Νomadic School of Moving Thought με την Σόνια Ντόβα

dova seminario

22 - 26 Απριλίου 2024

Στο ΣΥΝΑΣΚί υποδεχόμαστε τη Σόνια Ντόβα.

Πρωινά μαθήματα πρακτικής
10πμ-12 • drop-in €20 • εβδομάδα €70

Μεσημεριανό σεμινάριο
1-3μμ • εβδομάδα €70
Και τα δύο €120

Στην πρωινή ζώνη μαθημάτων 10πμ-12, η Σόνια θα μοιραστεί την πρακτική της, το Nomadic School of Moving Thought. Tο Νomadic School of Moving Thought είναι μια εξελισσόμενη έρευνα χορού η οποία ενεργοποιεί την κίνηση και την αναγνωρίζει ως μια σχεσιακή μεταβαλλόμενη μαθησιακή λειτουργία. Παράλληλα, ενεργοποιεί τον «διευρυμένο» χορογραφικό χώρο ως μια διαδικασία εξερεύνησης των ‘κινούμενων’ σκέψεων, ως έναν ευαίσθητο μικρο-αντιληπτικό κόσμο ενεργό να νιώσει τη σχεσιακή δυνατότητα να κινηθεί και να συγκινηθεί.

Αποτελείται από μια σειρά σωματικών πρακτικών, οι οποίες προσκαλούν τα σώματα να διευρύνουν τον αισθητηριακό τους κόσμο. Ποιητικές εικόνες, αισθητηριακές ενεργοποιήσεις, μικρο-παρατήρηση, ιδεοκίνηση, φαντασία, ήχοι, λέξεις αποτελούν την ύλη η οποία ενεργοποιεί την κίνηση να συμβεί. Οι διαφορετικές σωματικές πρακτικές επιτρέπουν να μελετήσουμε την αισθητηριακή αντίληψη και να μεταβάλλουμε τις συνήθεις αντιληπτικές ικανότητες, να αναπτύξουμε αισθητηριακή ευαισθησία, να διευρύνουμε την φαντασιακή μας δυνατότητα και να αναγνωρίσουμε συλλογικά το σώμα ως έναν οντολογικό χώρο ο οποίος λειτουργεί με φροντίδα για ισότιμες σχέσεις στον κόσμο. Είναι μια πρακτική που ξεδιπλώνει έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και εγείρει ερωτήματα για τις αισθητηριακές διαστάσεις της ύπαρξης μας στην τρέχουσα εποχή. Ενεργοποιεί το σώμα ως μια ζωτική δύναμη η οποία δρα συλλογικά και ευαίσθητα. Μια διαδικασία η οποία κινείται προς μια ευαίσθητη οικολογική κατανόηση του «γίγνεσθαι».

Στην μεσημερινή ζώνη 1-3μμ, η Σόνια θα οδηγήσει ένα σεμινάριο υπό τον τίτλο Χαρτογραφώντας Συλλογικούς Χώρους | Διευρύνοντας τις Χορογραφικές Δυνατότητες. Λίγα λόγια για το σεμινάριο: Πώς οι συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχν*ιδων/ δασκάλων και συμμετεχ*ουσών/μαθητ*ριών οδηγούν σε μια κουλτούρα δημοκρατικής συνύπαρξης; Πως δημιουργούμε έναν χώρο για ενεργή και ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία έρευνας, διαλόγου, λήψη αποφάσεων και πράξης? Πως η συν-δημιουργική αυτή προσέγγιση σχηματίζει απροσδόκητους χορογραφικούς χώρους; Η ενεργή συμμετοχή εφαρμόζεται ως μια βιώσιμη και ευαίσθητη μέθοδος δημιουργίας η οποία επιτρέπει διαφορετική ιεραρχική προσέγγιση, συμπεριλαμβάνει κοινή κατανόηση, διαπραγματεύεται διαφορές και διατηρεί τη συμμετοχή ως ένα παραγωγικό πεδίο δυνατοτήτων, όπου ‘η κοινή εμπειρία μπορεί να δημιουργήσει νέα, απροσδόκητη και αποκεντρωμένη γνώση’ (Bishop, 2012). Το εργαστήριο προσφέρει εργαλεία για την δημιουργία ενεργών και ασφαλών χώρων που επιτρέπουν διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης και δημιουργίας να συμβούν. Μοιράζεται επίσης, εργαλεία για τον σχεδιασμό συν-δημιουργίας χορογραφικών έργων. Διερευνά πρακτικά πώς να προσκαλεί τα συμμετέχοντα σώματα σε ένα συμμετοχικό δημιουργικό χορογραφικό σύστημα βασισμένο σε μια δυναμική και δημιουργική ‘μάθηση’.

