Dance Theater

Greek Northern Ballet

Το Greek Northern Ballet ιδρύθηκε με την επωνυμία Ομάδα Κλασικού Χορού Βορείου Ελλάδος το Μάϊο του 2013. Σκοπός και όραμα του είναι η δημιουργία ενός Θεάτρου Κλασικού Χορού στην Βόρεια Ελλάδα, που θα παρουσιάζει παραστάσεις μπαλέτων όπως Swan Lake, Don Quixote, La Bayadere, Le Corsair κ.α. Μελλοντικά μπορεί να υπάρξουν παραγωγές νεοκλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου όπως επίσης να δημιουργηθούν μπαλέτα με θέμα την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και Ιστορία, καλύπτοντας μια γκάμα από ιστορίες μυθολογίας, ρομαντισμού και δράματος που έχουμε διδαχθεί ανά τους αιώνες.

Οι παραστάσεις της ομάδος
θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα και έπειτα σε χώρες του εξωτερικού, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες μπορούν ακόμη να δημιουργήσουν πολιτισμό και να έχουν καλλιτεχνική ανάπτυξη. Προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι η υπομονή, η επιμονή, η πειθαρχία και η σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2015 τα πρώτα τμήματα υποδομής του Greek Northern Ballet ώστε να δημιουργηθούν επαγγελματίες χορευτές του επιπέδου που οραματίζεται το GNB για να στελεχώσει την ομάδα των ήδη υπαρχόντων συνεργαζόμενων σολίστ του εξωτερικού.

Με την μεθοδική εκπαίδευση του συστήματος της Ρώσικης σχολής και του Προγράμματος της Ακαδημίας Μπαλέτου Bolshoi, από τον μοναδικό Έλληνα που αποφοίτησε από το παιδαγωγικό τμήμα της Ακαδημίας Bolshoi με πτυχίο και τίτλο pedagogue-balletmaster, Αθανάσιο Ρουτιανίδη, ο οποίος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδος και δάσκαλος τον κλασσικών τμημάτων, το GNB αποτελεί την μοναδική σχολή στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρειο Ελλάδα που προσφέρει καθημερινή εκπαίδευση ανά τμήμα δίνοντας την δυνατότητα επαγγελματικής προετοιμασίας υψηλού επιπέδου. Κάθε παιδί εκτός από τις προσωπικές διορθώσεις ακρίβειας και βελτίωσης της κάθε κίνησης και την απαραίτητη προσοχή από όλους τους δασκάλους για να της εφαρμόζει σωστά δέχεται και την ηθική και ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεται για να καταφέρει να φτάσει σε ένα άρτιο επαγγελματικό επίπεδο τόσο σωματικά και τεχνικά όσο και ψυχικά.


Μαθήματα |


Κλασικό Αρχαρίων: Κλασικό μάθημα επιπέδου 1ης -2ης -3ης τάξης της Ρωσικής σχολής. Στο τμήμα αυτό διδάσκονται οι βασικές αρχές του κλασικού χορού, σταθεροποιείται η βάση και προσδίδεται καθαρότητα και ακρίβεια στις κινήσεις του μαθητή. Να επισημάνουμε ότι δεν έχει σημασία αν κάποιος έκανε 10 χρόνια χορό. Αν δεν έχει δουλέψει τεχνική καθαρότητα για να μπορέσει να χορέψει σε υψηλό επίπεδο πρέπει να βελτιώσει από την αρχή την βασική τεχνική του, την τοποθέτηση και την καθαρότητα εκτέλεσης της κάθε κίνησης.


