Επιχορηγήσεις 2027: ανοίγει η πρόσκληση για τις ομάδες κλασικού και σύγχρονου χορού

Επιχορηγήσεις 2027: ανοίγει η πρόσκληση για τις ομάδες κλασικού και σύγχρονου χορού
Τα λογότυπα των προγραμμάτων «Δημιουργική Ελλάδα» και «Ελληνικός — © ΥΠΠΟ

Από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου οι ομάδες κλασικού και σύγχρονου χορού μπορούν να διεκδικήσουν κρατική επιχορήγηση για το 2027. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε δώδεκα προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ανάμεσά τους και μία ειδικά για τον χορό, με προθεσμία υποβολής έως τις 30 Νοεμβρίου.

Οι προσκλήσεις εντάσσονται σε δύο προγράμματα: το γνωστό «Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2027» και το νέο «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός – Επιχορηγήσεις Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2027», στο οποίο περνούν πλέον και τα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη διαμαρτυρία των σωματείων θεάτρου και χορού για τα ποσά της φετινής χρονιάς.

Τι προβλέπει η πρόσκληση για τον χορό

Η κατηγορία απευθύνεται σε ομάδες κλασικού και σύγχρονου χορού και καλύπτει παραγωγές, φεστιβάλ, περιοδείες και εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τη σελίδα της κατηγορίας στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων, επιλέξιμα είναι επίσης συνέδρια, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για τον χορό, καθώς και η συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις. Αιτήσεις υποβάλλουν μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα με πολιτιστικό ή κοινωφελή σκοπό που έχουν ιδρυθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026, και κάθε φορέας μπορεί να καταθέσει μία μόνο πρόταση σε όλες τις προσκλήσεις μαζί.

Τα ποσά κλιμακώνονται ανάλογα με το ιστορικό της ομάδας και τον αριθμό των χορευτών: 7.500 ευρώ για σόλο έργο, με μία επαγγελματική παραγωγή την περίοδο 2024–2026· 15.000 ευρώ για τουλάχιστον δύο χορευτές· 25.000 ευρώ για τρεις χορευτές και δύο παραγωγές από το 2023· και το ανώτατο κλιμάκιο για τέσσερις χορευτές και τρεις παραγωγές από το 2022. Για το ανώτατο ποσό η σελίδα αναφέρει σε ένα σημείο 30.000 και σε άλλο 35.000 ευρώ, οπότε όσοι ενδιαφέρονται καλό είναι να το επιβεβαιώσουν με την αρμόδια υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις παραστάσεις στην Ελλάδα (τρεις για τις νεοσύστατες ομάδες) και επαγγελματίες χορευτές.

Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την καλλιτεχνική ποιότητα και τη χορογραφική μεθοδολογία, τον ρεαλιστικό προϋπολογισμό, τη συνεργασία με επαγγελματίες και τη δίκαιη αμοιβή τους, αλλά και τις άλλες πηγές χρηματοδότησης. Στις περιοδείες μετρούν ο αριθμός των σταθμών και οι στάσεις στην περιφέρεια ή στο εξωτερικό. Οι φορείς πρέπει ακόμη να τηρούν τις υποχρεώσεις για την πρόσληψη, την αμοιβή και τη δήλωση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, όπως ορίζει το άρθρο 111 του ν. 5039/2023. Δεν χρηματοδοτούνται λειτουργικά έξοδα, εξοπλισμός και υποδομές, ούτε εποπτευόμενοι ή τακτικά επιχορηγούμενοι φορείς, ενώ από την κατηγορία εξαιρούνται ρητά ο παραδοσιακός χορός, η σάλσα, η ρούμπα και οι χοροί αιθούσης.

Το δελτίο τύπου αναφέρει δύο ακόμη ρυθμίσεις, σε συνάρτηση με τη νέα κατηγορία του λαϊκού πολιτισμού: οι επίσημοι τίτλοι και οι περιγραφές των προτάσεων πρέπει να διατυπώνονται στα ελληνικά, και προβλέπεται ειδικός συντελεστής προσαύξησης για προτάσεις από παραμεθόριες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθώς και από την περιφέρεια γενικότερα. Από την ανακοίνωση δεν προκύπτει με σαφήνεια αν οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν και την πρόσκληση για τον χορό· αυτό θα φανεί στο πλήρες κείμενο των προσκλήσεων.

