Dance Theater

Barre Astié

Barre AstiéΗ Μέθοδος Barre Astié


Διδάσκεται στην Ευρώπη εδώ και 30 χρόνια από τον ίδιο τον δημιουργό της Alain Astié. Είναι επίσης πολύ δημοφιλής στην Ιαπωνία, διδάσκεται σε μια μεγάλη γκάμα μαθητών που περιλαμβάνει από ενήλικες ερασιτέχνες ως την ολυμπιακή ομάδα ρυθμικής γυμναστικής της Ιαπωνίας και όπου υπάρχουν πλέον εκατό περίπου πιστοποιημένοι/ες καθηγητές/τριες Barre Astié. Τον Ιούλιο του 2010, στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού στην Αθήνα, έγινε η παρουσίαση του Diplôme Barre Astié στην Ελλάδα, του εκπαιδευτικού προγράμματος που δίνει τον τίτλο «καθηγητής/τρια Barre Astié» και την άδεια διδασκαλίας του μαθήματος στη χώρα μας. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα διαρκεί ένα ή δύο χρόνια, διδάσκεται από τον ίδιο τον κ.Astié με μετάφραση στα ελληνικά και περιλαμβάνει:

1. Έξι ενότητες
2. Δεκαοκτώ ημέρες εντατικής θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης
3. Έξι θεωρητικές εργασίες
4. Την τελική εξέταση που οδηγεί στην απόκτηση του Διπλώματος BARRE ASTIĖ.

Η μέθοδος διδάσκεται πλέον - εκτός από την Αθήνα - και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, τον Βόλο, τα Ιωάννινα και το Ναύπλιο.


Καθηγήτριες Barre Astié:

Αττική: Μάσσα Αγγελετάκη, Ελισάβετ Γεωργούδη, Σοφία Θεοδωροπούλου, Κορίνα Κόκκαλη, Ηρώ Κονδύλη-Γιαννοπούλου, Λυδία Λέντζαρη, Χαρά Μακρή, Νίκη Τηγανιτάκη, Σταυρίνα Τόλιου-Δεβετζόγλου, Ιωάννα Τσακάλου.
Θεσσαλονίκη: Χρύσα Ψωμιάδου
Πάτρα: Ελένη Μπαλαφούτη, Σωτηρία-Δέσποινα Ντζουμάνη
Βόλος: Αθηνά Πυργιώτη
Ιωάννινα: Διονυσία Φειδοπούλου& Λυδία Λέντζαρη
Ναύπλιο: Ηλιάνα Διολίτση
Το βιβλίο της μεθόδου

Εκδόθηκε το 1990 στη Γαλλία με τον τίτλο «Grammaire des corps» και μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2011. Είναι η βάση της Μεθόδου Barre Astié. Περιέχει τις ασκήσεις του 1ου επιπέδου και αναλύει τα βασικά στοιχεία τεχνικής που τη διέπουν, οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής τους ανάλογα με τον κάθε σωματότυπο καθώς και συμβουλές παιδαγωγικής και προσαρμογής του μαθήματος σε ομάδες διαφορετικής ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

«Η BARRE ASTIĖ είναι ένα μέσο για να γνωρίσουμε το μυϊκό μας σύστημα, το σκελετό, τις αρθρώσεις και την κινητικότητα τους. Μας αποκαλύπτει την προσωπική μας ικανότητα κίνησης χρησιμοποιώντας κάμψεις, κλίσεις, στρέψεις, κυρτώσεις της πλάτης, μέσα από μια λειτουργική αντίληψη που μας επιτρέπει να σχηματίσουμε πιο σωστή εικόνα του εαυτού μας.»


 

Barre Astié

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν δυο τρόποι να γνωρίσουμε το σώμα μας: ο ένας αφορά στη φυσιολογία και ο άλλος στη  ψυχολογία. Επικαλούμαστε από τη μια μεριά την αντίληψη των σωματικών μας δυνατοτήτων και από την άλλη την ψυχολογική αντίληψη που καθορίζει την εσωτερική διάθεση. Με προσωπική δουλειά καταφέρνουμε να ελέγξουμε και τις δυο πλευρές του εαυτού μας και να τον γνωρίσουμε καλύτερα.


Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Η αντίληψη των σωματικών μας δυνατοτήτων εξαρτάται από την παιδεία που έχουμε δεχτεί από την παιδική μας ηλικία. Η γνώση του σώματος  εξελίσσεται στη διάρκεια της ζωής, αρκεί να το επιθυμούμε και να βρούμε τα κατάλληλα μέσα… Αν μείνουμε παθητικοί, η αντίληψη αυτή θα αναπτυχθεί σε λάθος κατεύθυνση. Υπάρχει ένα παράδειγμα που δίνει ακριβώς την εικόνα: πάρτε ένα χαρτί, σχεδιάστε ένα σπίτι, ένα δέντρο, ένα ποτάμι… Θα διαπιστώσετε ότι χωρίς την απαραίτητη καλλιτεχνική παιδεία τα σχέδια σας είναι πολύ κοντά στα αντίστοιχα προεφηβικά…

Για να αποκτήσουμε αυτή τη γνώση του εαυτού μας, πρέπει να βρούμε τα μέσα να ανακαλύψουμε την εικόνα του σώματος μας ή αλλιώς, μέσα από το Χορό, όπως μέσα από κάθε φυσική δραστηριότητα και χωρίς να γίνουμε σολίστ ή πρωταθλητές, μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να φτάσουμε σε μια καλύτερη αντίληψη του σωματικού σχήματος.

