Αναγνώριση, θεραπεία και πρόληψη του πόνου στη μέση

 

Matthew Grierson

Ο Matthew Grierson με την χορεύτρια Shayley Timm. Photo by Hannah Chou, Courtesy Grierson.

Από μία απλή arabesque μέχρι τις πιο δύσκολες ακροβατικές κινήσεις, οι χορευτές συνηθίζουν να πιέζουν την πλάτη τους μέχρι τα άκρα. Ενώ η ευελιξία είναι όμορφη στη σκηνή και συχνά αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τους χορευτές, είναι σημαντικό να προστατεύετε τη μέση σας—και να δίνετε προσοχή στους πόνους νωρίς—για να εξασφαλίσετε μια μακρά, υγιή καριέρα.

 
Από πού προέρχεται ο πόνος;
 
Ο πόνος στην πλάτη είναι απίστευτα περίπλοκος, λέει η Δρ Rachael Greenwell, DPT, φυσιοθεραπεύτρια που συνεργάζεται με χορευτές του Broadway. Συχνά, η πηγή του πόνου μπορεί να συνδέεται με την ηλικία του χορευτή: Οι χορευτές στην αρχή της καριέρας κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγματα από στρες, όσοι είναι 20 και 30 ετών τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από δισκοκήλες και οι χορευτές μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. «Σε εκείνα τα πρώιμα αναπτυξιακά χρόνια, οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν αρκετή πίεση στο οστό που μπορεί να σπάσει», λέει ο Δρ Μάθιου Γκρίερσον, φυσίατρος από το Σιάτλ που εργάζεται με χορευτές. Η αρθρίτιδα και άλλα εκφυλιστικά προβλήματα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, εξηγεί. «Προχωρώντας στην πρώιμη ενήλικη ζωή, λόγω των φορτίων στους δίσκους, μπορεί να αναπτυχθούν μικρές πιέσεις φθοράς και το υγρό μέσα στο δίσκο μπορεί να διαρρεύσει. Αν είναι αρκετά μεγάλη κήλη, μπορεί να τσιμπήσει ακόμη και ένα νεύρο».
 

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου

Εκτός από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις που σχετίζονται με τον χορό, η Greenwell λέει ότι ο πόνος στην πλάτη προκαλείται συνήθως από ένα πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό εύρος κίνησης στη σπονδυλική στήλη. Οι χορευτές με υψηλή κινητικότητα χρειάζονται τη δύναμη για να υποστηρίξουν με ασφάλεια αυτήν την ευελιξία. «Φαίνεται υπέροχο επί σκηνής, αλλά οι μύες και οι αρθρώσεις τους υφίστανται υπερβολική πίεση», εξηγεί. Από την άλλη πλευρά, οι χορευτές με λιγότερη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να καταπονήσουν τους μύες τους πιέζοντας μια θέση που δεν είναι εύκολη για το σώμα τους.

 
Πώς θα βοηθηθούμε

Λοιπόν, έχετε πόνο στην πλάτη, αλλά πώς ξέρετε πότε να επισκεφτείτε έναν ειδικό; Σύμφωνα με την Greenwell, εάν αισθάνεστε πόνο που ακτινοβολεί ή πόνο που σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα ή εάν υποστείτε έναν οξύ τραυματισμό στην πλάτη σας, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια αμέσως. «Από τη λιγότερο ακραία περίπτωση, εάν απλώς αισθάνεστε ότι χρειάζεστε κάποια καθοδήγηση σχετικά με τη σωστή εξάσκηση ή εάν έχετε κάποιο πόνο στην πλάτη και δεν είστε σίγουροι πώς να τον διαχειριστείτε, ένας καλός φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει.»

Ο Grierson προσθέτει ότι όταν επισκεφτείτε έναν ειδικό, είναι αναμενόμενο πως θα σας δοθεί ένα σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας μέσα στα πρώτα ραντεβού. Ένας γιατρός ή φυσιοθεραπευτής με εμπειρία στη θεραπεία χορευτών μπορεί να σας πει εάν είναι ασφαλές να συνεχίσετε να χορεύετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης και ποιες κινήσεις μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε. Μερικές φορές, ανάλογα με τη σοβαρότητα, οι ασθενείς χρειάζονται ενέσεις κορτιζόνης ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

 
Πρόληψη

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι εξαιρετικά περιοριστικός, γι' αυτό λάβετε μέτρα για να τον αποτρέψετε—ακόμα κι αν έχετε φορτωμένο πρόγραμμα. Η Greenwell λέει ότι μια σωστή ρουτίνα προθέρμανσης είναι απαραίτητη. Φροντίστε να συμπεριλάβετε δυναμικές διατάσεις και ασκήσεις που προάγουν τη σταθερότητα του κορμού και των ώμων. Συνιστά επίσης να δουλέψετε σε ένα πρόγραμμα cross-training που περιλαμβάνει ενδυνάμωση των γλουτών, που θα σας βοηθήσει να ασκήσετε λιγότερη πίεση στην πλάτη σας.

 
Μετάφραση / Προσαρμογή: Κώστας Βασιλιάγκος

Πηγή

 

Read 1054 times Last modified on Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 21:13

Follow Us