Τριήμερο retreat, διαλογιστικής κίνησης στη φύση με την Χριστίνα Κλεισιούνη

seminario contact kleisiouni kea

Τριήμερο retreat, διαλογιστικής κίνησης στη φύση, στην Κέα.
Παρασκευή 09/06 – Κυριακή 11/06/2023, 6 ώρες καθημερινά

Διδάσκει και συντονίζει η Χριστίνα Κλεισιούνη (εκπαιδεύτρια κίνησης / αυτοσχεδιασμού, σωματική ψυχοθεραπεύτρια, ασκήτρια του Σιάτσου).

Χορεύοντας με την αντήχηση. Η κίνηση της σιωπής.

«Μεγαλώνοντας, θέλω λιγότερες νότες και περισσότερες παύσεις. Παύσεις, όχι σιωπή. Οι παύσεις έχουν αντήχηση, θέλω να την απολαμβάνω αυτήν την αντήχηση, να την ακούω να μεγαλώνει. Μετά μπορεί να έρθει ο επόμενος ήχος, η επόμενη αρμονία. Αυτό ακριβώς θέλω.»
Ryuichi Sakamoto, διάσημος συνθέτης που πέθανε πρόσφατα

Το retreat απευθύνεται σε άτομα κάθε εμπειρίας και ηλικίας:
Με ενδιαφέρον να δουλέψουν τον εαυτό τους με πρόθεση την αυτογνωσία
Με περιέργεια να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους για έκφραση
Με διαθεσιμότητα να εμπλακούν δημιουργικά με τους άλλους,
Να ανοίξουν τον εαυτό τους και να συνδεθούν με το περιβάλλον βιωματικά μέσα από την κίνηση
Να μοιραστούν συναισθήματα και σκέψεις, την εμπειρία τους με την ομάδα

Με αφορμή τα 51 χρόνια εορτασμού του Contact Improvisation σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε αυτό το retreat που διεξάγεται στην περιοχή της Κουκουβαγιάς στο βορινό τμήμα του νησιού της Κέας. Θα δουλέψουμε αποκλειστικά σε ανοιχτό χώρο σε ένα κτήμα σχετικά απομονωμένο, 2 χλμ. από την παραλία του Οτζιά, γεμάτο με αμυγδαλιές και βελανιδιές, με υπέροχη φύση και θέα προς τη θάλασσα και το βουνό.

Πέρυσι τον Ιούνιο, για πρώτη φορά, στο ίδιο μέρος, οργανώσαμε retreat συνειδητής κίνησης και αυτοσχεδιασμού/CI σε συνεργασία με την Christina Svane. Η εμπειρία της κίνησης στη φύση λειτούργησε σε βάθος, απελευθερωτικά, επιδρώντας άμεσα στον ψυχισμό του καθενός στην ομάδα. Συνδεθήκαμε με τον εαυτό μας και τις ποιότητες που μας αποκάλυπτε το μοναδικό αυτό περιβάλλον, απολαμβάνοντας κιναισθητικά τα διάφορα ερεθίσματα, τη δύναμη που φέρει αυτός ο τόπος από την ιστορία και τον πολιτισμό του. Η μορφολογία του εδάφους στο κτήμα, το φως των Κυκλάδων, οι ήχοι και η παρουσία των ζώων, δημιούργησαν την αίσθηση μοναδικού σκηνικού. Μπορέσαμε έτσι να εμπνευστούμε και να συναντηθούμε αυτοσχεδιάζοντας μέσα από έναν διευρυμένο εαυτό.

Τα εργαλεία και οι πρακτικές που χρησιμοποιούμε είναι:
Οι αρχές της πρακτικής του Contact Improvisation
H διαλογιστική κίνηση σύμφωνα με την πρακτική Amerta Movement που ανέπτυξε ο Master teacher Suprapto Suryodarmo από την Ινδονησία, από την δεκαετία του ’90.
Η σύνδεση με την αναπνοή και τη φωνητική έκφραση
Hands on work, ενεργοποίηση και χαλάρωση του σώματος μέσα από τεχνικές του Σιάτσου.
Η αυθεντική κίνηση, η σύνδεση με τον εσωτερικό παρατηρητή και το μοίρασμα με την ομάδα.

