Ετήσιο εργαστήριο χορογραφίας Making & unmaking dances με τη Μέντη Μέγα

mega ergastirio xorografias

ΕΤΗΣΙΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ:
MAKING AND UN-MAKING DANCES 2024-25

Εργαστήριο χορογραφίας προχωρημένου επιπέδου στο ΙΣΟΝ

με την Μέντη Μέγα.

Από τον Οκτώβριο του 2024 μέχρι τον Μάιο του 2025

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αποφοίτους επαγγελματικών σχολών και άτομα με αναπηρία με εμπειρία στην κίνηση και το χορό και είναι προχωρημένου επιπέδου.

Φέτος το ετήσιο εργαστήριο χορογραφίας Making & unmaking dances θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά και θα καλύψει νέα ύλη σε σχέση με πέρυσι. Θα μπορούν να συμμετάσχουν καινούριες/οι συμμετέχουσες/οντες παρακολουθώντας ένα ειδικό εργαστήριο τον Οκτώβριο, καθώς και παλιές/οί συμμετέχουσες/οντες που θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο. 

Όπως και πέρυσι, κεντρικό στοιχείο του εργαστηρίου θα είναι η γνωριμία με επισκέπτριες/-ες  καλλιτέχνες και θεωρητικούς από το χορό και άλλα πεδία και οι επισκέψεις σε χώρους εκτός του ΙΣΟΝ. Η φετινή ύλη θα κινηθεί σε πιο διεπιστημονική κατεύθυνση, διερευνώντας τη σχέση της χορογραφίας με τα εικαστικά, την περφόρμανς και το θέατρο και εμβαθύνοντας σε ζητήματα που αφορούν την πολιτική και φιλοσοφική διάσταση του χορού σήμερα. Το στοιχείο του «making and unmaking» δηλαδή του «φτιάχνω και ξαναφτιάχνω» χορογραφίες θα συνεχιστεί και φέτος, οδηγώντας όπως και πέρυσι σε συμπυκνωμένη και πολύτιμη χορογραφική εμπειρία. Ανάλογα με τη σύνθεση της φετινής ομάδας και σε συνεννόηση με τις καινούριες συμμετοχές, η ύλη μπορεί να διαφοροποιηθεί ελαφρώς.

Οι συμμετέχουσες/-οντες θα δουλέψουν σε τρεις ομάδες, στο πλαίσιο των οποίων θα διερευνήσουν τις δικές τους ιδέες, με τελικό στόχο τη δημιουργία τριών συλλογικών χορογραφικών εργασιών. Κάθε μια/ένας θα έχει τη δυνατότητα να «οδηγήσει» τη χορογραφική διαδικασία για ένα διάστημα, να δοκιμάσει διαφορετικές μεθόδους παραγωγής υλικού, να αναπτύξει τη δική της/του καλλιτεχνική πρακτική και να δεχθεί προσωπική ανατροφοδότηση. 

Το εργαστήριο είναι προχωρημένου επιπέδου και έχει επαγγελματικές απαιτήσεις. Απουσίες γίνονται μόνο για έκτακτους λόγους και είναι απαραίτητη η δήλωση της δεύτερης μέρας έρευνας κατά την αίτηση. Επίσης, φέτος θα εφαρμοστεί μια βασική αξιολόγηση των συμμετεχόντων, με κύρια κριτήρια την συνέπεια στην παρουσία και στην παράδοση μικρών εργασιών. 

Το στοιχείο της συμπερίληψης εξακολουθεί να είναι κεντρικό για το εργαστήριο και αυξάνει το βαθμό δυσκολίας του. Οι συμμετέχουσες/-οντες πρέπει να το λάβουν αυτό το στοιχείο υπόψιν τους από την αρχή και να δεσμευτούν απέναντι σε αυτήν τη σημαντική παράμετρο.

