Εργαστήριο σωματικού θεάτρου με την Λυδία Ξουράφη

lydia xourafi somatiko theatro

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

"EMBODYING NARRATIVES: Enter the Absurd”

Στο εργαστήριο σωματικού θεάτρου "Embodying Narratives" θα εστιάσουμε στην σχέση του σώματος με την αφήγηση που δημιουργούμε στο "εδώ και τώρα". Μέσω της πρακτικής somatic narrative practice, βασισμένη στην δημιουργική κίνηση και την ενσώματη δραματουργία θα διερευνήσουμε τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με το εσωτερικό και το εξωτερικό του περιβάλλον. Τα μέλη του εργαστηρίου καλούνται να καλλιεργήσουν έναν διάλογο μεταξύ της φαντασίας τους και του κινούμενου σώματος τους. Μέσω βιωματικών ασκήσεων και κινητικών τεχνικών θα δημιουργήσουμε αυτοσχεδιαστικά προσωπικές και ομαδικές κινητικές συνθέσεις.

Μέσω της κινητικής επεξεργασίας αφηγήσεων, ρόλων, κειμένων και υλικών θα δημιουργήσουμε προσωπικές και ομαδικές κινητικές συνθέσεις. Οι έννοιες που επεξεργαζόμαστε αφορούν την περσόνα, την χειρονομία, τις κινητικές ποιότητες, την κλιμάκωση και το απρόοπτο. Ακόμα, στοχεύουμε στην διεύρυνση της σωματικής αντίληψης ώστε να καλλιεργήσουμε την σχέση με το σώμα μας και τα άλλα σώματα, και να αναπτύξουμε την δημιουργικότητά του εξερευνώντας νέα κινητικά μοτίβα και φόρμες. Η δομή της εργαστηρίου αποτελείται από ασκήσεις σωματικού ζεστάματος, σωματικής συνειδητότητας, αυτοσχεδιασμού και σωματικού θεάτρου. Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν ασκήσεις bodily mindfulness, floorwork, καθοδηγούμενους κινητικούς αυτοσχεδιασμούς, τεχνικές σωματικού θεάτρου και χοροθεάτρου (J. Lecoq & R. Laban), embodied dramaturgy και reflection group (ομάδα αναστοχασμού). Η θεματική του φετινού κύκλου αφορά το πεδίο των κειμένων του θεάτρου του παραλόγου τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως σημεία εκκίνησης για την καλλιτεχνική μας έρευνα.

Απευθύνεται σε καλλιτέχνες και σπουδαστές παραστατικών τεχνών (ηθοποιούς, χορευτές, performers) και σε άτομα που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την σχέση της αφήγησης με το σώμα τους, τον χώρο, και τα άλλα σώματα. Τα μαθήματα είναι εβδομαδιαία και ανοιχτά σε drop-in συμμετοχές ενώ στόχος αποτελεί η δημιουργία μίας σταθερής ομάδας μετά το πέρας του πρώτου μήνα.

Διάρκεια Α΄ κύκλου: ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Οργάνωση: Mind Body LAB

Κάθε Παρασκευή πρωί 11.00-12.20  (έναρξη 15/09)

Χώρος: Studio Trajectory, Ναυάρχου Νοταρά 49, Εξάρχεια 106 83

Κρατήσεις/Info: 6946069448, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑΣ

Η Λυδία Ξουράφη είναι performer/mindbody practitioner και ψυχοθεραπεύτρια με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε θέατρο και performance art (ΕΚΠΑ - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Copenhagen International School of Performing Arts, Stockholm University of the Arts) και εργάστηκε στην Ελλάδα και τη Σουηδία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις κοινωνικές επιστήμες και την αφηγηματική ψυχοθεραπεία (MSc Lund University - Σουηδία) και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου χορού, improvisation, somatics, yoga, ακροβατικών, performance, σκηνοθεσίας και σύνθεσης με πολλές καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες όπως η Άρτεμις Λαμπίρη, Βαρβάρα Βαρδάκα, Matan Levkowich, Ελισάβετ Πλιακοστάθη, Sara Erlingsdotter, Αλέξης Αλάτσης, Μαρία Κονομή κ.α. Η πρακτική της επικεντρώνεται σε σωματικές, πολυμεσικές και τοποεϊδικές τεχνικές της παραστατικής τέχνης. Σχεδιάζει και υλοποιεί έργα παραστατικών τεχνών και εργαστήρια κίνησης και σωματικού θεάτρου (The Sky has Not Fallen, Yet – ΕΚΠΑ Τμήμα Θεατρικών Σπουδών - Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Embodying Narratives: Physical Theatre, Testa: IDs in transition –6th Zante Dance Festival, Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ/Compartments Dance Festival 2022 ADVP13/Promenade - Bageion, The Precariat - MEME gallery & PPLG conference 2019, Us, Joints – KET 2019) ενώ συνεργάζεται με θεατρικές και χορευτικές ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως δημιουργός και performer (Tasi Dance Co., Riscus Group Theatre, Trial &-Performing Arts, Project Otherness, TeaterInterakt). Το 2020 δημιούργησε το έργο video dance-performace «Adult Me» σε συνεργασία με την ομάδα Riscus Theatre Group, το οποίο κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Best Digital Experience» στο Stockholm Fringe Festival 2022

 

www.lydiaxourafi.com

www.lydiaxourafi-selfasstories.com

Last modified on Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 17:44

Follow Us