Dance Theater

baraka οι δρόμοι του χορού 
  Σ
τις παρυφές του λόφου των Νυμφών στο Θησείο οι «Δρόμοι του Χορού» διασταυρώνονται με έναν από τους παλαιότερους δρόμους της Αθήνας, την οδό Ηρακλειδών. Ο χώρος Baraka ~ ο Δρόμος του Χορού με την φλόγα και το μεράκι των ανθρώπων που τον πλαισιώνουν διανύει τον 5ο χρόνο λειτουργίας του. Ο άυλος καμβάς του Χορού και της Μουσικής έχει εγγράψει στον χώρο την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του, σπάνια στην πολύβουη πόλη μας.
Χρησιμοποιώντας διαφορετικά οχήματα τεχνών (χορός, μουσική, ζωγραφική, χοροθέατρο) που αναδύθηκαν στην Ανατολή και στη Δύση κοινό σημείο των συναντήσεων είναι το άκουσμα της δόνησης μέσα μας που ανοίγει χώρο για επικοινωνία και σύμπραξη.*** Μαθήματα / Δράσεις / Συναντήσεις ***

"Μαθήματα Χορού"

Σύγχρονο: Το να είναι κανείς σύγχρονος σημαίνει κάτι πολύ πιο ευρύ από την τεχνική του «σύγχρονου χορού». Γνωρίζοντας το φυσικό σώμα και τη δομή-λειτουργία του το χρησιμοποιούμε ως ένα θαυμαστό όχημα εξερεύνησης των Νόμων της κίνησης και του κόσμου αυτού. Οι άπειρες δυνατότητές του γεννούν ανάγκη να εκφράσει τον αέναο χορό των ποιοτήτων, των στοιχείων από τα οποία απαρτιζόμαστε, τον χώρο και την αρμονία που ελλείπει. Με αρωγό την τεχνική release, το ασιατικό χοροθέατρο και το παιχνίδι, το μάθημα αυτό ξεκινά από το Πώς είμαι, από την επίγνωση προς τη συνειδητή σωματοποίηση και τη δημιουργία Χορού.
Χοροδιδασκαλία: Χριστίνα Μαρκοπούλου


Χοροί του δρόμου του μεταξιού:
Σπάνιοι και πολύ ιδιαίτεροι χοροί, που «ήρθαν» στο Baraka~Ο Δρόμος του Χορού έπειτα από μακρινά ταξίδια τόσο σε τόπους της Ανατολής και της ευρύτερης Ασίας όσο και σ' αυτό που θα λέγαμε «εσωτερικό ταξίδι». Με όχημα τις παραδόσεις της ευρείας Ανατολής και των δρόμων του μεταξιού (Τουρκία, Περσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ινδία, Κεντρική Ασία..) ταξιδεύουμε στην ομορφιά των διαφορετικών ηχητικών τοπίων, δονούμαστε από την εναλλαγή των ρυθμών, εμπνεόμαστε από τον έρωτα του Χορού προς τη Μουσική. Η σύμπραξη της τέχνης του χορού με τη μουσική και το Κοινό Κάτι που ενώνει τις παραδόσεις αυτές έχουν γίνει αιτία να μεταμορφώνεται το εβδομαδιαίο αυτό μάθημα σε μια «συνάντηση».

Χοροδιδασκαλία
: Χριστίνα Μαρκοπούλου
Μουσική: Συμεών Παπασπύρου (νέυ, βιολί, τραγούδι), Φίλιππος Στρατάκης (νέυ, έγχορδα Ανατολής)