Πρόσκληση σε συνάντηση για ενημέρωση

Όπως και πέρυσι, φέτος το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 11:00-13:00 , θα γίνει μια ειδική ενημερωτική συνάντηση για παλιές/-ους και νέες/-ους συμμετέχουσες/-οντες στην οποία θα συζητηθούν αναλυτικά η μορφή, οι στόχοι και οι προκλήσεις του εργαστηρίου και θα απαντηθούν οι απορίες των παρευρισκόμενων.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Εισαγωγικό σεμινάριο: όλες οι Τετάρτες του Οκτωβρίου, 10:00-15:00.
  • Ημέρα εργαστηρίου/διδασκαλίας:Τετάρτες από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάϊο, 10:00-15:00.
  • Ημέρα προβών:(επιλέγετε) Δευτέρα, Τρίτη ή Σάββατο  (10:00-13:00)

Ετήσιο κόστος συμμετοχής: 850 € + ΦΠΑ.

Προκαταβολή: 200 € (έως 1ή Οκτωβρίου)

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Τηλέφωνο: 2130411546 &  6939308409
Email: 
isondancetheater@gmail.com
Website: 
https://ison.com.gr/
ΙΣΟΝ Θέατρο-Χορός, Μελενίκου 33, Βοτανικός (στάση μετρό Κεραμεικός)
Facebook | Instagram
 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Η Μέντη Μέγα γεννήθηκε στην Αγγλία το 1978. Αποφοίτησε από την Κ.Σ.Ο.Τ το 1998 και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο London Contemporary Dance School / Πανεπιστήμιο Kent. Δουλεύει σαν χορογράφος, δασκάλα χορού και ιστορίας χορού, δραματουργός, παραδίδει εργαστήρια, γράφει άρθρα και κάνει ομιλίες γύρω από το χορό και την περφόρμανς. Τον Σεπτέμβριο του 2023 κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ΣΩΜΑΤΑ ΠΑΡΟΝΤΑ: Μια εισαγωγή στη θεωρία του χορού, που περιέχει 17 θεωρητικά κείμενα για το χορό, σε επιλογή, μετάφραση και με εισαγωγικά κείμενα της ίδιας. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες από διάφορα πεδία και από το 2013 δραστηριοποιείται στο πεδίο της προσβασιμότητας στο χορό για άτομα με αναπηρία ως συνεργαζόμενος καλλιτέχνης της Στέγης του Ωνασείου σε σχετικά προγράμματα. Μεγάλο μέρος της δουλειά της τα τελευταία χρόνια περιστρέφεται γύρω από θέματα ταυτότητας και νεότερης ελληνικής ιστορίας, με κεντρικό άξονα το σώμα ως σημείο τομής του προσωπικού και του συλλογικού βιώματος. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Χορού, που οργάνωσε μεταξύ του 2010 και του 2016 εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά έργα καθώς και community projects σε όλη την Ελλάδα, και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του DBM (Danse Bassin Mediterraneé, 2009-11). Έχει χορογραφήσει τα έργα: Ποιητικό Άσυλο (Φεστιβάλ Αθηνών, 2008), Το Μαντρόσκυλο, μια αλληγορία για τα Media (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, 2010), Μεταπολίτευση (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2012), Sweet Abyss (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2014), Transforming Me, ένα δίγλωσσο σόλο (MIRfestival 2014, 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Danae Festival Milan 2015), Τρίπλες και Τριπλέτες (παράσταση για εφήβους, εκπαιδευτικό πρόγραμμα Στέγης, 2017-18), Trapped (Fast Forward Festival, συμπαραγωγή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Εθνικού Θεάτρου, Εθνικό Θέατρο 2018).   https://mediemegas.gr/

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΟΝ  

Από το 2019, η ομάδα ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) και  η ομάδα ΈΞΙΣ (Συμπεριληπτική ομάδα σύγχρονου χορού) λειτουργούν τον πρώτο χώρο συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών στην Αθήνα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Βασίλη Οικονόμου, Άννας Βεκιάρη και Ηλία Κουρτπαρασίδη.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το πρόγραμμα του ΙΣΟΝ περιλαμβάνει συμπεριληπτικά εργαστήρια και μαθήματα, για άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά και επιπέδων, με επαγγελματικά αλλά και παιδικά- εφηβικά τμήματα θεάτρου και χορού. Τα μαθήματα του εργαστηρίου ΙΣΟΝ στοχεύουν στη συνεκπαίδευση και συν-αντίληψη ανάπηρων και μη ανάπηρων σπουδαστών.

 

Follow Us