 

Grammaire Des Corps (Η Γραμματική του Σώματος)

Συγγραφέας: Alain Astié, ISBN : 2-9504592-1-8 Γραμματική του σώματος - Μετάφραση: Ελένη Μπαλαφούτη, ISBN:978-960-93-3755-7


Alain Astié

 

Ο Alain Astié είναι μια σημαντική διεθνής προσωπικότητα του χορού.

Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε στην Comédie Françαise σε ηλικία 13 ετών και η χορευτική του καριέρα με το πρώτο βραβείο χορού CNS στο Παρίσι.

Από το 1963 συνεργάζεται με μεγάλους χορογράφους όπως ο Harald Lander και η Sonia Arovα, γίνεται σολίστ στην Όπερα του Όσλο χορεύοντας ανάμεσα σε άλλους, τον ρόλο του γελωτοποιού στην «Λίμνη των Κύκνων» και δίπλα σε ιερά τέρατα του χορού όπως o Rudolf Nureyev.

Το 1968 συνεργάζεται με τον Maurice Béjart και από το 1969 έως το 1975 χορεύει ως σολίστ στην Όπερα της Λυών.

Από 1976 έως το 1979 χορεύει ως guest στην Ιταλία, δίπλα στην Carla Fracci, τον Paolo Bortoluzzi και τον James Urbain και, ανάμεσα σε άλλους, τον ρόλο του «Schiaccianoci» στην Αρένα της Βερόνας.

Το 1977 δημιουργεί  την «Έκφραση μέσα από τον Χορό», Κέντρο Χορού της Λυών, όπου αναπτύσσει την δική του παιδαγωγική μέθοδο και εμβαθύνει στην έρευνά του ως προς το μάθημα στο έδαφος που ονομάζει Βarre Astié και το «Θέατρο, Χορός, Έκφραση», μια ομάδα με επαγγελματίες χορευτές  όπως ο D.Lommel και ο R.Thomas, της οποίας είναι διευθυντής και χορευτής.

Το 1980 βρίσκεται να διδάσκει στην ομάδα του D.Lommel «Αέναο Χοροθέατρο» στην Ελλάδα και από τότε δεν έχει πάψει να επισκέπτεται τη χώρα μας. Συγχρόνως ιδρύει στη Λυών την επαγγελματική σχολή « Académie Internationale de Danse et d’Etudes Secondaires» με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 80% στο Γαλλικό Κρατικό Δίπλωμα.

Το 1991 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του κέντρου «Danse Enseignement Formation», αναγνωρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού (προετοιμασία για το κρατικό δίπλωμα διδασκαλίας χορού) ενώ το 1992 συμμετέχει στη δημιουργία και τη λειτουργία των «Cours Saint Antoine», κέντρο μάθησης εξ αποστάσεως για τα θεωρητικά μαθήματα του Κρατικού Διπλώματος ( Diplôme d’Etat ).

Από το 1992 διδάσκει τακτικά σε πολλές  χώρες: Ελλάδα, Κίνα, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Ισπανία και είναι μέλος κριτικής  επιτροπής  σε γαλλικούς  και διεθνείς οργανισμούς.

Το 1994 εκδίδει το βιβλίο «Γραμματική του σώματος», τη βάση της Μεθόδου Barre Astié. Περιέχει τις ασκήσεις  του 1ου επιπέδου της μεθόδου και αναλύει τα βασικά στοιχεία τεχνικής που τη διέπουν, οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής τους ανάλογα με τον κάθε σωματότυπο καθώς και συμβουλές παιδαγωγικής και προσαρμογής  του μαθήματος σε ομάδες διαφορετικής  ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Το 2009 με το βιβλίο αυτό και τα DVD που περιλαμβάνουν τα τρία επίπεδα Barre Astié κατοχυρώθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα της  μεθόδου παγκόσμια. Αντίστοιχα επισημοποιήθηκε η Πιστοποίηση Σπουδών BARRE ASTIĖ - «Diplôme Barre Astié» - το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός  χρόνου που δίνει τον τίτλο «καθηγητής Barre Astié».

 

Οργάνωση για την Ελλάδα: Ελένη Μπαλαφούτη Τηλέφωνο: 6974.784533 & 2610.279544 | e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.barreastie.com | www.patrasdanceacademy.gr | www.dareca.it | www.barreastie.jp | facebookBarre Astie-Greek region

 

Share this post

Last modified on
More in this category: The Pilates Lab »
Dancetheater.gr. All rights reserved 2010-2016

Login or Register

LOG IN

national cpr association