Συνεδρίες χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala

xorotherapeia shantala

 Τι είναι η χοροθεραπεία

Η χοροθεραπεία ή χοροκινητική έκφραση, είναι μια δημιουργική διαδικασία που συνδυάζει την τέχνη του χορού με την ψυχολογία, προωθώντας τη σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Έχει αποδειχθεί ότι η προσωπικότητα επηρεάζει και επηρεάζεται από τον τρόπο κίνησης. Όταν κινούμαστε δηλώνουμε το ποιοί είμαστε. Τα βιώματα, τα συναισθήματα, τα νοητικά πρότυπα, ξεδιπλώνονται μέσω του προσωπικού τρόπου κίνησης με έναν τρόπο αλληγορικό.
Κινητικές δυσκαμψίες αντανακλούν αντίστοιχους περιορισμούς στην προσωπικότητα του ατόμου και στον τρόπο που επικοινωνεί και συναναστρέφεται, στον τρόπο που βιώνει το παρόν. Η κίνηση, είναι εμποτισμένη με ίχνη από τις αντιδράσεις του ατόμου, στα γεγονότα της ζωής του στο παρελθόν και το παρόν.
Το πώς αισθάνεται η ψυχή φαίνεται στον τρόπο που το σώμα ενδύεται τους μυς. Εάν αυτοί μοιάζουν με πανοπλία, σε ένα άλλο επίπεδο, η ψυχή φοράει και αυτή ένα αμυντικό σύστημα ισχυρής προστασίας από διάφορα συναισθήματα. Έτσι, χρόνιες μυϊκές εντάσεις σε ορισμένα σημεία του σώματος, εκφράζουν παράλληλα χρόνια καταπίεση ορισμένων συναισθημάτων.
Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στη μυϊκή συμπεριφορά και την ψυχική στάση. Μάλιστα κάθε σωματική φράση εντάσεων και χαλαρώσεων, μπορεί να παρασύρει μία αντίστοιχη εσωτερική διαδικασία συνήχησης.

 

Όταν χάνουμε την επαφή με το σώμα μας


Όταν η σχέση ανάμεσα στο ποιός είμαι και αισθάνομαι στον πυρήνα μου και το πως φαίνομαι εξωτερικά και συνδιαλλάσσομαι μέσα από τη «μάσκα» της προσωπικότητας διαταράσσονται, τότε δημιουργείται ένα χάσμα. Μέσα σ’ αυτό το χάσμα καλλιεργούνται σωματικές και ψυχονοητικές ασθένειες.
Για τη διατήρηση αυτού του χάσματος, «κτίζεται» μια ψυχοσωματική θωράκιση, η οποία από τη μία προστατεύει τον πυρήνα από εξωτερικές επιρροές, από την άλλη όμως το τίμημα είναι το «πάγωμα» της έκφρασης τόσο των συναισθημάτων όσο και της εκφραστικότητας στην κίνηση και την επικοινωνία. Οι εντάσεις και η δυσφορία συσσωρεύονται. Η ζωή μοιάζει να γλιστράει και να χάνεται και εμείς αισθανόμαστε φυλακισμένοι μέσα στον κτισμένο εαυτό μας, βιώνοντας μια βαθιά αγωνία έλλειψης, στέρησης και φόβου για τη ζωή που δεν μπορούμε να χαρούμε και να ζήσουμε.

 

Πώς δρα η χοροθεραπεία

Οι δημιουργικές αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται και η ζεστασιά της ομάδας, που διαπνέεται από ατμόσφαιρα ελευθερίας στην έκφραση, παιχνιδιού, φαντασίας και υποστήριξης της διαφορετικότητας και μοναδικότητας του κάθε μέλους της, δίνουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα, μέσα από την ελεύθερη αυτοσχεδιαστική κίνηση, το χορό και την τέχνη με τις πολύπλευρες αντανακλάσεις της, να εξερευνήσουν, να εμβαθύνουν και να απελευθερώσουν τα κινητικά τους πρότυπα, να επικοινωνήσουν με τον ”κρυμμένο” τους εαυτό και να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους τρόπο εξωτερίκευσης και έκφρασης του βάθους τους, αντλώντας γνώση, δύναμη και ενέργεια. Εκφράζοντας τα εσωτερικά τους συναισθήματα  απελευθερώνονται, διευρύνοντας έτσι την αισθαντικότητά τους στη ζωή.
Οι απελευθερωτικές διαδικασίες της χοροκινητικής έκφρασης καλλιεργούν καινούργιες δυνατότητες ύπαρξης, εξέλιξης, επικοινωνίας και μάθησης, οι οποίες γεμίζουν τους συμμετέχοντες με ζωντάνια, χαρά και αισιοδοξία.

