Ελπίδα Σκούρου: Μία ελληνίδα χορεύτρια στην ομάδα του Άκραμ Καν

skourou georgia

Η Ελπίδα Σκούρου σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη | Photo FRANCESCA GIAITZOGLOU - WATKINSON

Συνέντευξη στην Γεωργία Οικονόμου

Η Ελπίδα Σκούρου, η Ελληνίδα χορεύτρια του Άκραμ Καν μιλά με αφορμή το "Jungle Book reimagined" που θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14 και 15 Ιουνίου 2023.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθηνα. Από μικρή ήταν ανήσυχη. Οι γονείς της πάλευαν να τη βάλουν να κάτσει στην καρέκλα έστω και για πέντε λεπτά. Πάντα της άρεσε το παιχνίδι, ο χορός, το τρέξιμο, οτιδηποτε την έκανε να είναι όρθια και να κινείται με όλο της το σώμα. Στο σχολείο κάθε φορά ανυπομονουσε για το μάθημα της μουσικής και της γυμναστικής.

Μεγαλώνοντας ήταν αναπόφευκτο να εργαστεί κάπου που δε θα μπορούσε να εκφραστεί και να μιλάει μέσα από το σώμα της. Στάθηκε πολύ τυχερή γιατί είχε δύο γονείς στο πλευρό της που πίστεψαν σε αυτή και στο όνειρό της..

Ο λόγος για την Ελπίδα Σκούρου που αποτελεί τη μοναδική ελληνική παρουσία στην ομάδα του Άκραμ Καν, ενός από τους πιο επιδραστικούς χορογράφους της εποχής μας, και πρωταγωνιστεί σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του «Βιβλίου της ζούγκλας» του Kipling που θα παρουσιαστεί στις 14 και 15 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

“Ξεκίνησα να χορεύω από τεσσάρων ετών. Μία πολύ καλή φίλη της μαμάς μου ειχε ανοιξει κοντά στο σπίτι μας μια ερασιτεχνική σχολή χορού και έτσι αποφάσισε να με πάει δοκιμαστικά για μπαλέτο και σύγχρονο χορό. Το δοκιμαστικό έγινε τελικά τρόπος ζωής μου για όλα τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Μεγάλωσα και εμπνεύστηκα από τους δασκάλους μου. Με έκαναν να αγαπήσω τον χορό, μου έμαθαν να στέκομαι στη σκηνή, να ξεπερνώ τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις και να κοιτάω μπροστά.

Μεγαλώνοντας όμως αντιλαμβανόμουν οτι δεν εχω τις σωματικές προδιαγραφές για αυτόν τον χώρο. Η αλήθεια είναι ότι ίσως το σώμα μου να μην γεννήθηκε για αυτό, αλλά η ψυχή μου άνηκε εξ αρχής εκεί. Έτσι ένιωθα. Με πολύ προσωπικο κόπο, κλάμα, ενθουσιασμό και απογοητεύσεις κατάφερα το ακατόρθωτο για πολλούς και πέρασα μετά στη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, όπου και φοίτησα για τρία χρόνια. Είχα τη τιμή και την τύχη να περιτριγυρίζομαι από εκλεκτούς δασκάλους και χορογράφους.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου είχα την ευκαιρια να συνεργαστώ με πολύ μεγάλες ομάδες του εξωτερικού, όπως Jasmin Vardimon, Antony Lacky, Jukstapoz. Έτσι μέσα από τη σχολή γνώρισα και την ομάδα του Αkram Khan. Θυμάμαι ακόμα πως αισθάνθηκα όταν είδα για πρώτη φορά το Vertical Roal. Ένιωσα ότι βρήκα πού ανήκω εγώ και το σώμα μου. Η κίνηση ήταν τόσο δυναμική, κοφτερή, σύνθετη και η μουσική διαπεραστική. Από τότε, στο δεύτερο έτος πια της σχολης, άρχισα να δουλεύω και να οραματίζομαι το μέλλον μου προς αυτη την κατευθυνση”

Η συνεργασία με τον Άκραμ Καν

Και πώς προέκυψε η συνεργασία σου το 2019 μαζί του;
Οι συγκυρίες ήρθαν έτσι που, όταν τελείωσα την Κρατική Σχολή, ο Άκραμ έκανε για πρώτη φορά καλοκαιρινό σεμινάριο. Υπήρξαν πάρα πολλές αιτήσεις. Μονο σαράντα άτομα επιλέχθηκαν και μέσα σε αυτα ήμουν και εγώ. Η εμπειρία ήταν αρκετά έντονη, αλλα για μένα ήταν μια γεύση από το μέλλον που ήθελα να ζήσω.