Κλασικό μάθημα μεσαίο: Κλασικό μάθημα επιπέδου 4ης -5ης -6ης τάξης της ρωσικής σχολής. Το τμήμα αυτό έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Στο τμήμα αυτό πρέπει να υπάρχει ήδη καλή βασική τεχνική καθαρότητα και ακρίβεια κινήσεων. Δουλεύουμε δύσκολους συνδυασμούς κινήσεων από άποψη διάρκειας και ταχύτητας που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση. Με την ολοκλήρωση του έτους ο μαθητής πρέπει να έχει αποκτήσει δυνατό μυϊκό σύστημα, ευλυγισία και καλή φυσική κατάσταση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο δύσκολο ρεπερτόριο του κλασικού χορού. Επιπλέον, σε αυτό το τμήμα δουλεύουμε τον απόλυτο συγχρονισμό των κινήσεων όλων των μαθητών γεγονός που τους προετοιμάζει να ανεβούν στην πρώτη βαθμίδα των μπαλέτων δηλαδή να αποτελούν ένα τέλειο corp de ballet.

Με την ολοκλήρωση της χρονιάς ο καλλιτεχνικός διευθυντής και οι δάσκαλοι του GNB θα εξετάσουν και θα προωθήσουν τους μαθητές με την υψηλότερη απόδοση και αντοχή στο προχωρημένο τμήμα, όπου θα ξεκινήσει η εκπαίδευση της επόμενης χρονιάς για να γίνουν ερμηνευτές- Soloist ρεπερτορίων του κλασσικού χορού.

Σύγχρονο αρχαρίων: Στο μάθημα του σύγχρονου χορού διδάσκονται και αναλύονται οι βασικές αρχές, οι θέσεις, οι ασκήσεις και η ποιότητα κίνησης που απαιτείται σε κάθε άσκηση του συστήματος του Jose Limon και της Martha Graham. Στο τέλος της χρονιάς θα έχουν αποκτήσει μια γενική γνώση και των δύο συστημάτων.


Σύγχρονο μάθημα-ρεπερτόριο: Σε αυτό το τμήμα οι μαθητές γνωρίζουν την ύλη των δύο συστημάτων. Επικεντρωνόμαστε ακόμη περισσότερο στην ποιότητα της κίνησης και στην ανάλυση δύσκολων τεχνικά συνδυασμών που απαιτούν δυνατό κέντρο και λυμένο κορμό. Στο επίπεδο αυτό θα υπάρχουν μαθήματα που θα ασχοληθούμε με τον αυτοσχεδιασμό καθώς και το στήσιμο χορογραφιών και την εκμάθηση σύγχρονου ρεπερτορίου.

Μουσικοκινητική αγωγή: Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών. Διδάσκονται τις πρώτες θέσεις του μπαλέτου, σωστή στάση σώματος, ασκήσεις και ανοίγματα.


Pilates: Το Pilates είναι μία μέθοδος προπόνησης με σκοπό την βελτίωση της ευλυγισίας, την ενδυνάμωση των εσωτερικών μυών και την σωστή στάση του σώματος. Είναι ιδανική για όλους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Ηλικίες |

Στα τμήματα μας μπορούν να ενσωματωθούν άτομα όλων των ηλικιών. Εκτός από την εκπαίδευση χορευτών, σκοπός του GNB είναι η διάδοση και εξέλιξη του μπαλέτου στην χώρα μας. Στην ιδέα μας χωράνε όλοι όσοι θέλουν να μάθουν σωστά και με ασφάλεια χορό και να εξελιχτούν συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του GNB.

Παραστάσεις  Φιλοσοφία – Νοοτροπία |

Το Greek Northern Ballet διοργανώνει Γκαλά Μπαλέτου με επαγγελματίες χορευτές από όπερες εξωτερικού που συνεργάζονται με την ομάδα δίνοντας την ευκαιρία στα μαθητευόμενα μέλη του να συμμετέχουν και να μπορέσουν εκτός από την τεχνική τους εξέλιξη να αποκτήσουν και την νοοτροπία ενός επαγγελματία χορευτή. Ακόμη το GNB προγραμματίζει ακροάσεις και διοργανώνει παραστάσεις ολοκληρωμένων έργων μπαλέτων ώστε να μπορέσουν τα μαθητευόμενα μέλη να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν την σκηνική εμπειρία τους γεγονός που οδηγεί στον απώτερο σκοπό του GNB, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου επαγγελματία χορευτή.