Κλασικός ινδικός χορός Bharatanatyam:
Ανάμεσα στα πολλά σεβαστά οχήματα και πλαίσια χορού χαρακτηρίζεται ως ένα από τα βαθύτερα και συγχρόνως υψηλότερα. Συνδυάζει έναν εκπληκτικά ρυθμικό και δυναμικό χορό με τη μαλακότητα της έκφρασης συγκινησιακών καταστάσεων έως και συναισθημάτων. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα χοροθέατρα που γεννήθηκαν στη νότια Ινδία και τελούνται μέχρι σήμερα στην Ανατολή αλλά και στη Δύση. Κάθε ομάδα έρχεται απαραίτητα σε επαφή με τα:
Adavus (οικογένειες κινήσεων)
Τallam (ρυθμοί)
Αbhinaya (διδασκαλία των βασικών mudras= η συμβολική γλώσσα των χεριών και η τέχνη της έκφρασης μέσα από τη σωματοποίηση μύθων και ιστοριών)
Εκτός από όσους αγαπούν το χορό, το μάθημα απευθύνεται σε ηθοποιούς, αφηγητές, yoga instructors, ακόμα και μουσικούς.
Χοροδιδασκαλία: Χριστίνα Μαρκοπούλου

"Η μουσική γεννά το ταξίδι"
Μαθήματα μουσικής: Μέσα από το νέυ (καλαμένιος αυλός) ερχόμενοι σε επαφή με μουσικές παραδόσεις, όπως οθωμανική κλασική μουσική, βυζαντινή και ελληνική παραδοσιακή ερευνούμε τους μουσικούς δρόμους και τρόπους (makam και ήχος), τους βασικούς ρυθμικούς κύκλους και την έκφραση αυτών. Απευθύνεται σε ανθρώπους όπου θέλουν να γνωρίσουν τα ηχοχρώματα των παραπάνω παραδόσεων με οποιοδήποτε όργανο και την φωνή.
Διδασκαλία:
Συμεών Παπασπύρου

Μαθήματα κρουστών:
Η ανάγκη του ανθρώπου να κρούσει "κάτι" που να μπορεί να παράγει έναν αντιληπτό ήχο στις αισθήσεις του, με ξύλο συνήθως και δέρμα, είναι κοινή σε όλους τους ανθρώπους, και αρχέγονη. Η επαφή του ανθρώπου με τον ρυθμό κάνει -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- κάτι βαθιά μέσα του να "σκιρτά" και να επιθυμεί όχι μόνον να παίξει στον ρυθμό αυτό και να ηχήσει, αλλά και να ζήσει μ' αυτόν τον τρόπο κάθε στιγμή της ζωής του. Επιθυμία και προσπάθειά μας είναι να συνδεθούμε με τον Ρυθμό μέσα μας με αφετηρία τις πλούσιες ρυθμικές παραδόσεις της εγγύς Ανατολής, ιδιαιτέρως της Περσίας (μέσα από το κρουστό όργανο Νταφ) και της Τουρκίας (κρουστό όργανο μπεντίρ) στις συνομιλίες τους με τον πλούτο των τοπικών παραδόσεων της Ελλάδας.
Διδασκαλία: Ιράνα Σάμιτα


Συναντήσεις σχεδίου & ζωγραφικής:
Με εργαλεία τους τέσσερις θησαυρούς της Μελέτης που μας παρέδωσε η τέχνη της κινέζικής καλλιγραφίας (χαρτί, πινέλο, μελάνι, μελανοδοχείο) και χρώματα (σκόνες αγιογραφίας),ανταμώνουμε σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπου σμίγουν οι Δρόμοι του Χορού, της Φωνής, της Μουσικής. Η άκρη του πινέλου χορεύοντας, χρωματίζει και μορφοποιεί, προσεγγίζοντας τις αρμονίες του κρυμμένου Χώρου εκδήλωσης της Δόνησης. Οι Συναντήσεις είναι ανοιχτές σε όσους αγαπούν το σχέδιο και την ζωγραφική και επιθυμούν να ερευνήσουν έξω από συνήθη μονοπάτια της προσωπικής έκφρασης και ερμηνείας της φύσης, «..εκεί όπου δεν όφειλε να βρίσκεται κάτι». Η ομάδα εργάζεται με χορευτική διάθεση, πέραν του συνήθους πλαισίου και των χωροταξικών συνθηκών ενός εργαστηρίου• εμπνέεται συχνά και συμπράττει με άλλες δράσεις του Baraka~ο Δρόμος του Χορού, όπως ο Xορός, η Mουσική, η Φωνή, το Χοροθέατρο.

