Dance Theater

Quilombo Centro Cultural Featured

quilombo, μαθήματα χορού


Η ομάδα Quilombo γεννήθηκε το 2004 όταν η βαθειά μας αγάπη για τη Βραζιλία βρήκε έκφραση στη μουσική της Samba Batucada σε μια τυχαία αλλά καθοριστική συνάντηση με ένα σπουδαίο δάσκαλό της, τον Ινδό Ravi Magnifique. Η όρεξή μας να μάθουμε να παίζουμε και ο ενθουσιασμός που απορρέει από τη συνεργατικότητα αυτής της μουσικής δημιούργησαν σταδιακά αυτήν την πολυάριθμη σύγκλιση συμπαρασύροντας στο ρυθμό μας ολοένα και περισσότερα μέλη. Μέσα σε λίγα χρόνια η μπάντα Quilombo ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και μαζί της το μήνυμα της συσπείρωσης γύρω από την έννοια της δημιουργικής κοινότητας στην οποία αναφέρεται το όνομά μας και η οποία αποτελεί μέχρι και σήμερα τον βασικό ιδεολογικό μας πυρήνα. Η πεποίθηση ότι η ενασχόληση με την τέχνη ειδικά μέσα από συλλογικές προσπάθειες προσφέρει απέραντη χαρά σε όλους και διευρύνει την επικοινωνία μεταξύ μας, μας οδήγησε στην απόφαση να ιδρύσουμε το Quilombo Centro Cultural, ένα φορέα πολιτισμού που απευθύνεται σε όλους και που αποσκοπεί στο εξής να φιλοξενεί δραστηριότητες και εκδηλώσεις από όλα τα είδη τέχνης.

Στο Quilombo Centro Cultural ανήκουν όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν στον εαυτό τους τη δυνατότητα να πειραματιστούν με κάτι καινούργιο παρέα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και με τη βοήθεια όλων μας.

Εκτός από την μπάντα και τις μουσικές μας δραστηριότητες, στο χώρο μας φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες εργαστήρια θεάτρου, πολλών και διαφορετικών ειδών χορού, φωτογραφίας και κινηματογράφου στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι αδιακρίτως, ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολυάριθμες εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία προβολής και επικοινωνίας σε δημιουργικές ομάδες καλλιτεχνών από όλη την Αθήνα που βρίσκουν σε μας  τη δυνατότητα να εκφραστούν.
Τέλος, ο χώρος μας προσφέρεται για συγκεντρώσεις και πάρτυ καθώς και για μουσικές συναντήσεις και είναι πάντα ανοιχτός σε κάθε νέα πρόκληση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

View the embedded image gallery online at:
https://dancetheater.gr/quilombo#sigProGalleria88c51bdcf5

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Κατερίνα Δελακούρα
H Κατερίνα Δελακούρα είναι χορεύτρια και χορογράφος με βάσεις στο Βερολίνο και στην Αθήνα.
Έχει σπουδάσει Σύγχρονο Χορό και Χορογραφία στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου HZT Berlin(ΒΑ Dance, Context, Choreography) και στο P.A.R.T.S. Brussels (Training Circle) και Φυσική/Αστροφυσική στο ΑΠΘ.
Έχει επηρεαστεί σημαντικά από διάφορετικες πρακτικές όπως Axis Syllabus, τεχνικές Release,Aikido, Body Weather, Skinner Release Technique,Contact Improvisation, Ιyengar Υοga καθώς και παραδοσιακούς χορών διάφορων χωρών.

Ο τρόπος που προσεγγίζει την κίνηση ως περφόρμερ και ως χορογράφος βασίζεται κυρίως στον αυτοσχεδιασμό και σε σωματικές και ενεργειακές τεχνικές.
Ως περφόρμερ έχει συνεργαστεί με τους Jung Sun Kim, Carina Otte, Katia Engel, Jan Rohwedder, Aδρονίκη Μαραθάκη, Forough Fami, Renen Itzhaki, Νέλλη Πουλοπούλου μεταξύ άλλων και έχει χορέψει σε διάφορες σκηνές και θέατρα στο Βερολίνο,στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.
Έχει παρουσιάσει προσωπική δουλειά στα Uferstudios και στο ada studio στο Βερολίνο και στην ΑΣΚΤ στην Αθήνα.