Στόχος του σεμιναρίου είναι:
Η επανασύνδεση μας με τη φύση, η επαφή και η έκφραση του φυσικού χώρου μέσα στο σώμα και η σχέση του με το φυσικό περιβάλλον
Η επαφή μας με την πνευματικότητα της κίνησης
Η εξερεύνηση εργαλείων που μας φέρνουν κοντά στον αυθεντικό εαυτό (αυθεντική κίνηση)
Να πειραματιστούμε με τον ήχο, την κίνηση, τη γραφή, τα χρώματα (ζωγραφική) δίνοντας χώρο στο προσωπικό υλικό να αναδυθεί, εκφράζοντας δημιουργικά την ποιητική της κίνησης
Το καθρέφτισμα και η αυτεπίγνωση που προκύπτουν οργανικά με το βίωμα, την έμπνευση και την αλληλεπίδραση μέσα από τον αυτοσχεδιασμό
Να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ρισκάρει και να εκτεθεί
Να θέσουμε ερωτήματα που μας αφορούν τη δεδομένη στιγμή της ζωής μας
Η επικοινωνία με παρουσία. Αλληλοεπιδρώντας με τους άλλους, εμπνεόμαστε από τα στοιχεία της φύσης, την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος
Η διεύρυνση της προσοχής καθώς βρισκόμαστε σε κίνηση
Η καλλιέργεια του εσωτερικού παρατηρητή που αναγνωρίζει ερεθίσματα /πληροφορίες με τις αισθήσεις και τη φαντασία να αφυπνίζονται. Ο/η κινούμενος/η σχηματοποιεί μορφές, σχέσεις, καινούργια πρότυπα, αλλάζει
Η βαθιά χαλάρωση μέσα από την κίνηση και η απόλαυση που μας φέρνουν πιο κοντά στα συναισθήματά μας. Ο νους αποκτά μεγαλύτερη διαύγεια και σύνδεση με το σώμα, αδειάζοντας από τα περιττά
Η έκφραση που αναδύεται από το ασυνείδητο και ο/η κινούμενος/η αισθάνεται περισσότερο ενοποιημένος και συνειδητός
Το μοίρασμα της προσωπικής ιστορίας που αποκαλύπτεται μέσα από το βίωμα και την υποστήριξη της ομάδας

 

Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να φέρετε:

Κλειστά αθλητικά παπούτσια
Μπλοκ και χρωματιστά μολύβια, και οποιαδήποτε υλικά ζωγραφικής σας ενδιαφέρουν
Χαλαρά και άνετα ρούχα για άσκηση / επιγονατίδες
Καπέλο / αντηλιακά
Αντικείμενα που μπορεί συνδέεστε με αυτά
Κείμενα που σας ενδιαφέρουν και θέλετε να τα μοιραστείτε
Στρώμα της Γιόγκα
Μουσαμά για να πατάμε στο έδαφος χωρίς παπούτσια.

 

Κόστος συμμετοχής: 180 ευρώ, early bird: 160 ευρώ
Η τιμή αυτή αφορά αποκλειστικά τα δίδακτρα του σεμιναρίου.

Η διαμονή μπορεί να οργανωθεί κατόπι συνεννόησης με την οργανώτρια, αλλά επειδή αυτή την περίοδο είναι δύσκολη η εύρεση καταλύματος, η κράτηση πρέπει να γίνει εγκαίρως. Οι δυνατότητες για τη διαμονή είναι
Διαμέρισμα με 2 μπάνια και 1 διπλό κρεβάτι που μπορεί να μείνουν μέχρι 5 άτομα
Διαμέρισμα με 1 μπάνιο, 1 διπλό κρεβάτι και 2 χώρους που μπορεί να μείνουν μέχρι 4 άτομα
Να οργανώσει ο κάθε συμμετέχων τη δική του διαμονή

Απαραίτητη είναι η εγγραφή ως τις 01/06/23
με κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR31 0171 0030 0060 0301 0117 551
Ή στην Alpha, IBAN: GR30 0140 3530 3530 0210 1025 504

Διαδικασία κατάθεσης
Η προμήθεια των 4ευρώ επιβαρύνει τον καταθέτη. Αν το ποσό κατατεθεί από άλλη τράπεζα- χρειάζεται να προστεθεί στο παραπάνω ποσό και να γραφεί η αιτιολογία, όνομα και μάθημα στο οποίο θα συμμετέχετε.