logo square

COCHLEA studia
Παναγή Μπενάκη 4, TK 11471, Αθήνα
www.cochleares.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
T. 6909853355


Η ΣΟΝΙΑ ΝΤΟΒΑ (soniantova.wixsite.com/dance) είναι επαγγελματίας στον κλάδο του χορού και εργάζεται στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια. Ολοκλήρωσε με άριστα τον μεταπτυχιακό τίτλο έρευνας χορού του πρόγραμματος “Dance and Participation” (Χορός και Συμμετοχικότητα) από το Danish National School of Performing Arts στην Δανία (DK). Κατέχει Κρατικό δίπλωμα κλασικού και σύγχρονου χορού από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού (GR). Τιμήθηκε με υποτροφία για παρακολούθηση του προγράμματος σύγχρονου χορού στην σχολή EPSEDANSE (Montpellier, FR).

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ σκιαγραφείται από τη συνύφανση της κίνησης, της παιδαγωγικής, της συμμετοχικής χορογραφίας και της έρευνας. Yποστηρίζει τη σημασία της ενσώματης τέχνης ως μια ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τη σωματικότητα τόσο του εαυτού μας όσο και του περιβάλλοντός μας. Ενδιαφέρεται να δρα σε φυσικά περιβάλλοντα και να εμπλέκει τη χορογραφία των πολιτών ως εργαλείο συλλογικής φροντίδας και κοινωνικής αλλαγής. Η τρέχουσα εστίαση της είναι στο ερώτημα "Ποια σωματική επιτελεστικότητα χρειαζόμαστε σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας ηθικής και οικολογικής κρίσης και πώς η συμμετοχική χορογραφία μπορεί να φέρει τέτοιου είδους αλλαγές στο κοινωνικό σύνολο;”

Οι ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ που μοιράζεται, επικεντρώνονται στη σχέση της αντιληπτικής εμπλοκής και του αισθησιακού κόσμου. Προτείνει το σώμα ως έναν οντολογικό χώρο που λειτουργεί με φροντίδα για ισότιμες σχέσεις στον κόσμο. Δημιουργεί δομές που επιτρέπουν την ελεύθερη σύνδεση του σώματος και την προσωπική ανακάλυψη του κάθε σώματος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ και ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ σε διάφορα καλλιτεχνικά- εκπαιδευτικά προγράμματα με κεντρικό άξονα το ευαίσθητο σώμα (προγράμματα ERASMUS+). Είναι συνεργάτης στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με στόχο την καλλιέργεια ενσυναίσθησης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος «Αισθητηριακά Οικοτοπία», ερευνώντας με εφήβους τον όρο «Βιωσιμότητα» και τις διαστάσεις της ενεργής βιοπολιτικής. Συνεργάστηκε με το Duncan Dance Center (Αθήνα) στο πρόγραμμα «Moving Ground» που επικεντρώνται στην σχέση “περμακουλτούρας και χορού”. Είναι συνεργάτιδα στο ερευνητικό πρόγραμμα χορού «NOMADIC ACADEMY», σε συντονισμό της Anna Konjetzky (Μόναχο), σχεδιάζοντας πρακτικές χορού που εστιάζουν στην ́πολιτική’ του σώματος μέσα από το πρίσμα της φεμινιστικής προοπτικής. Στη παρούσα φάση συνεπειμελείται με την ομάδα “A priori dance co”, τη διευρυμένη χορογραφική συμμετοχική σύνθεση «Beyond the Urban| Performing Ecosystems| Κινούμενα τοπία», η οποία προσκαλεί τα συμμετέχοντα σώματα να κατανοήσουν τα φυσικά περιβάλλοντα με ευαισθησία και να επανα-διατυπώσουν τη σχέση τους με τη φύση, εφαρμόζοντας πολυεπίπεδα την έννοια της φροντίδας.

 

Read 168 times

Follow Us