Dance Theater

Dan.c.ce - Capoeira

Διδάσκει ο Contra Mestre Marcelo Finco.
Η Capoeira Angola είναι η παραδοσιακή Capoeira, η πρώτη μορφή που παρουσιάστηκε στην Βραζιλία από τους αφρικανούς σκλάβους. Τα βασικά και αναπόσπαστα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν είναι η μουσικότητα, η ιδιόμορφη κινησιολογία, η θεατρικότητα και η σύνδεσή της με την παράδοση. Μια roda της Capoeira Angola αποτελείται αυστηρά από ορχήστρα οκτώ οργάνων, ανάμεσά τους κρουστά (atabaque, pandeiro) και έγχορδα (berimbau) και η μουσική συνοδεία του παιχνιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού που εκτυλίσσεται αυτοσχεδιαστικά. Ο πιο έμπειρος δάσκαλος (Mestre), ο οποίος κρατάει συνήθως το μεγαλύτερο berimbau, ορίζει την έναρξη, έκβαση και παύση του παιχνιδιού, μέσα από τον έλεγχο του ρυθμού των οργάνων και την κατάλληλη επιλογή του τραγουδιού ανάλογα με την κατάσταση και το συναίσθημα που επικρατεί εκείνη τη στιγμή ανάμεσα στους δύο capoeiristas. Η ενορχήστρωση και ο συντονισμός όλων των οργάνων μεταξύ τους αλλά και με τη φωνή του τραγουδιστή και της χορωδίας, αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της σχολής του Mestre Ananias.

Για τον ίδιο και
τους μαθητές του, μια roda Capoeira δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν έχει επιτευχθεί ο τέλειος συντονισμός των οργάνων και ειδικότερα των berimbaus που απαρτίζουν την ορχήστρα. Όσον αφορά στον κινητικό κομμάτι της Capoeira Angola, σε αυτό το είδος οι κινήσεις εκτελούνται σχεδόν πάντα σε επαφή με το έδαφος, με συνδυασμούς επίθεσης και άμυνας, που μέσα από τον πλήρη έλεγχο το σώματος και συναισθήματος, αποσκοπεί στην επίτευξη μια πρόθεσης ενός χτυπήματος και όχι στην ολοκλήρωση αυτού.

Ο χορός των «Orixás», εμπλουτίζει το εκφραστικό μέρος του είδους αυτού της Capoeira, με αποτέλεσμα μια ιδιαιτερότητα στο κινητικό μέρος και φυσικά τον αποσυντονισμό της συγκέντρωσης του συμπαίκτη. Οι «Orixás», είναι αφρικανικές θεότητες που παραπέμπουν στο ελληνικό δωδεκάθεο, κατέχουν ένα ή περισσότερα στοιχεία της φύσης και αντιπροσωπεύουν τον έρωτα, την σαγήνη, την μητρότητα, τον πόλεμο, τη δικαιοσύνη και την σοφία ανάμεσα σε άλλα. Κάθε ένας από αυτούς τους θεούς αναπαρίσταται κινητικά ανάλογα με την προσωπικότητα και ιδιότητα που κατέχει.
Τέλος, η θεατρικότητα παίζει πολύ μεγάλη σημασία στην εξέλιξη ενός παιχνιδιού Capoeira Angola. Ο μαθητής ανάμεσα σε άλλα, διδάσκεται τη σημαντικότητα της θεατρικότητας, του «προσωπείου», με σκοπό την επίτευξη του ψυχολογικού ελέγχου του παιχνιδιού, πέρα από του σωματικού.
Το DAN.C.CE προσέλκυσε μερικούς από τους καλύτερους έλληνες δασκάλους, οι οποίοι βρήκαν στο DAN.C.CE. χώρο και στήριξη για να καταθέσουν τη δική τους άποψη για το χορό.  Το DAN.C.CE, κατέβαλλε επίσης προσπάθεια να προσεγγίσει  το ευρύ κοινό, προσφέροντας σειρά μαθημάτων για όσους ενδιαφέρονται για το χορό ως τέχνη και ως τρόπο έκφρασης, αλλά δεν σκοπεύουν ποτέ να εμφανιστούν στη σκηνή.
Στην προσπάθεια αυτή εντάσεται και η διδασκαλία της capoeira, μιας βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης
που έχει ως αναπόσπαστο κομμάτι τον χορευτικό αυτοσχεδιασμό και την παιγνιώδη διάθεση, στοιχεία που μπορεί να προσελκύσουν τον κόσμο ευκολότερα και να τον φέρουν σε επαφή με τη χορευτική κίνηση.

 

DAN.C.CE
Πειραιώς 76, Κεραμεικός
T: +30 210 5230582
F: +30 210 5231302
http://www.dancce.gr

Share this post

Last modified on
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources