Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 17:23

Πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ ακούει την "Λίμνη των Κύκνων" και η μνήμη της χορογραφίας επανέρχεται

Η συγκινητική στιγμή μιας πρώην μπαλαρίνας με Αλτσχάιμερ όταν ακούει Τσαϊκόφσκι και τα χρόνια της σκληρής δουλειάς επιστρέφουν στην μνήμη της.

Alzheimer ballerina

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, δείχνει την υπέροχη στιγμή που η Marta C. González, πρώην πρώτη χορεύτρια του μπαλέτου της Νέας Υόρκης, αναγνωρίζει τον ήχο της Λίμνης των Κύκνων του Tchaikovsky. Στα γηρατειά της, η ισπανίδα μπαλαρίνα άρχισε να υποφέρει από την νόσο Αλτσχάιμερ και ήταν καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα. Αλλά το μόνο που χρειάστηκε ήταν η δύναμη της μουσικής για να ξεκλειδώσει τη μνήμη των περασμένων ετών. 

Καθώς η χαρακτηριστική, μελαγχολική μελωδία του ρομαντικού μπαλέτου ακούγεται στα ακουστικά της, ένα τρεμόπαιγμα αναγνώρισης και θλίψης σαρώνει το πρόσωπο της Γκονζάλες. Μέσα σε λίγες στιγμές, τα χέρια της ενστικτωδώς αναζωπυρώνουν τις χαριτωμένες κινήσεις που είχε εκτελέσει στη σκηνή το 1967. Στο crescendo της μουσικής, η González έχει χαθεί εντελώς στην παράσταση, οι κινήσεις και οι εκφράσεις του προσώπου αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτά που είχε ζήσει δεκαετίες νωρίτερα!

Η Marta C. González δεν ζει πια. Το βίντεο που έχει γυριστεί το 2019 στην Βαλένθια της Ισπανίας είναι συγκλονιστικό και είναι διανθισμένο με πλάνα της Γκονζάλες κατά την αρχική της παράσταση στη Λίμνη των Κύκνων στη δεκαετία του '60.

Πέρυσι, ο υπουργός Υγείας της Αγγλίας είπε ότι οι συνεδρίες χορού πρέπει να συνταγογραφούνται σε περισσότερους ασθενείς με άνοια, για να αποφευχθεί η «υπερ-ιατρική» θεραπεία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η δίνοντας σε ασθενείς με άνοια την δυνανότητα να ακούσουν δικες τους αγαπημένες μουσικές είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 60% της ανάγκης για φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες άλλες μελέτες έχουν δείξει πώς η μουσική μπορεί να ωφελήσει εκείνους που πάσχουν όχι μόνο από το σύνδρομο απώλειας μνήμης, αλλά και από άλλες φυσικές καταστάσεις.

Η Marta C. González έχει δυστυχώς πεθάνει. Αλλά η ομορφιά της τέχνης της συνεχίζει να φέρνει φως στις σκοτεινές εποχές που ζούμε.

Εάν η μουσική και ο χορός μπορούν να αποκαταστήσουν ή να διατηρήσουν τη μνήμη, αυτό είναι καταπληκτικό!

Read 3730 times Last modified on Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 18:12
Like us on Facebook