Έχει πάρει μέρος σε ερευνητικές πλατφορμες αυτοσχεδιάσμου, κινητικής και χορογραφικής έρευνας.
Έχει παρακολοθήσει σεμινάρια τεχνικής και αυτοσχεδιασμού μεταξύ αλλων τους David Zambrano, Salva Sanchis, Anne Teresa de Keersmaeker,Julyen Hamilton, Nik Ηaffner, deufert&plischke, Alice Chauchat, Diane Madden (Trischa Brown), Jurij Konjar, Laurent Chetouane, Sigal Zouk, Litó Walkey.
Μαθήματα Sport Science με τον Patrick Rump(William Forsythe), φωνητικής και alexander technique με την Johanna Peine, Body Weather με τους Sherwood Chen και Joshua Rutter, Axis Syllabus με τους Κira Kirsch και Antoine Ragot, μπαλέτου με τους Janet Panetta, Douglas Becker κ.α.
Εριφύλη Δαφέρμου
Η Εριφύλη Δαφέρμου χορεύει, χορογραφεί και διδάσκει αυτοσχεδιασμό, σύνθεση , και ανάλυση της κίνησης Laban.
Με υποτροφία του ΙΚΥ φοίτησε στο Laban Center London με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA Dance Theater Practice,. Συνέχισε με σεμινάρια στο Άμστερνταμ, μεταξύ άλλων και στο SNDO school. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί τον Julyen Hamilton μελετώντας τις τεχνικές του αυτοσχεδιασμού και της άμεσης σύνθεσης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής με τον Παντελή Καψάλη και την Σοφία Κορώνη, σεμινάρια σωματικού θεάτρου και ουδέτερης μάσκας με τον Κώστα Φιλίππογλου και Commedia de l arte με τον Camilo Bentancor. Έχει εκπαιδευτεί στην Ashtanga Vinyasha Yoga με την Χριστίνα Καρυτινού. Παρακολουθεί το εκπαιδευτικό του Βody mind Centering στην Ελλάδα και είναι ασκούμενη του zen με δασκαλο τον Hyon Gak Sunim.

Xορογράφος και χορεύτρια των Dirty Granny Tales (ιδρυτικό μέλος), χορογράφησε και χορεύει στα έργα Inversed World, Didi s Son, Jealous, Rejection.
Από το 2015 ασχολείται ενεργά με τον αυτοσχεδιασμό και την άμεση σύνθεση επί σκηνής, οργανώνοντας και χορευοντας σε παραστάσεις με συνεργάτες από τον χώρο του χορού και της μουσικής. (Πάολο Τσινκολάνι, Χρυσα Καλλιαφα, Γιώργος Μαλεφάκης, Γιώργος Κοκκιναρης, Ελένη Πανταζάτου κ.α)
Ως καθηγήτρια χορού έχει συνεργαστεί με την σχολή της Λυρικής σκηνής, την επαγγελματική σχολή χορού Μοριάνοβα- Τράστα, το Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο, το Δήμο Αγίων Αναργύρων και Φιλοθέης κ.α.
Ως κινησιολόγος έχει ευνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Κυριακή Σπανού, Σοφία Κορώνη, Πηνελόπη Φλουρή, Σωτήρης Καραμεσίνης.
Νέλλη Πουλοπούλου

Η Νέλλη Πουλοπούλου είναι σκηνοθέτης και περφόρμερ. Αποφοίτησε ως αριστούχος από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν. Η μελέτη της εστιάζει στο σωματικό θέατρο και ιδιαίτερα πάνω στις πρακτικές Grotowsky, Odin Teatret, View points, Butoh, σύγχρονο χορό και περφόρμανς. Στις παραστάσεις της συνδυάζει στοιχεία παράδοσης διαφορετικών πολιτισμών με σύγχρονες φόρμες.

