωή» (1952). Αυτός ο χορός είναι η αγάπη.

Πηγή: www.psychologytoday.com

Read 2128 times Last modified on Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 22:11
Like us on Facebook