Τι μπορεί κάποιος να περιμένει από την χοροθεραπεία;

 

 

  • Αποδέσμευση ψυχοσωματικών εντάσεων
    •    Μείωση του άγχους
    •    Πρόληψη και αυτο-θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενειών
    •    Απελευθέρωση της κίνησης και ανάπτυξη του προσωπικού τρόπου έκφρασης
    •    Ευκαμψία
    •    Βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας με τους γύρω
    •    Καλλιέργεια καλής επαφής με το σώμα
    •    Κατανόηση του τι θέλω, ποιες είναι οι προκλήσεις και ποια τα εμπόδια στην επίτευξη στόχων
    •    Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αποφασιστικότητας
    •    Ανάπτυξη της ζωτικότητας, της διάθεσης για ζωή και δημιουργικότητα
    •    Καταπολέμηση της αρνητικής εικόνας σώματος
    •    Καταπολέμηση της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, της έλλειψης διάθεσης.

Δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη γνώση χορού.

 

Σε ποιον απευθύνεται

Η θεραπεία αυτή απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, χωρίς να απαιτεί χορευτική εμπειρία, προσφέροντας έναν ασφαλή χώρο για έκφραση και ανακάλυψη. Ο συνδυασμός μουσικής και κίνησης δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον χαλάρωσης και ενδυνάμωσης.

Προσφέρονται 4ωρες ομαδικές συνεδρίες δια ζώσης μία φορά το μήνα και ατομικές δια ζώσης ή online.

Οι συνεδρίες αυτές έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς. Η  ετήσια ενότητα των 10 συναντήσεων όπως την προτείνουμε, σας εγγυάται μια πρώτη ικανοποίηση των θεμάτων και των στόχων που έχετε θέσει, με κανέναν όμως τρόπο δεν είναι επαρκής για μια εις βάθος κατανόηση της ψυχικής δομής. Συστήνονται δυο τουλάχιστον χειμερινές περίοδοι.

Σημείωση: 

Η πρώτη συνεδρία λειτουργεί ως δοκιμαστική και κατόπιν θα χρειαστεί να δεσμευτείτε για τουλάχιστον 3 συνεδρίες.  Οι συνεδρίες γίνονται από Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και τις φετεινές ημερομηνίες εδώ: https://www.shantom.gr/programma/programma-mathimaton 

Τόπος Διεξαγωγής: Πολυχώρος Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοιας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι, στάση μετρό «Χολαργός» της γραμμής 3 (έξοδος προς Αθήνα).

Περισσότερα για τη χοροθεραπεία: https://www.shantom.gr/mathimata/xorotherapeia

Επικοινωνία

Δηλώσεις Συμμετοχής και πληροφορίες: Στη γραμματεία, Δε-Πε. 18:00-22:00, Παρ. 18:00-21:00. τηλ. 2106717529 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Λήδα Shantala

Χοροθεραπεύτρια GDTR Sr, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. Licence ès Lettres, Paris III Sorbonne), χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ καθώς και Ινδικής κλασικής Yoga, ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala».
Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας  της Ινδίας «Kaivalya Dhama»,  της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha».
Στην Ελλάδα, ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα.
Το 1987 άρχισε να διδάσκει κατ αρχήν στο «Κέντρο Μάντιραμ».
To 2003 δημιούργησε και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom.
Το 2022 ίδρυσε την Ακαδημία Ινδικής κλασικής Yoga και εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων Yoga 200 ωρών, με διεθνή πιστοποίηση.
Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.

Last modified on Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 19:13

Follow Us