Ο Άκραμ από την πρώτη στιγμή είδε κάτι σε εμένα. Τελειώνοντας το σεμινάριο μού είπε ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο ακόμα, ώστε να ωριμάσω συναισθηματικα και να δω αν πραγματικά αντέχω να κάνω αυτή τη δουλειά. Τον επόμενο χρόνο αφιερώθηκα σε σεμινάρια, βιβλία, βίντεο, ταξίδια, θέατρα, εμπνεύσεις, εμπειρίες, Προσπαθούσα να ρουφήξω και να αφουγκραστώ όσο περισσότερα πράγματα μπορούσα.

Μέχρι που ήρθε μια δεύτερη ευκαιρία. Ένα δεύτερο καλοκαιρινο σεμινάριο στο οποιο ανάμεσα από πολλούς χορευτές ξανα είχα την τύχη να επιλεχθώ. Εκεί ο Άκραμ βλέποντας και αναγνωρίζοντας όλη αυτή τη δουλειά και την αλλαγη που ειδε μού έδωσε το πρώτο συμβόλαιο το 2019.

Δε θα ξεχάσω ποτέ ότι ήμουν 23 ετων και με “πέταξε” κατευθείαν στα βαθιά. Στο Μπαγκλαντες, απ’ όπου και κατάγεται γινόταν μια απο τις μεγαλύτερες γιορτές του έθνους. Γιόρταζαν εκατό χρόνια από τη γεννηση του πατέρα του έθνους τους Sheih Mujih Rahman. Εκεί εγώ και άλλοι δύο χορευτές έπρεπε να εκπροσωπήσουμε την ομαδα και να ζήσουμε ενάμιση μήνα σε αντίξοες συνθήκες διδάσκοντας σε είκοσι οκτώ τοπικούς χορευτές ένα έργο που είχαμε προετοιμάσειι με τον Άκραμ στο Λονδίνο.

Ο κόσμος είναι φτιαγμένος με πρότυπα και εικόνες, αλλά τη στιγμή που θα καταλάβουμε ότι το καλύτερο πρότυπο του εαυτού μας είμαστε εμείς και πιστέψουμε σε αυτό, τότε τίποτα δε μπορεί να μας κουνήσει.

Όλο αυτό ήταν, επίσης, μέρος μιας μεγάλης παραγωγής του NETFLIX για μία εξηντάλεπτη ταινία (MOVE/Netflix.επεισ. 5 Akram Khan) για τη ζωή και τη βιογραφία του Ακραμ. Μέσω αυτού του πρότζεκτ που υλοποιήσαμε ο Άκραμ με κοίταζε στα μάτια και με αντιμετώπιζε πια ως επαγγελματία χορεύτρια. Με εμπιστεύτηκε να εκπροσωπήσω την ομάδα του και να συμμετέχω σε μια τόσο σημαντική ταινία που αφορά τη ζωή του.