Ασχολείται με την Αφρικάνικη-Βραζιλιάνικη κουλτούρα και ειδικά με το χορό και τα κρουστά από το 1998.. Διδάχθηκε κρουστά από το Ravi Magnifique, τον Marivaldo Paim και τον Marquinho Da Dona Geralda και Αφροβραζιλιάνικο χορό από τον Zomo Massai και το DIASPORA cultural center (στο Salvador της Βραζιλίας). Τον τελευταίο χρόνο οργάνωσε και παρακολούθησε σεμινάρια “Silvestre Technique” από την Rosangela Silvestre.

Έχει παρουσιάσει παραστάσεις θεάτρου και χορού, visual/sound installation και Site specific performance. σε θεατρικούς οργανισμούς, σε δημόσιους και φυσικούς χώρους. Έχει εργαστεί σε Φεστιβάλ όπως Εθνικό θέατρο Πολωνίας GRECJI, Αισχύλεια Ελευσίνας, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων. Έχει διδάξει σεμινάρια θεάτρου και χορού σε studio και φυσικούς χώρους καθώς και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Είναι συνιδρύτρια του πολιτιστικού κέντρου Quilombo Centro Cultural και μέλος της κίνησης καλλιτεχνών με αναπηρία.

Άρια Μπουμπάκη
Και για όσους έχουν ανάγκη από βιογραφικές πληροφορίες έχουμε και λέμε:

Με βάφτισαν Άρια Μπουμπάκη. Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Κρήτη. Σπούδασα χορό στην Κρατική Σχολή Χορού και τη "Ραλλού Μάνου" και Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Συναντήθηκα καλλιτεχνικά με την ομάδα χορού Λάθος Κίνηση (Κωνσταντίνος Μίχος), την ομάδα χορού Creo (Πωλίνα Κρεμαστά), γέμιζα τις χορευτικές μου αποσκευές και σιγά σιγά άρχισα να πετάω προς Γαλλία. Εκεί, στο Κέντρο Χορογραφίας του Μονπελιέ, φοίτησα επί δυο χρόνια στο χορογραφικό-μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ex.e.r.ce ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Γνώρισα και διδάχτηκα από σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης όπως η Simone Forti, Deborah Hay, Mathilde Monnier, Valerie Castan, Antonia Baehr, La Ribot … και συνεργάστηκα μαζί τους.

Άρχισα να μοιράζομαι τις χορευτικές-χορογραφικές μου σκέψεις-κινήσεις σε φεστιβάλ κάπου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία και τη Γερμανία (Centre choregraphique national de Montpellier, CND Paris…), συμμετείχα ως περφόρμερ σε έργα άλλων δημιουργών και δίδαξα σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε διάφορα χορευτικά κέντρα και στούντιο.
Το 2016 βρέθηκα στο Φεστιβάλ Αθηνών να παρουσιάζω μαζί με άλλους τρεις υπέροχους συνεργάτες μου το work in progress έργο “and we are not at the same place”, ενώ νωρίτερα βρισκόμουν στο Φεστιβάλ της Αβινιόν ως performer για το έργο Caen Amour του Trajal Harrell. Το 2017 πραγματοποίησα το πρότζεκτ “162 dance meetings” στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το “dance meetings (piraeus version)” στο “Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες” του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (Φεστιβάλ Αθηνών 2017). Το 2018 σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε παρουσίασα στο Φεστιβάλ Δάσους την παράσταση των 162 dance meetings, ενώ λίγες μέρες αργότερα βρέθηκα με Carte Blanche στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών για να μοιραστώ μια έρευνα που ξεκίνησα ως artist in residency στη Cité Internationale des Arts του Παρισιού.
Τον Μάιο 2019 αποχαιρέτησα το πρότζεκτ “COMPOST” που επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και η χρονιά που ξεκινάει υπόσχεται πολλές, νέες συναντήσεις!
Δάφνη Ασημακοπούλου

Η Δάφνη Ασημακοπούλου φοίτησε στην Κρατική Σχολή Χορού και στη σχολή πιάνου στο Ωδείο Αθηνών (1990). Έλαβε πτυχίο Bachelor (BA) σε Μουσική και Χορό – Bryn Mawr College, USA (1994) και πτυχείο Master (MA) σε Χορό και Χορογραφία – Laban Center for Movement and Dance, UK (1997).