Εισήγηση: Δήμητρα Σίλιαλη - Εικαστικός


Bιογραφικά διδασκόντων

Χριστίνα Μαρκοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984 και η πρώτη ενασχόλησή της με την ορχηστρική τέχνη ξεκίνησε με τους αμιγώς παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, με έμφαση σ' εκείνους της Μικράς Ασίας (και συγκεκριμένα της Καππαδοκίας) και της Κρήτης. Έπειτα από χρόνια άσκηση στο μπαλλέτο (σύστημα vaganova) και στο σύγχρονο χορό (κατά βάση release, limon,graham), το 2006 ξεκίνησε μέσω εξετάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού η φοίτησή της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Γρηγοριάδου, απ' όπου αποφοίτησε. Η τετραετής φοίτησή της στη Φιλολογία (κατεύθυνση γλωσσολογίας) και το ενδιαφέρον της για τις γλώσσες και τους ποικίλους πολιτισμούς - κυρίως της ασιατικής ενδοχώρας, την ώθησε στη μάθηση και τη μελέτη χορών της Μέσης Ανατολής - συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου- ,της Ινδίας και του δρόμου του μεταξιού. Συνεχίζει να διδάσκεται τον κλασσικό ινδικό χορό bhαrata natyam και με ταξιδιωτικές περιπλανήσεις ερευνά τις ρίζες διαφόρων χορών που απαντούν στη Δύση (π.χ. χοροί φυλών). Έχει μαθητεύσει κλασικό ινδικό χορό με τους Guru Ram & Suresh Kishna (in Amsterdam and India) καθώς και με την Indira Bora ("Kalabhumi"Cultural Organisation -Assam,India), κλασικό πέρσικο χορό με τη Sahar Dehghan, Helen Erikshen, Miriam Peretz & πέρσικη μουσική με τον Majid Javadi ("Casa Persa",Spain), ασιατικό χοροθέατρο με τον master Tapa Sudana και ιαπωνικό χοροθέατρο με τη Sumako Koseki. Ενεργή σε χορευτικά δρώμενα και παραστάσεις από το 2001 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εργάζεται με όχημα την τέχνη του χορού εκφράζοντας την ανάγκη αρμονικής επικοινωνίας με τον εαυτό και τον πολύμορφο και διαφορετικό «κόσμο». Συστατικό μέλος του χώρου «Baraka~Ο Δρόμος του Χορού» από το 2015 ζει και εργάζεται στην Αθήνα δείχνοντας την τέχνη του χορού.
Συμεών Παπασπύρου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα Ευβοίας. Ξεκίνησε από νεαρή ηλικία να ασχολείται με τη μουσική μαθαίνοντας τις βασικές αρχές της δυτικής μουσικής και εξασκώντας τις στο πιάνο και την ακουστική/ηλεκτρική κιθάρα. Ερχόμενος στην Αθήνα άρχισε να μαθητεύει βιολί κοντά στην Jamie Smith. Η αγάπη του για τους ήχους της Ανατολής τον οδήγησε στην κύρια ενασχόλησή του με το Νέυ και τη βυζαντινή μουσική. Μαθήτευσε στο νέυ κοντά στον Χάρη Λαμπράκη και Νίκο Παραουλάκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια οθωμανικής μουσικής (Omer Erdogdular, Χάρη Λαμπράκη), πέρσικης (Majid Javadi) καθώς και αραβικής (Rami Ourabi). Tα τελευταία έξι χρόνια μαθαίνει βυζαντινή μουσική - αρχικά με τον Μιχαήλ Ματζούρη κι έκτοτε με τον Ιωάννη Αρβανίτη- στο Κ.Ε.Π.Ε.Μ. Ως συστατικό μέλος του χώρου Baraka~ Ο Δρόμος του Χορού ασχολείται με την σύνθεση και την επικοινωνία μεταξύ φωνής-μουσικής και χορού (χοροί από τις παραδόσεις του δρόμου του μεταξιού). Διδάσκει νέυ και εργάζεται ως μουσικός με το παραδοσιακό σχήμα «Φυστικί Σαλόνι».
Ιράνα Σάμιτα