Αθανάσιος Ρουτιανίδης - Βιογραφικό

Ο Αθανάσιος Ρουτιανιδης ξεκίνησε μπαλέτο στην ηλικία των πέντε ετών σε διάφορες ιδιωτικές σχολές χορού της Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο το 2003, έδωσε εξετάσεις στην Κρατική Σχολή Χορού - ΚΣΟΤ, στην Αθήνα, όπου και πέρασε με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, η οικογένειά του ζούσε στη Θεσσαλονίκη, όποτε αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Ανώτερη επαγγελματική Σχολή χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κατά την περίοδο 2004-2005 σπούδασε εκεί κλασικό χορό, ρεπερτόριο, μοντέρνο και σύγχρονο χορό. Το 2005, επιλέχτηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Μόσχα στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Μόσχας όπου χόρεψε στην σκηνή του θεάτρου Bolshoi. Αξιολογήθηκε από τους εκπαιδευτικούς της Bolshoi Ballet Academy σε μια μικρή προετοιμασία με τον σολίστ Evgeni Kern για το διαγωνισμό και προσκλήθηκε να εγγράφει στην ακαδημία. Για το σκοπό αυτό, ο Ρουτιανίδης έλαβε μια υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Έτσι, βελτίωσε τις ικανότητές του στην τάξη του Ilia Leonidovich Kuznitsov, όπου διδάχθηκε ρεπερτόριο, pas de deux, παραδοσιακούς χορούς, υποκριτικές ικανότητες και ιστορικούς χορούς. Μετά την αποφοίτησή του από τη Bolshoi Ballet Academy, οι δάσκαλοι του τον έπεισαν να συνεχίσει ανώτερες σπουδές κλασικού χορού στο πανεπιστήμιο της Bolshoi Ballet Academy στο τμήμα της Παιδαγωγικής Μπαλέτου κάτω από κορυφαίους Ballet Masters που είναι γνωστοί για τα αξιοσημείωτα παιδαγωγικά επιτεύγματα τους, όπως η A.G. Boguslavskaya, G. Burlaka (καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι), E.G. Farmanians, Ε.Α. Kolechenko, G.Κ. Kuznetsova, V.S. Tedeev, Ν.Μ. Tolstaya και Ι.Α. Voronina.

Παράλληλα με την προχωρημένη εκπαίδευση του στο Bolshoi Institute, ο Ρουτιανίδης εργάστηκε ως χορευτής σε πολλές ομάδες κλασικού μπαλέτου και παρουσιάστηκε με αυτούς στην πόλη της Μόσχας - στο Κρατικό Θέατρο της Μόσχας με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Vyacheslav Gordeev και στο Ρωσικό Εθνικό Μπαλέτο με καλλιτεχνικό διευθυντή των Ivan Anuchin. Όταν ήρθε η ώρα να επικεντρωθεί στην Πτυχιακή εργασία του διπλώματος του κατά το τελευταίο έτος των σπουδών του πήρε μαθήματα στην τάξη του V.S. Tedeev στο Στανισλάφσκι & Nemirovich - Danchenko Music Theatre της Μόσχας . ο Ρουτιανίδης συμμετείχε σε διεθνούς κύρους διαγωνισμούς, όπως η Hellas IBC (2004, 2007), όπου έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στο ρεπερτόριο του μπαλέτου, το αργυρό μετάλλιο στο σύγχρονο χορό το 2004 και το ασημένιο μετάλλιο στο κλασικό μπαλέτο, το 2007. Επιπλέον συμμετείχε στους Διεθνής διαγωνισμούς Arabesque IBC (2008), New York IBC (2009), και το Sibiu IBC (2010), όπου έφτασε στους ημιτελικούς.