Βιογραφικό
Η Χριστίνα Κλεισιούνη είναι εκπαιδεύτρια σύγχρονου χορού/αυτοσχεδιασμού, ερμηνεύτρια, χορογράφος και σωματική ψυχοθεραπεύτρια. Ερευνά συστηματικά τη διαδικασία σωματοποίησης της κίνησης με στόχο τη συνειδητότητα μέσω πρακτικών Somatics στην εκπαίδευση του σώματος του χορευτή/ερμηνευτή. Από το 1986 εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εκπαιδεύοντας ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Εισήγαγε το Contact Improvisation/ Somatics στη χώρα μας το 1990-1 επιστρέφοντας από την 4ετή διαμονή της στην Ν. Υόρκη όπου σπούδασε κοντά στους πρωτοπόρους. Ανήκει στη δεύτερη γενιά των δασκάλων της πρακτικής του CI. Έκτοτε έχει αναπτύξει τη δική της μεθοδολογία στην εκπαίδευση της κίνησης/έκφρασης εφαρμόζοντας πάντα τη γνώση που αποκόμισε μετά από μια μακρόχρονη διαδρομή ως ενεργό και αναγνωρισμένο μέλος και δασκάλα CI στη διεθνή κοινότητα. Έχει διδάξει/χορέψει στα σημαντικότερα φεστιβάλ CI, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία. Οργανώνει παραστάσεις, σεμινάρια, retreats που αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στην εξέλιξη των συμμετεχόντων.

Παράλληλα 25 χρόνια τώρα, εργάζεται ως Σωματική και Κινητική Ψυχοθεραπεύτρια. Είναι ενεργό μέλος της ΠΕΣΩΨ και της EABP (European Assosiation of Body Psycotherapists). Εκπαιδεύτηκε στο κέντρο Ε.Ι.Ν.Α. (Ψυχαναλυτική προσέγγιση Βίλχεμ Ραϊχ). Ολοκλήρωσε 2 διετή Master Courses με τους διακεκριμένους εκπαιδευτές- θεραπευτές, τον Alberto Torre (Ιταλία) και τον Αμερικανό Barry Simmons (τεχνική Gestalt). Έχει εκπαιδευτεί ως επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας από τον Jenovino Ferri (Ιταλία). Από το 1994 εργάζεται ως θεραπεύτρια Σιάτσου, μια πρακτική που εφαρμόζει με δημιουργικό τρόπο στις ομάδες κίνησης και θεραπείας.

Σήμερα εκπαιδεύεται στην Κρανιο-ιερή θεραπεία (Upledger Institute) και στην Τραυματοθεραπεία μέσα από την προσέγγιση Narm του Laurence Heller, υποστηρίζοντας πως η μαθητεία χρειάζεται να υφίσταται εφ’ όρου ζωής.

Από το 1997 ο Suprapto Suryodarmo (Ινδονησία) υπήρξε πολύ σημαντικός μέντορας, συνεργάτης, πνευματικός δάσκαλος για αυτήν. Η μελέτη της διαλογιστικής κίνησης συνδέει τη δημιουργική έκφραση μέσα από το χορό και το σώμα, τη σύνδεση νου- σώματος και τη θεραπεία.

Επικοινωνία:
Κινητό: 6932190273
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.presentbody.com
Διεύθυνση: Ερεσσού 16, Νεάπολη Εξαρχείων

Last modified on Τρίτη, 23 Μαϊος 2023 21:58

Follow Us