Η Ιράνα Σάμιτα με όχημα τα κρουστά μουσικά όργανα, μπεντίρ και νταφ, ερευνά τους ρυθμούς της Ανατολής, κυρίως μέσα από τις παραδόσεις της Μεσογείου, Τουρκίας και Περσίας. Έχει μαθητεύσει κοντά σε σπουδαίους δασκάλους φορείς των παραδόσεων αυτών στην Τουρκία (Mert Nar ~ μπεντίρ), την Ευρώπη (Majid Javadi ~ νταφ, πέρσικο τραγούδι, πέρσικο ταμπούρ) και το Ιράν (Aryan Rezaie ~ νταφ, ακαδημία Kamkaran Τεχεράνης) και μέσα από τα ταξίδια της εμπλουτίζει την επαφή της τόσο πάνω στην τεχνική των οργάνων όσο και στο ύφος και την ατμόσφαιρα της μακράς παράδοσης που αυτά φέρουν. Παράλληλα, η μαθητεία της στο τούρκικο σάζι, το αφγάνικο ραμπάμπ και το πέρσικο ταμπούρ την έφερε σε επαφή με τους μουσικούς δρόμους των χωρών της Ανατολής και τη βαθιά σχέση ανάμεσα στη φωνή, τον ρυθμό και τη μελωδία. Έχει συμμετάσχει ως κρουστή σε συναυλίες (Ιστορίες για κρουστά, ορχήστρα Ρωμάνα), χοροθεατρικές παραστάσεις (παράσταση "Αίφνης" ως μέλος της ομάδας Die Wolke art group σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και φεστιβάλ Νάξου και στο δρώμενο μουσικής και χορού που έλαβε χώρα στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη από τους δημιουργούς των εκδόσεων Baraka, Θεσσαλονίκη) και βραδιές αφήγησης ("Η επιστροφή της Σαχμεράν", Φεστιβάλ αφήγησης Πηλείου), ενώ πρόσφατα η αγάπη της προς την πέρσικη και κούρδικη μουσική παράδοση την οδήγησε στη δημιουργία του μουσικού σχήματος Azizam ~ Αγαπημένε, με εμφανίσεις σε φεστιβάλ (Ευρωπαϊκή Μέρα μουσικής 2018) και συναυλίες στην Αθήνα (Baraka – ο Δρόμος του Χορού, Μάιος 2019). Έχει διδάξει μπεντίρ και νταφ στον πολιτιστικό χώρο Baraka, Φορέας Χορών Γνώσης, στη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία χρόνια στο Baraka – Ο Δρόμος του Χορού στην Αθήνα.
Δήμητρα Σίλιαλη
Η Δήμητρα Σίλιαλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Από παιδί θυμάται τον εαυτό της να ζωγραφίζει και να πλάθει μορφές. Στα πρώτα της βήματα στην ενήλικη ζωή στρέφεται προς τις ανθρωπιστικές σπουδές, σπουδάζοντας νομικά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μετά το πέρας των σπουδών της, στις αρχές του 2005, ζει στις Βρυξέλλες και εργάζεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια προγράμματος πρακτικής άσκησης.
Ήδη από το 2002 έχει ξεκινήσει παράλληλα να ασχολείται με την ζωγραφική με δάσκαλο τον Ηρακλή Παρχαρίδη. Μέσα από την εμπειρία αυτή δίπλα σε ένα δάσκαλο που προέρχεται από την παράδοση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, εγγράφονται τα πρώτα ίχνη της εικαστικής της πορείας. Συνεχίζει το 2007 με σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο και την ζωγραφική με δάσκαλο τον γλύπτη Κώστα Αργύρη, μέσα από τον οποίο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη της γλυπτικής. Το 2008 άρχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, όπου και μαθητεύει ως το 2015 κοντά στους καθηγητές γλυπτικής Γιώργο Χουλιαρά και Αφροδίτη Λίτη. Μεταξύ του 2012 και 2013 μέσω του προγράμματος κινητικότητας σπουδαστών, ζει στην Κωνσταντινούπολη και εργάζεται στο εργαστήρι γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Mimar Sinan, με καθηγητή τον Bülent Çınar.
Με όχημα την ζωγραφική, το σχέδιο και την γλυπτική εργάζεται σε «θέματα που την επιλέγουν», που μοιάζει να ανασύρονται κάθε φορά από σκοτεινά λαγούμια. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις,workshop και φεστιβάλ εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα και την Τουρκία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Σερβία.
Το 2017 έμελλε ο δρόμος της να ανταμώσει με τους «Δρόμους του Χορού» και να ξεκινήσει ένα μοναδικό ταξίδι συν-δημιουργίας και σύμπραξης, συν-χορεύοντας με τους ανθρώπους της ομάδας τουBaraka. Συντονίζει τις συναντήσεις σχεδίου και ζωγραφικής στον χώρο του Baraka- ο Δρόμος του Χορού στην Αθήνα και διαδρά με ερευνητική διάθεση με την μουσική και τον χορό που είναι και ο βασικός καμβάς του χώρου. Παράλληλα εργάζεται για την οπτική αφήγηση/εικονογράφηση των υπό έκδοση βιβλίων των Εκδόσεων Baraka.