Όταν εγώ ακόμη δεν πίστευα στον εαυτό μου, εκείνος πίστεψε σε εμένα. Από τότε όλα άλλαξαν. Έζησα το τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας χορεύτρια. Πόσες ευθύνες, κόπο και δουλειά χρειάζεται. Και αν κάτι μπορώ να πω είναι πως τίποτα τελικά δε σου χαρίζεται. Αν δε ματώσεις, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτή η δουλειά είναι ένας συνεχόμενος αγώνας. Όλοι είμαστε αναλώσιμοι, όπως κι εγώ και τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Αν κάτι έμαθα και ζω πια με αυτό είναι πως όσο δουλεύεις πραγματικά, δε θα βγεις χαμένος.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;
Η πιο όμορφη συμβουλή και βίωμά μου μέχρι τώρα είναι το να πιστεύεις στον εαυτό σου και στα όνειρά σου. Ακούγεται τετριμμένο, αλλά θεωρώ πως είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Ο κόσμος είναι φτιαγμένος με πρότυπα και εικόνες, αλλά τη στιγμή που θα καταλάβουμε ότι το καλύτερο πρότυπο του εαυτού μας είμαστε εμείς και πιστέψουμε σε αυτό, τότε τίποτα δε μπορεί να μας κουνήσει.

Ξέρω πως ο Άκραμ Καν φροντίζει να έχει στην ομάδα του Έλληνες χορευτές, γιατί;
Μέσα στη διάρκεια των 20 χρόνων της ομάδας, ο Άκραμ έχει συνεργαστεί με άλλους δύο καταπληκτικούς χορευτές που δούλευαν μαζί του αρκετά χρόνια. Από αυτούς εμπνεύστηκα και εγω. Θεωρώ ότι οι Έλληνες χορευτές είναι από τους πιο δυναμικούς χορευτές που έχω γνωρίσει μέχρι τώρα. Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλά μοναδικά ταλέντα σε αυτή τη χώρα με πολλές δυνατότητες, δημιουργικότητα και εξαιρετική κίνηση. Ο Άκραμ είναι ένας από τους πολλούς χορογράφους το εξωτερικού που το έχουν αναγνωρίσει αυτο και το έχουν εκμεταλλευτεί.

Τι θαυμάζεις σε αυτόν και πώς νιώθεις να εξελίσσεσαι στην ομάδα του;
Αυτό που με κέρδισε και με κάνει να είμαι πέντε χρόνια στην ομάδα είναι ότι ο Ακραμ είναι ο πιο απλός, ήρεμος και ταυτόχρονα ανήσυχος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Όποτε είσαι μαζί του στο στούντιο αισθάνεσαι μια σιγουριά, μία ασφάλεια και έτσι και εσύ μπορείς να εκτεθείς και να εκφραστεις κάθε φορά και παραπάνω. Η εξάντληση είναι μεγάλη σίγουρα, αλλά μέσα από αυτό με έκανε ανακαλύψω μονοπάτια που δεν περίμενα στο σώμα μου. Αυτός πιστεύω είναι και ο πιο όμορφος τρόπος να εξελίσσεται κανείς.

Έχει ένα χάρισμα να βλέπει κάτι πιο βαθύ στους ανθρώπους και αυτός είναι ο λόγος που έχει αρκετούς σταθερούς χορευτές στην ομάδα χρόνια. Δε σε θεωρεί έναν απλό χορευτή, αλλά οικογένειά του και εγώ θα είμαι πάντα ευγνώμων που κατάφερα και είμαι κομμάτι αυτής της οικογένειας.

Τι θα δούμε τώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο Jungle Book reimagined;
Η φανταστική ιστορία της ζούγκλας βασίζεται στην πολυαγαπημένη ιστορία του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ μέσα από τον φακό των σημερινών παιδιών. Αυτών που θα παραλάβουν τον κόσμο μας και θα γίνουν οι αυριανοί αφηγητές του. Στο “Jungle Book reimagined”, ο άνθρωπος αποτελεί θανάσιμη απειλή για τη φύση. Μέσα από τα μάτια ενός πρόσφυγα που αιχμαλωτίζεται σε έναν κόσμο κατεστραμμένο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, o Άκραμ Καν αφηγείται μια ιστορία που μας βοηθάει να αφουγκραστούμε όχι τις δικές μας φωνές, αλλά τις φωνές του φυσικού κόσμου που εμείς, ο μοντέρνος κόσμος, προσπαθούμε να αποσιωπήσουμε.

