Ετήσιο Improv & Performance workshop με τη Μαρίνα Μαυρογένη

Performance workshop marina MAVROGENI


“Ανακάλυψα ότι οι ερμηνευτές γίνονται καλύτεροι όταν δεν παίρνουν στα σοβαρά τον [εαυτό τους, ό-ταν βρίσκουν σημεία στο έργο που τους ιντριγκάρουν και δε φοβούνται να εκτεθούν. Στόχος της εκ-παίδευσης που προτείνω είναι ο/η performer να αγαπήσει το λάθος, να αυτοσχεδιάζει με κανόνες και να ορίζει το τεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα της ερμηνείας του/της. Σε όλη αυτή την πορεία ανακα-λύπτει τα όρια του σώματος πάνω στην σκηνή, παίζει με τα παιχνίδια του μυαλού και διαπραγματεύε-ται τη σωματική και νοητική αντοχή.” -Μαρίνα Μαυρογένη

H 'Mέθοδος για τον Aυτοσχεδιασμό και την Performance', της Μαρίνας Μαυρογένη απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορεύτριες/ές, σπουδάστριες/ές παραστατικών τεχνών, αλλά και σε οσ@ αγαπούν τις παραστατικές τέχνες, έχ@ μία μικρή εμπειρία στην κίνηση και στο λόγο και θέλουν να αποκτήσουν εργαλεία-τεχνικές που αφορούν τον αυτοσχεδιασμό και την performance.
Είναι μια βιωματική εκπαίδευση που επικεντρώνεται στο σώμα και στα εργαλεία που έχει ανάγκη ο/η performer για να αυτοσχεδιάσει πάνω στην σκήνη.

H ετήσια σπουδή πάνω στη “Μέθοδο”, διάρκειας 90 ωρών, χωρίζεται σε τρεις κύκλους των τριάντα ωρών. Στο τέλος κάθε κύκλου ο/η performer παρουσιάζει την δουλειά του/της σε κοινό.
Στη διδασκαλία της, η Μαρίνα προσεγγίζει την performance σαν μία μορφή τέχνης και μάλιστα σαν μια τέχνη καθαρά σωματική. Μελετά τη ζωντανή κίνηση του σώματος, την πρόθεση πίσω από τη δράση του/της ερμηνευτή/ιας, τη χρήση των συναισθημάτων και του ‘εδώ και τώρα’ σαν σημείο εκκίνησης στον αυτοσχεδιασμό. Συνθέτοντας τις γνώσεις της με έναν πρωτότυπο τρόπο, και μην έχοντας ανακάλυψει την πυρίτιδα, έχει δημιουργήσει μια τεχνική που χρησιμοποιεί το σώμα σαν βασικό εργαλείο δημιουργίας με αφετηρία την πρώτη παρόρμηση του/της ερμηνευτή/ιας. Η τέχνη είναι μία και όταν προκύπτει από την παρόρμηση μας, συνθέτει όλοκληρες ιστορίες.

Αναζητά την αυθεντικότητα, το χιούμορ, την ανατροπή, την “εύπεπτη” παρουσίαση θεμάτων που μπορεί να μην είναι πάντα εύκολα. Εξοικιώνεται με τον φόβο της γελοιότητας και το αστείο του πράγματος ακριβώς την στιγμή που συμβαίνουν πάνω στην σκηνή.

Η αμεσότητα και η επικοινωνία με το κοινό, γίνονται προτεραιοτητά του/της.
Κατά τη δημιουργία ενός έργου ζητά από τους/της ερμηνευτές/ιες και τους /της μαθητές/ιες της, να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους στη συνέχεια καλούνται να αποδομήσουν.
Άλλωστε όλα τα παιχνίδια έχουν κανόνες, για να μπορέσεις να ‘παίξεις’.

Οι κανόνες είναι:
• Ο λόγος προκύπτει πάντα και μόνο από το σώμα.
• Η δράση είναι βασισμένη πάνω στην παρόρμηση και την καθαρή πρόθεση.
• Η κίνηση παράγεται με γνησιότητα και αυθεντικότητα.
• Το έργο λέει μια ιστορία, όχι απαραίτητα αφηγηματική.
• Η δράση είναι αναγκαία, αλλιώς ξεκινάμε από την αρχή.
• Οι ιστορίες και οι συνθήκες που δημιουργούνται είναι κατανοητές,
ώστε να αφορούν το θεατή.
• Τα προσωπικά χαρακτηριστικά των ερμηνευτών/ιων έχουν μεγάλη σημασία.
__________________________________________________________
ώρες εκπαίδευσης: 90 ώρες (τρείς κύκλοι των 30 ωρών)
κάθε Σάββατο από 30/9/2023, 11:00 με 14:00 μμ
η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην

experimenta logo
Experimenta Area
Κωνσταντινουπόλεως 138, Μεταξουργείο
8' με τα πόδια από τον σταθμό ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ
_______________________________________________________________
Στα δίδακτρα περιλαμβάνονται:
• 90 ώρες εκπαίδευσης
• μέηλ με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό
• σύνθεση solo, βασισμένo στα προσωπικά χαρακτηριστικά του/της ερμηνευτή/ιας
• βεβαιώση συμμετοχής
• φωτογραφικό υλικό
~~ δίδακτρα α' τριμήνου:
*300 ευρώ με προπληρωμή έως τις 20/09/2023
* μειωμένα δίδακτρα (για παλιές μαθήτριες/παλιούς μαθητές, φοιτητές/ριες, ανέργους, ευπαθείς ομάδες): 270 ευρώ με προπληρωμή έως τις 20/09/2023
* early bird: 270 ευρώ με προπληρωμή έως τις 20/08/2023
_________________________________________
Στις 9+10/9 θα διεξαχθεί σεμινάριο, με τίτλο “Improv & Performance workshop “ με τη Μαρίνα Μαυ-ρογένη, διάρκειας 6 ωρών (χωρισμένο σε δύο τρίωρα)
Είναι μια πρώτη μορφή γνωριμίας με τη συγκεκριμένη εκπαίδευση και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί δεσμευτικά αν κάποιος θέλει να δηλώσει κατ ευθεία συμμετοχή στην ετήσια.
https://www.facebook.com/events/3589216064694312
___________________________________
στοιχεία επικοινωνίας:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6932002524
Οι φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα από το improv & performance workshop που οργανώθηκε τον Ιούνιο 2023.
Photo by i.c._pics Ειρήνη Χατζηλάκου

 

Read 964 times

Follow Us