Αποφοιτώντας από το Βolshoi institute, ο Ρουτιανίδης έλαβε το δίπλωμα του ως παιδαγωγός -ballet master. Επέστρεψε στην Ελλάδα και συμμετείχε στην εναρκτήρια παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το 2011. Έπαιξε επίσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πρίγκιπα Zίγκφριντ στη «Λίμνη των κύκνων» σε μια παραγωγή στα Γιαννιτσά, το 2011. Στη συνέχεια χόρεψε στο Chicago international dance festival,ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης, το ρόλο του Ηilario από το έργο «Giselle» και το pas de deux από το έργο «Flames of Paris» στο ρόλο του Phillipe.

Ο Ρουτιανίδης δίδαξε ως προσκεκλημένος δάσκαλος στο Royal Swedish Ballet School το καλοκαίρι του 2011. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα συμμετείχε στην όπερα «Samson and Dalilah» ,μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο του 2011. Στη συνέχεια συμμετείχε σε περιοδεία στη Γερμανία ως προσκεκλημένος soloist με το Ballet Classique de Paris της Jeannette Jacquet όπου χόρεψε σε έργα όπως «H Λίμνη των κύκνων» και «Καρυοθραύστης». Το καλοκαίρι του 2012 δίδαξε στο Irish Academy of Rhythmic Gymnastics – IARG,στο Δουβλίνο . Αυτή η θέση οδήγησε στην προσφορά από την διάσημη Prima Ballerina από το Μπαλέτο Περμ της Ρωσίας Monica Loughman να χορέψει, να διδάξει και να κάνει πρόβες μαζί της ως principal dancer και ballet master στο μπαλέτο της Ιρλανδίας και στο Academy of Russian Ballet in Ireland.

Η παρουσία του και η σκληρή δουλειά στην Ιρλανδία ως ικανός balletmaster, έδωσε μεγάλη βοήθεια τόσο στην καλλιτεχνική διευθύντρια όσο και στον διευθύνων σύμβουλο ώστε να πείσουν τον υπουργό πολιτισμού Jimmy Deenihan να ανακοινώσει την έναρξη της πρώτης πλήρους απασχόλησης Ιρλανδικής ακαδημίας στη χώρα και να λάβουν την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Συμβουλίου καλών τεχνών τόσο για το Ιρλανδικό μπαλέτο όσο και για το νεοσύστατο έργο της ακαδημίας. Αυτό του άνοιξε τα μάτια και του έδωσε τη δύναμη να ακολουθήσει ένα παιδικό όνειρο της δημιουργίας μιας κλασικής ομάδας μπαλέτου στη χώρα του και συγκεκριμένα στην πόλη όπου μεγάλωσε, να χορογραφήσει καινούρια έργα μπαλέτου με θέματα την ελληνική ιστορία και μυθολογία, όπως επίσης και να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία του με Έλληνες αλλά και ξένους μαθητές και χορευτές.

Τον Μάρτιο του 2013 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την πρώτη επαγγελματική ομάδα κλασικού χορού στην Θεσσαλονίκη το Greek Northern Ballet και στις 16 Μαρτίου 2014 παρουσίασε την πρώτη παραγωγή στο ΜΜΘ με ένα Διεθνές Γκαλά Μπαλέτου με συμμετοχή ξένων σολίστ, και τον Σεπτέμβριο του 2015 ιδρύθηκαν τα πρώτα τμήματα υποδομής του GNB για την εκπαίδευση των μελλοντικών χορευτών της ομάδος, για να προάγει και να εξελίξει τον κλασικό χορό στην χώρα του. Τον Ιούνιο του 2016 το GNB παρουσίασε ξανά την παραγωγή του Διεθνές Γκαλά Μπαλέτου με νέα αποσπάσματα συμμετοχή των τμημάτων υποδομής της πρώτης χρονιάς με τους επαγγελματίες Σολίστ της ομάδος σε μία μικρή περιοδεία στις 11 Ιουνίου στο Βασιλικό Θέατρο στην Θεσσαλονίκη και στις 12 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών στα Γιαννιτσά.

 
Greek Northern Ballet
Πτολεμαίων 28, Θεσσαλονίκη (Χάρτης)
ΤΚ. 54630
Τηλ. 694 747 1492

Share this post

Last modified on
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources