Εργαστήριο Butoh στους Δελφούς με την Ιωάννα Γκαραγκούνη

karagouni ergastirio butoh
Στο εργαστήριο, η πρακτική τού σώματος έχει να κάνει με την «αποκάλυψη» παρά με την «επίδειξη».

Το butoh είναι παραστατική τέχνη σε συνεχή εξέλιξη, ενεργεί ως πρόκληση και καταλύτης για μια βαθιά προσωπική έρευνα. Είναι μία συνθήκη αναστοχαστική, βαθιά συμπεριληπτική, μεταμορφωτική, διεκδικητική, που δοκιμάζει τις αντοχές των στερεότυπων.

Προσέγγιση του σώματος με αναθεωρητική πρόθεση. Με την αφύπνιση του σώματος – νου , μειώνοντας το «θόρυβο», απεγκλωβίζοντάς το από την ένταση και τα μπλοκαρίσματά του, το σώμα προβάλλει μνήμες, εικόνες, αισθήσεις, αισθήματα, ιδέες, παρορμήσεις, συναισθήματα … Το σώμα ανοίγει σε νέα πεδία έρευνας (ψυχοσωματική εμπειρία), «αγκαλιάζει» το ανοίκειο και εκφράζεται προς τα «έξω» χωρίς προκαταλήψεις (άλλοι άνθρωποι, αντικείμενα, περιβάλλον), εξερευνώντας μια λιγότερο γνώριμη, αλλά περισσότερο αυθεντική πλευρά της ύπαρξής μας. Δεν ελέγχουμε πάντα το σώμα, αλλά το παρατηρούμε και το ακολουθούμε.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει προθέρμανση, βηματισμούς εμπνευσμένους από την Ιαπωνική κουλτούρα και τρόπο ζωής, την ενότητα των αυτοσχεδιασμών, την ενότητα της μεταμόρφωσης καθώς και ασκήσεις που δημιουργούν συνθήκες εκφραστικής ελευθερίας στο κινούμενο σώμα.

Μέσω της βιωματικής οδού, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν – «αποκαλύψουν» το σώμα τους με ποικίλους τρόπους, κυρίως μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, την μεταμόρφωση – μεταστοιχείωση του σώματος σε άλλες μορφές, τη διερεύνηση των διαφορετικών ποιοτήτων των αντίθετων στοιχείων και αναλογιζόμενοι τη θέση τους σε διάφορες συνθήκες και καταστάσεις (το σώμα μπορεί να ανταποκρίνεται σε ακραίες ή και οριακές συνθήκες).

Σ΄ αυτό το εργαστήριο ο κάθε συμμετέχων, διεισδύοντας στο βαθύτερο επίπεδο της δημιουργικότητάς του, θα δει τον εαυτό του, θα δει έναν άλλο εαυτό, θα δει τον εαυτό του στον άλλον.

• Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, καλλιτέχνες και σε άτομα με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο butoh.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα του ξενώνα Villa C&C, Βασιλέων Παύλου & Φρειδερίκης 30, στο κέντρο των Δελφών.

Μέρες εργαστηρίου: 26, 27, 28 Οκτωβρίου 2024

26 Οκτωβρίου, 17:00 – 21:00
27 Οκτωβρίου 10:30 – 16:00
28 Οκτωβρίου 10:30 - 16:00

Σύνολο ωρών: 15

Διαμονή: Villa C&C, Βασιλέων Παύλου & Φρειδερίκης 30, Δελφοί

Κόστος εργαστηρίου & διαμονής: 160 €/εργαστήριο + 3 διαμονές

Προεξόφληση έως 10 Οκτωβρίου: 130 €/εργαστήριο + 3 διαμονές

Κόστος διαμονής: Οι τιμές των δωματίων διαμορφώνονται ειδικά για το εργαστήριο Butoh της Ιωάννας Γκαραγκούνη: για τρεις διαμονές σε 70 ευρώ/δίκλινο, 90ευρώ/τρίκλινο και 60ευρώ/ μονόκλινο το βράδυ.

Πληροφορίες κρατήσεων για τον ξενώνα Villa C&C: Θανάσης Καραμέρης κιν.6974784715 (Χάρτης)

Δρομολόγια Κτελ Ν.Φωκίδας: (Πατήστε εδώ)

Επικοινωνία: Ιωάννα Γκαραγκούνη: e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945309658

Η Ιωάννα Γκαραγκούνη είναι επαγγελματίας χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού με εκτενή εκπαίδευση και μακρόχρονη εμπειρία στον σύγχρονο χορό και το Butoh. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Alvin Ailey American Dance Center στη Νέα Υόρκη (1988-1991), όπου ειδικεύτηκε σε τεχνικές όπως Graham, Horton και Dunham (Afro Caribbean), μπαλέτο, θεατρικές τέχνες, ιστορία χορού, μουσική, αυτοσχεδιασμός, σύνθεση, τεχνική παράστασης,jazz,jazz workshops , special exercises. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα στο Merce Cunningham Dance Studio και στο Hawkins Studio της Νέας Υόρκης.
Από το 2000 έως το 2004, σπούδασε Butoh στην Ιαπωνία σε διάσημα στούντιο όπως το Tatsumi Hijikata Memorial Asbestos Studio στο Τόκιο, υπό την καθοδήγηση των Akiko Motofuji, Yoshito Ohno, Taketeru Kudo και Koichi Tamano, καθώς και στο Kazuo Ohno & Yoshito Ohno Dance Studio στη Γιοκοχάμα, υπό τη διδασκαλία των Kazuo Ohno και Yoshito Ohno. Επίσης, εκπαιδεύτηκε στο Tenshikan Studio με τον Akira Kasai και στο Dairakudakan Kochuten με την ομάδα Dairakudakan Dance Group. Συμμετείχε σε ειδικά σεμινάρια Butoh με τους Toru Iwashita και Yukio Waguri.

Το 2006, παρακολούθησε σεμινάριο Butoh με τον Katsura Kan στο Θέατρο Δόρα Στράτου στην Αθήνα και το 2008 έλαβε μέρος σε θεατρικά εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με διδασκαλίες από τους Στάθη Λιβαθινό, Wlodzimierz Staniewski, Josef Szeiler, Hans-Thies Lehmann και Έρση Πήττα.
Δίδαξε σε πολλές σχολές και καλλιτεχνικούς χώρους σε Ελλάδα και Ιαπωνία. Ως χορεύτρια και χορογράφος, παρουσίασε έργα σε διεθνείς σκηνές, με σημαντικές παραστάσεις στην Ελλάδα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Ανάμεσα στις σημαντικές συνεργασίες της, περιλαμβάνεται η διδασκαλία Butoh για τις «Βάκχες» του Ευριπίδη (2020, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή) και για την παράσταση «Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή - Ελλάδα / 1821» (2021, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή), που παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Αυτοσχεδιαστικός χορός και παρουσίαση της τέχνης του Butoh (2015, εκπομπή ART EPT με θέμα την Ιαπωνική κουλτούρα).
Επί σειρά ετών, υπήρξε μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τις εισαγωγικές, κατατακτήριες και διπλωματικές εξετάσεις στις Ανώτερες Σχολές Χορού στο μάθημα του σύγχρονου χορού και του αυτοσχεδιασμού.

 

Last modified on Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024 23:22

Follow Us