Ο παραδοσιακός χορός σε δική του κατηγορία

Το νέο πρόγραμμα «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» περιλαμβάνει τρεις προσκλήσεις: για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, για τα μουσεία και τις συλλογές νεότερου πολιτισμού και για φεστιβάλ παραδοσιακών και δημοτικών χορών και μουσικής. Έτσι ο παραδοσιακός χορός, που μένει έξω από την πρόσκληση για τις ομάδες κλασικού και σύγχρονου χορού, αποκτά ξεχωριστή διαδρομή χρηματοδότησης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη δήλωσή της, συνέδεσε τη νέα κατηγορία με την ανάδειξη των παραδόσεων της ελληνικής μουσικής και του χορού. Στάθηκε επίσης στη γλώσσα ως φορέα ιστορικής μνήμης και συλλογικής ταυτότητας, θυμίζοντας την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO, και στη στήριξη των φορέων της περιφέρειας.

Το πλαίσιο: οι επιχορηγήσεις του 2026 και οι αντιδράσεις

Στις 17 Αυγούστου το Υπουργείο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του προγράμματος 2026 για το θέατρο και τον χορό, συνολικού ύψους 2,36 εκατ. ευρώ. Στον χορό υποβλήθηκαν 83 αιτήματα επιχορήγησης· επιχορηγήθηκαν 48 ομάδες με 685.000 ευρώ συνολικά, ενώ άλλες 22 προτάσεις έλαβαν αιγίδα. Η Λίνα Μενδώνη μίλησε τότε για έμφαση στις παραγωγές που περιοδεύουν στην περιφέρεια και στα νησιά και για διαφανή αξιολόγηση, ενώ ο υφυπουργός Ιάσονας Φωτήλας χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση έμπρακτη στήριξη και όχι συμβολική κίνηση.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ) είδαν διαφορετικά τα ίδια στοιχεία. Κατά τα σωματεία, όπως μεταδίδει Το Βήμα, το κονδύλι του χορού μειώθηκε από 800.000 σε 685.000 ευρώ και η μέση επιχορήγηση ανά εγκεκριμένη πρόταση έπεσε από περίπου 18.200 σε 14.600 ευρώ, με ορισμένα ποσά να περιορίζονται στις 3.000–5.000 ευρώ. Επισήμαναν ακόμη ότι οι αιτήσεις είχαν κλείσει στις 2 Φεβρουαρίου και τα αποτελέσματα βγήκαν τον Αύγουστο, κάτι που κατά τα σωματεία δυσκολεύει τον προγραμματισμό των ομάδων. Το ΣΕΧΩΧΟ έθεσε ειδικά το ζήτημα της στήριξης του χορού εκτός Αθήνας και της έλλειψης χώρων πρόβας.

Τα δύο σωματεία ζήτησαν έκτακτη επιχορήγηση για το 2026, να διατίθεται το 2% του κρατικού προϋπολογισμού στον πολιτισμό με συγκεκριμένο ποσοστό για θέατρο και χορό, να μην αποκλειστούν ή τιμωρηθούν ομάδες που προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους ή αρνούνται τη φετινή επιχορήγηση, και να παραχωρηθούν δημόσιοι χώροι για πρόβες. Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο, στην οδό Μπουμπουλίνας.

Η ανακοίνωση των νέων προσκλήσεων δεν αναφέρει τον συνολικό προϋπολογισμό για το 2027 ούτε το ποσό που αντιστοιχεί στον χορό. Στα δημοσιεύματα που εντοπίσαμε δεν υπάρχει δημόσια απάντηση του Υπουργείου στα συγκεκριμένα αιτήματα των σωματείων. Φέτος η προθεσμία υποβολής λήγει περίπου δύο μήνες νωρίτερα από πέρσι, χωρίς όμως να ανακοινώνεται πότε αναμένονται τα αποτελέσματα.

Πηγές αναφοράς

Υπουργείο Πολιτισμού, Δελτίο Τύπου, «Προσκλήσεις για δράσεις Σύγχρονου Πολιτισμού και Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», 16 Οκτωβρίου 2026

Πύλη Πολιτιστικών Φορέων – Υπουργείο Πολιτισμού, «Χορός» – σελίδα της κατηγορίας επιχορηγήσεων

HuffPost Greece, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, «ΥΠΠΟ: Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 2,36 εκατ. ευρώ για το θέατρο και τον χορό», 17 Αυγούστου 2026

Το Βήμα, Newsroom, «ΣΕΗ και ΣΕΧΩΧΟ: Κινητοποίηση στο ΥΠΠΟ για τις επιχορηγήσεις θεάτρου και χορού», 1 Οκτωβρίου 2026

© dancetheater.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση αποσπάσματος με αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το άρθρο.

Ειδοποιήσεις στο email σου για νέες δημοσιεύσεις

Μία σύνοψη κάθε Πέμπτη στο email σου, μόνο όταν υπάρχει κάτι νέο. Για μέλη — η εγγραφή είναι δωρεάν. RSS

Σου άρεσε; Μοιράσου το

MessengerViberWhatsAppX

Άλλες δημοσιεύσεις