Έχει ταξιδέψει, και συνεχίζει να ταξιδεύει στην Αφρική, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για να φοιτήσει κοντά σε σημαντικούς δασκάλους σε αφρικάνικο χορό, τραγούδι και κρουστά: με μέλη των ‘Ballets Africains’ όπως τον Youssouf Koumbassa στη Γουινέα, τον Moise Kourouma στο Μάλι, τον Mbemba Bangoura, Mangue Sylla, Maguette Camara, Famoro Dioubate, στη σχολή Alvin Ailey στη Νέα Υόρκη, στο Centre Momboye στο Παρίσι και στο φεστιβάλ ‘Mama Africa’ στην Τοσκάνη.

Διδάσκει Αφρικάνικο χορό, χορογραφεί, χορεύει και παίζει μουσική σε παραστάσεις από το 2000. Υπήρξε ιδρύτρια της χορευτικής ομάδας anasa και συνυδρίτρια του πολιτιστικού κέντρου anasa. Από το 2012 μελετά και παρουσιάζει το ‘Doundoun Dance’, έναν συνδυασμό χορού και κρουστών από την δυτική Αφρική και στη συνέχεια διδάσκει μαθήματα ως η πρώτη δασκάλα στην Ελλάδα σε αυτό το είδος. Από το 2014 εκπαιδεύεται με την France Schott Billmann στην ‘Πρωτόγονη Εκφραση’ (‘Expression Primitive’), μια μορφή Χοροθεραπείας. Από το 2015 διδάσκει African Healing Dance στην Πορτογαλία (‘Be-in Festival for the Healing Arts) και στην Ταυλάνδη (‘Drum in the Sun’, ‘Pyramid Yoga Center’, “the HOME BKK’).

Dauda Conteh
Ο Dauda Conteh κατάγεται από την Σιέρρα Λεόνε της δυτικής Αφρικής. Από μικρή ηλικία υπήρξε μέλος του National Dance Troupe of Sierra Leone, με το οποίο έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Αφρική (Γκάμπια, Σενεγάλη, Γκάνα), στην Ευρώπη (Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία), και στην Τουρκία. Είναι χορευτής (αφρικάνικος χορός, σύγχρονος, ακροβατικά) και κρουστός (djembe, doundoun). Τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα και εργάζεται ως δάσκαλος αφρικάνικου χορού ( H Συμμορία του Ήλιου, Χορόγραμμα) και ως κρουστός σε μαθήματα αφρικάνικου χορού, σε παιδιά και σε ενήλικες. Έχει συμμετάσχει στα «Ιερά Τύμπανα της Γης», στο Θέατρο Δόρα Στράτου, 2012-13 (χορός, ακροβατικά), στη παράσταση «The Quiet Voice” της Ερμίρα Γκόρο ως χορευτής (σύγχρονο) και ως κρουστός (μουσική επιμέλεια-Νίκος Κυπουργός) και σε πολλές άλλες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα (Θέατρο Σημείο, Bollywood Festival 2014, Byron College Cultural Festival, Fringe Festival, κα) Είναι μέλος της μουσικοχορευτικής ομάδας Troupe Emma Ya και ένας από τους βασικούς ιδρυτές του συλλόγου Watoto Africa.quilombo, μαθηματα χορου
Σερβίων 8 & Λεωφ. Αθηνών, Ακαδημία Πλάτωνος,
Τηλ. 210 5227961 - 697 3212 650
http://www.quilombo.gr/

Share this post

Last modified on
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

resources