Το μαγικό με το έργο είναι ότι απευθύνεται σε όλες τις γενιές. Μας προκαλεί να φανταστούμε από την αρχή έναν καινούργιο κόσμο. Με τη βοήθεια της οπτικής τεχνολογίας, η σκηνή μετατρέπεται σε ένα κόσμο μαγικό που καταδύεται στους μύθους της σημερινής εποχής. Θεωρώ ότι είναι ένα αρκετά επίκαιρο έργο με πολλά νοήματα, που θα αγγίξει τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

Ο Άκραμ Καν αφηγείται μια ιστορία που μας βοηθάει να αφουγκραστούμε όχι τις δικές μας φωνές, αλλά τις φωνές του φυσικού κόσμου που εμείς, ο μοντέρνος κόσμος, προσπαθούμε να αποσιωπήσουμε.

Γιατί ο Μόγλης είναι κορίτσι στην παράσταση αυτή; Τι συμβολίζει και ποια μηνύματα μεταφέρει;
Η έμπνευση του Μόγλη και η πραγματοποίηση εν τέλει αυτού του έργου προήλθε από την αξιολάτρευτη κόρη του Άκραμ. Αρχικά ήταν ένα από τα αγαπημενα της μυθιστορήματα και δεύτερον η μορφή της και ο τρόπος κίνησής της θύμιζαν αρκετά τον Μόγλη. Αυτή ήταν εξ αρχής η πηγή έμπνευσής του για το έργο αυτό και θεωρώ ότι για αυτό τον λόγο επέλεξε για τον ρόλο αυτό ένα κορίτσι.

Χορός: επάγγελμα ή χόμπι;

Πώς βλέπεις το τοπίο χορού στην Ελλάδα;
Τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στο Λονδίνο σε μια χώρα που το να είσαι χορευτής είναι αξίωμα. Σε μια χωρα που το να είσαι χορευτής είναι δουλειά και μπορείς να ταΐσεις την οικογένειά σου από αυτήν. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολο να βιοποριστείς μόνο από τον χορό, γιατί δυστυχώς ακόμη αντιμετωπίζεται σαν χόμπι.

Αυτό που σπουδάσαμε, όμως, είναι η δουλειά μας και όχι ένα απλό χόμπι. Θέλω και παλεύω καθημερινά και πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες για να ζήσω από αυτό. Πραγματικά εύχομαι και θέλω να πιστεύω πως μια μέρα τα πράγματα θα αλλάξουν και θα καταφέρω να μείνω στον τόπο που μεγάλωσα και αγαπώ κάνοντας τη δουλειά που αγαπώ. Ακόμα οραματίζομαι έναν κόσμο που ο χορός θα ήταν αποδεκτός από όλους ως επάγγελμα, αλλά αυτό τουλάχιστον για την ώρα φαντάζει ένα όνειρο μακρινό.

Μελλοντικά σχέδια;
Μόλις τελείωσα 3 δημιουργικές και έντονες εβδομάδες έρευνας και ανάπτυξης ενός καινούριου έργου που ετοιμάζει ο Άκραμ. Τώρα θα συνεχίσω την περιοδεία με το Βιβλίο της Ζούγκλας, ενώ ταυτόχρονα σε προσωπικό επίπεδο προσπαθώ και εγώ να εξελίσσω τον εαυτό μου κάνοντας σεμινάρια και διαβάζοντας αρκετά. Πήρα πρόσφατα το πτυχίο μου ως δασκάλα Pilates Mat & Props και στον ελεύθερο χρόνο μου διδάσκω κυρίως ατομικά μαθήματα κίνησης και Pilates. Είναι μαγικό να μπορείς να βοηθήσεις κάποιον να εξελίξει το σώμα του και να καταφέρεις να του δώσεις την ευκαιρία να αισθάνεται πιο υγιής και παραγωγικός καθημερινά. Για την ώρα ανυπομονώ να δω όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα στις 14 και 15 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής για να μοιραστώ μαζί τους μια ακόμη σημαντική μου στιγμή.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Αίθουσα Α. Τριάντη
Τετάρτη 14, Πέμπτη 15 Ιουνίου | 21:00 |

ΠΗΓΗ

Read 1733 times

Follow Us