Α
πό το 2015 ο χώρος έχει φιλοξενήσει ιδιαίτερες μουσικές βραδιές και παραστάσεις καθώς επίσης και σεμινάρια/σεμιναριακούς κύκλους. Διατίθεται κατόπιν συνεννόησης για πρόβες, διαλέξεις, παρουσιάσεις και ατομικές συνεδρίες (μάλαξη, ρεφλεξολογία). Οι συναντήσεις και τα σεμινάρια είναι ανοικτά για ανθρώπους κάθε ηλικίας και η προηγούμενη εμπειρία είναι ζητούμενη μόνο για ορισμένους από τους κύκλους σεμιναρίων, μαθημάτων και συναντήσεων. Η οικονομική συμμετοχή ποικίλλει ανάλογα με το είδος του μαθήματος και τη συχνότητα. Παρέχονται προσφορές σε φοιτητές, ανέργους και στα μέλη του χώρου.

baraka οι δρόμοι του χορού

Δ/νση: Ηρακλειδών 54 & Ερυσίχθονος, Θησείο
Πρόσβαση: MEΤΡΟ γραμμή 3, στάση Κεραμεικός
ΗΣΑΠ, γραμμή 1, στάση Θησείο
Λεωφορείο 227 Αγ.Αρτέμιος-Πετράλωνα
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνα: 210 3459915 & 6949251100Ακολουθήστε μας:

 Βaraka - Ο Δρόμος του Χορού
Instagram


Με εργαλεία τους τέσσερις θησαυρούς της Μελέτης που μας παρέδωσε η τέχνη της κινέζικής καλλιγραφίας (χαρτί, πινέλο, μελάνι, μελανοδοχείο) και χρώματα (σκόνες αγιογραφίας),ανταμώνουμε σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπου σμίγουν οι Δρόμοι του Χορού, της Φωνής, της Μουσικής.

Η άκρη του πινέλου χορεύοντας, χρωματίζει και μορφοποιεί, προσεγγίζοντας τις αρμονίες του κρυμμένου Χώρου εκδήλωσης της Δόνησης.

Οι Συναντήσεις είναι ανοιχτές σε όσους αγαπούν το σχέδιο και την ζωγραφική και επιθυμούν να ερευνήσουν έξω από συνήθη μονοπάτια της προσωπικής έκφρασης και ερμηνείας της φύσης, «..εκεί όπου δεν όφειλε να βρίσκεται κάτι».

Η ομάδα εργάζεται με χορευτική διάθεση, πέραν του συνήθους πλαισίου και των χωροταξικών συνθηκών ενός εργαστηρίου· εμπνέεται συχνά και συμπράττει με άλλες δράσεις του Baraka~ο Δρόμος του Χορού, όπως ο Xορός, η Mουσική, η Φωνή, το Χοροθέατρο.

Share this post

Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources